Yvonne, Jan-Evert, Peter, Asha, Job en Ingrid geven graag een toelichting op hun werk.
Yvonne, Jan-Evert, Peter, Asha, Job en Ingrid geven graag een toelichting op hun werk. Robbert Roos

Tien fotografen tonen samen hun liefde in expositie

Actueel 1.742 keer gelezen

Zoetermeer - Als tien fotografen gezamenlijk hun liefde tonen dan ontstaat er iets bijzonders. Tijdens de expositie ‘Celebrating Photography’ tonen de fotografen niet alleen hun liefde voor het vak, maar ook autonoom werk aan de hand van het thema liefde. Het resultaat is een boeiende tentoonstelling waar ook werk van de Zoetermeerse fotografen Jan-Evert Zondag en Peter Trimbos te zien is.

Robbert Roos

Voormalig klooster en bedrijfsverzamelgebouw Duinzigt in Oegstgeest vormt het decor van de expositie. De lange gangen lenen zich uitstekend voor het exposeren van de foto’s van Asha Gaalman (Berkel en Rodenrijs), Job Hendriks, (Leidschendam), Ingrid Voncken (Voorburg), Hein Athmer (Leidschendam), Han de Bruin (Leiden), Henry Badeloe (Den Haag), Yvonne Körver (Hillegom), Mieke Snepvangers (Oegstgeest) en natuurlijk Jan-Evert Zondag en Peter Trimbos uit Zoetermeer.

‘Celebrating Photography’ is de tweede tentoonstelling van deze groep fotografen. “We kennen elkaar uit het netwerk en hebben een goede klik met elkaar”, vertelt Jan-Evert. “Voor deze tweede editie hebben we ‘Liefde’ als hoofdthema gekozen. In de expositie vind je de meest uiteenlopende uitwerkingen. Van liefde voor de natuur of de Schepper, tot de liefde tussen mensen en liefde voor jezelf als stevig fundament voor je bestaan als mens. Of wat dacht je van een samengesteld zelfportret door het tonen van je liefdes voor verschillende onderwerpen uit heden en verleden?” Naast de normale openstelling van de tentoonstelling, zijn er enkele speciale bijeenkomsten waar alle fotografen present zijn. Zij beantwoorden graag uw vragen en vertellen u graag de achtergrondverhalen achter hun werk.

“Ik vond het best moeilijk om een selectie van werken te maken”, vertelt Peter als hij een toelichting geeft op zijn foto’s. In het dagelijks leven verzorgt Peter wand- en muurdecoraties voor bedrijven en particulieren. “Ik ben een paar keer geswitched van onderwerp en ben uiteindelijk op deze selectie uitgekomen.” Zijn serie bestaat uit een aantal beelden waar Peter zelf een grote liefde voor heeft ontwikkeld. Van een bloem tot een Formule-1 auto, en van de mens tot aan de natuur. De beelden zijn bewust bewerkt door er een zekere vertroebeling aan toe te voegen. Dat geeft de foto’s iets mystieks mee.

De serie ‘Stil’ van Job Hendriks is er een in grijzen, of anders gezegd zwart-wit. “Als je in de juiste grijzen werkt, ga je vanzelf kleur in de beelden zien.” De foto’s van Job zijn gemaakt als een documentaire en omvatten typerende, soms rauwe beelden van mensen in hun natuurlijke omgeving. “In mijn manier van zwart-wit denken kan ik mijn beeldverhaal beter vertellen. Bovendien zal een verhaal in zwart-wit de emotie van de kijker sneller triggeren.” Al tijdens het bepalen van het te maken beeld denkt Job na over de compositie en uitsnede. “Die bepalen de insteek voor het te gebruiken materiaal; in mijn geval altijd papier.” Zo kiest Job de ene keer voor Barietpapier en een andere keer voor Japans handgeschept Awagamipapier om het juiste reliëf in zijn foto’s te krijgen.

Jan-Evert Zondag is gespecialiseerd in fotografie te land, ter zee en in de lucht en toont beelden van meanderende rivieren. “Tijdens de vele fotovluchten die ik over ons land heb gemaakt is mijn liefde voor de rivier ontstaan. Die liefde is inmiddels uitgegroeid tot een meerjarig luchtfotoproject, uit liefde voor ons rivierenlandschap.”

De expositie in voormalig klooster Duinzigt is gratis te bezoeken en loopt nog tot half december. Rhijngeesterstraatweg 40-D, Oegstgeest. Kijk voor meer informatie op de website: ww.celebratingphotography.nl Hier is ook een virtuele rondleiding te vinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 21 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur gisteren
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16