Sam bij zijn kunstwerken. Foto: Gerard van Warmerdam
Sam bij zijn kunstwerken. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Sam exposeert zijn werk bij de Zoetelaer

Actueel 235 keer gelezen

Zoetermeer - Sam Wiebe is trots. En terecht. Vanaf dit weekend exposeert hij zijn kleurrijke werken bij lunchcafé De Zoetelaer. Dus was er een lunch met de familie om dit heugelijke feit te vieren.

Samen met zijn oom Toine Maes en tante Verolique Jacobse en zijn ouders Anne Jacobse, Johan Jelsma en broer Jelle werd deze eerste expositie van Sam gevierd. Alleen zus Josien was er niet bij. Voor de hele familie staat als een paal boven water. Iedereen is hartstikke trots op Sam die ondanks het syndroom van Down zijn dromen najaagt en mooie kunstwerken maakt.
“Ik schilder voor mijn hobby”, vertelt Sam enthousiast. “Het is heerlijk om te doen. Ik werk vooral heel graag met felle kleuren en word erg geïnspireerd door kunstenaars als Klint en Hundertwasser. Ik maak schilderijen met olieverf op waterbasis en vind het vooral erg leuk om zelf kleuren te mengen. Olieverf op waterbasis is fijn om mee te werken omdat je mooier kan mengen en heel goed kleuren over elkaar heen kan zetten.”

Mandala’s
“Sam begon al op jonge leeftijd met schilderen. Aanvankelijk kleurde hij mandala’s in”, vertelt zijn moeder Anne. “Maar op een gegeven moment is hij zelf mandala’s gaan maken.” Sam vult aan: “Dat is een enorm precisiewerkje maar ik vind het heel leuk om ze zelf te ontwikkelen.” Van zijn eigen mandala’s zijn ook kaarten gemaakt. “Soms verkoop ik kaarten voor een goed doel zoals voor het NSGK (Nederlandse Stichting voor Het Gehandicapte Kind) of voor Oekraïne”, vertelt Sam. “Maar hier bij De Zoetelaer liggen de kaarten ook maar die mogen mensen meenemen als ze ze mooi vinden.” De werken die bij De Zoetelaer hangen zijn te koop. Ook is er een gastenboekje. “Fijn als mensen er inschrijven wat ze van de schilderijen vinden”, zegt Sam.
Sam heeft een tijdje les gehad in Amsterdam en werkt ook vaak samen met zijn tante Verolique Jacobse die beeldend kunstenaar is. Een paar jaar geleden deden ze bij Terra samen mee aan het project De Muzen. “Dat vind ik zo bijzonder. Als het gaat om kunst zijn we gelijk”, zegt Verolique. “Sam vraagt mij soms om advies maar andersom is dat ook zo. Ik vraag ook aan hem hoe hij iets zou aanpakken.”

Het werk van Sam is te bewonderen in De Zoetelaer. “Ik vind het heel bijzonder dat De Zoetelaer haar ruimte beschikbaar stelt voor de werken van Sam. We zijn naar binnen gelopen en gevraagd of het mocht”, aldus Verolique. Wie het werk van Sam wil bekijken kan terecht bij De Zoetelaer, Dorpsstraat 99. Op zondag gesloten.

Uit de krant