Afbeelding

M&R-zonnepanelen realiseert bijzonder project bij Caravanbedrijf Van der Slik

Actueel 305 keer gelezen

Zoetermeer - Onlangs heeft M&R-zonnepanelen een bijzonder project afgerond. Bij Caravanbedrijf Van der Slik aan de Edelgasstraat in Zoetermeer zijn maar liefst 72 zonnepanelen gemonteerd. En niet op het dak, zoals normaal gebruikelijk is, maar dit keer aan de zijgevel. Naast plaatsing verzorgde M&R-zonnepanelen ook het vergunningstraject.

Voor Helmert van der Slik is duurzaamheid iets waar hij al langer mee bezig is. “In je eentje kun je de wereld niet veranderen, maar iedereen kan wel zijn of haar steentje bijdragen aan een duurzamere wereld.” Zo is Van der Slik begonnen met het vervangen van de verlichting voor de zuinigere LED-variant en wordt het pand verwarmd met elektrische warmtepanelen. “Omdat ik ons bedrijf graag zelfvoorzienend wil maken op het gebied van elektriciteit heb ik besloten om zonnepanelen aan te laten leggen.” Omdat Van der Slik het dak gebruikt als showroomruimte was het plaatsen van zonnepanelen daar geen optie. “Toen Helmert contact met ons opnam hebben we samen gekeken naar welke andere opties er waren”, legt Cees de Reus van M&R-zonnepanelen uit. “De zijgevel van Van der Slik is langgerekt en ligt er gunstig ten opzichte van de zon. Een prima optie om daar de panelen te plaatsen.” Zoals wellicht bekend is plaatsen van zonnepanelen vergunningsvrij voor daken (plat en schuin), maar is het vergunning plichtig voor installaties aan zijgevels. “Wij hebben voor Van der Slik het gehele vergunningstraject gedaan. Eerlijk gezegd was het voor ons ook nieuw om nu ineens aan de slag te gaan met architecten en constructeurs. Niet alleen voor ons, maar ook voor de gemeente Zoetermeer en de Welstandscommissie.” In totaal is De Reus zo’n driekwart jaar met de aanvraag bezig geweest. Het installeren zelf gebeurde binnen een week. “Dat was best nog een klus. Normaal gesproken kun je het plaatsen met twee personen af, nu waren er drie mensen nodig om de panelen op zijn plaats te krijgen. Bij verticale plaatsing heb je veel meer te maken met zwaartekracht. Na afloop hebben we de installatie laten keuren door een externe partij om zeker te weten dat de installatie aan alle benodigde eisen voldoet.” Inmiddels zijn alle certificaten binnen en is de installatie ook klaar om in de toekomst te worden voorzien van een aparte opslagcapaciteit.

Voor Van der Slik is duurzaamheid de normaalste zaak van de wereld. “Niet alleen onze branche is aan het verduurzamen, je hoort ook steeds meer mensen in je eigen omgeving die iets met duurzaamheid willen doen. Ik heb een dochtertje en wil de wereld graag ook voor haar netjes achterlaten.” De keuze voor M7R-zonnepanelen was ook een die bewust gemaakt is. “We doen graag zaken met lokale bedrijven.” Ook De Reus ziet een sterke toename in de aanvraag van zonnepanelen. “Door alle huidige en vervelende ontwikkelingen in de wereld is het lastig om materialen – tijdig – geleverd te krijgen. Door de tienvoudige vraag naar zonnepaneleninstallaties kunnen fabrikanten niet aan de marktvraag voldoen, waardoor er sprake is van schaarste. De schaarste aan materialen heeft tot gevolg dat onze klanten langer dan gebruikelijk is en dan wij ook willen op hun installatie moeten wachten. Van opdracht tot installatie bedraagt regelmatig 6 maanden of meer.”

Uit de krant