Wethouder Ingeborg ter Laak wordt door Lorens Keip van Filmhuis Cameo na de opening van het Filmfestival in de bloemen gezet. Foto Kees van Rongen
Wethouder Ingeborg ter Laak wordt door Lorens Keip van Filmhuis Cameo na de opening van het Filmfestival in de bloemen gezet. Foto Kees van Rongen

Meer filmdagen bij Filmhuis Cameo

Actueel 398 keer gelezen

ZOETERMEER - “Gelukkig bestaan er mooie initiatieven zoals nu van Filmhuis Cameo om films van vrouwelijke regisseurs te kunnen bekijken in het Stadstheater.” Zo opende wethouder Ingeborg ter Laak het Filmfestival met in drie dagen zes films.

Door Kees van Rongen

“Filmhuis Cameo is heel belangrijk voor Zoetermeer en levert een bijdrage aan het welzijn van de inwoners.”

Na afloop van de filmvoorstelling Rocks was de wethouder zichtbaar onder de indruk van deze aangrijpende film, van een tienermeisje en haar broertje, die door hun moeder alleen worden achtergelaten. “Ik ben hier stil van,” zegt mevrouw Ter Laak na afloop. “Wat een indrukwekkende film.”

Regisseur Sarah Gavron zette met kinderen van de straat, geen acteurs, een hoopvol portret van een groep tienermeiden neer. De eerste film zette meteen de toon voor de rest van het Filmfestival, die tot en met woensdag duurt. Zondagavond was de film Avec amour et achernement, dinsdagmiddag The Rider. Dinsdagavond de film Ich bin ein Mensch. Woensdag aan het begin van de avond de film Clara sola en de slotfilm van het Filmfestival later op woensdagavond de Nederlandstalige film Instinct van Halina Reijn met onder meer Carice van Houten, Marwan Kenzari en Marie-Mae van Zuilen. Hieraan vooraf bood Filmhuis Cameo een tapas hapje en een glaasje cava de bezoekers aan. Ook bij de opening van het Filmfestival werden de bezoekers al op een hapje getrakteerd.

De programmacommissie bestaande uit Han de Bruin, René Kiebert, Martine Soethout en Marlijn Taal bekijken elke maand twaalf films. Voor het Filmfestival Zoetermeer werden uiteindelijk uit de longlist van 23 films de zes films geselecteerd. Han de Bruin: “Al van jongs af aan verdiep ik mij in films. Er zijn zulke bijzondere films en documentaires, die zonder Cameo niet in Zoetermeer te zien zouden zijn.”

Stof tot nadenken

Na het Filmfestival gaat Cameo wekelijks door met het vertonen van kwaliteitsfilms, waarmee het Filmhuis zich wil onderscheiden van een bioscoop doordat de films en documentaires steeds iets speciaals bieden: vooral stof tot nadenken over wat u gezien heeft.

“Meer dan vijftig filmtitels passeerden het afgelopen jaar de revue,” vertelt Lorens Keip. “Absolute hoogtepunten waren de film The Father met topacteur Anthony Hopkins en vier uitverkochte voorstellingen in de Kleine Zaal van het Stadstheater, de vaste plek voor het Filmhuis. Deze film trok met name medewerkers uit de zorgsector in Zoetermeer. En dan, in oktober jongstleden, de heerlijke film Jacky en Oopjen. In nauwe samenwerking met het CKC als onderdeel van het kunstmenu, werd deze film vertoond aan 1389 leerlingen uit groep zeven van alle basisscholen in Zoetermeer.”

Vacature

Inmiddels bestaat Filmhuis Cameo zeventien jaar en is niet meer weg te denken uit Zoetermeer. “Een stad met bijna 130.000 inwoners verdient een filmhuis. En ik hoop van harte, dat de vacature van voorzitter snel wordt ingevuld, want die hebben we hard nodig,” benadrukt Lorens Keip.

“Cameo biedt een programma van afgewogen keuzes uit het actuele filmaanbod. Elke periode krijgt u verschillende genres en stijlen en thema’s te zien. Daarbij streven wij met behulp van onze deskundige programmacommissie naar een goede verdeling over maatschappelijk issue, taal, land van herkomst, kostuumdrama, komedie, boek, muziekfilm en prijswinnaars. Die prijswinnende films, die door de jury’s van IDFA zijn bekroond, kunt u 29 januari in de Kleine Zaal van het Stadstheater weer zien in de Best of IDFA on Tour 22-23. Maar elke dinsdagmiddag en dinsdagavond vertonen wij een kwaliteitsfilm. In de laatste week van de maand ook één film op zondagmiddag.”

Het Filmhuis Cameo telt maar liefst 1450 mensen, die zich hebben ingeschreven als Vriend van Cameo. Die Vrienden van Cameo, voor €13,75 per jaar krijgt u korting op alle films, wil uitbreiding van het aantal filmdagen. “Met het Stadstheater zijn we momenteel in overleg om ook op donderdag filmvoorstellingen te gaan verzorgen en dat lijkt te gaan lukken,” zegt Lorens Keip. “Hierdoor komen we tegemoet aan de wens van vele filmliefhebbers in Zoetermeer.”

Reactie van een bezoeker: “Ik vind het bijzonder, dat je na afloop van een voorstelling in het Theatercafé met een drankje en een hapje ook nog eens kan napraten over de film.” En een wat oudere bezoeker: “Persoonlijk waardeer ik met name de middagvoorstellingen. Als oudere ga je wat minder graag in de avonduren de deur uit.” Meer info: www.filmhuiscameo.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

JobHulpMaatje helpt bij de zoektocht naar werk.
Nieuw voorjaarsprogramma JobHulpMaatje 20 feb, 11:44
Robert Verhaaf hangt zijn schilderijen op in de Baztille.
Expositie 'Die weg of Mijn weg' in Ateliers BaZtille 20 feb, 11:35
Drie personen zijn met behulp van een hoogwerker van de brandweer uit de woning gehaald.
Brandweer redt drie personen uit woning in Oosterheem wegens keukenbrand 19 feb, 15:54 1
Foto: Tim Brabander en zijn trainer/coach John Zwalve.
Tim Brabander Nederlands Kampioen Judo 19 feb, 15:30
Stefan de Walle en Eva Van der Gucht overtuigen in toneelstuk Herman
Briljant spel laat rollen verrassend omdraaien 19 feb, 15:24
Scholekster op het gazon van het CKC in het oude dorp. Foto Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 19 feb, 14:49
De Natuurtuin
Rondwandeling in de Natuurtuin 19 feb, 14:43
Samenwerking tussen Hof van Seghwaert en Fonteynenberg
De Hof van Seghwaert en Fonteynenburg gaan voor groei 19 feb, 14:07