Stadshart
Stadshart

Niet meer demonstreren in het winkelgebied

Actueel 511 keer gelezen

Zoetermeer - Er mag voorlopig niet meer worden gedemonstreerd in het winkelgebied van het Stadshart. Dit heeft burgemeester Michel Bezuijen besloten. Hoe lang de maatregel geldt is nog niet bekend. De maatregel geldt in ieder geval voor vrijdag, zaterdag en zondag.

Door Hélène Ouwerkerk

“Het is een paardenmiddel wat ik liever niet had willen inzetten want iedereen heeft vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren. Maar als demonstranten zich mengen met het winkelend publiek dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Zeker als de demonstranten ook nog eens fakkels meenemen. Dan ontstaat er een situatie die niet veilig en wenselijk is”, legt Bezuijen uit. Hij benadrukt dat demonstreren buiten het kernwinkelgebied geen probleem is.

Onaangekondigd
Het probleem is volgens Bezuijen ontstaan omdat de gemeente de laatste tijd regelmatig wordt geconfronteerd met onaangekondigde demonstraties. “Er is geen formele organisator waarmee we afspraken kunnen maken en waarmee we de risico’s in kaart kunnen brengen”, aldus Bezuijen.
De eerste keer werd de gemeente op 14 oktober geconfronteerd met een onaangekondigde demonstratie. Deze kon doorgaan maar wel met een alternatieve route. Ook de demonstratie op 28 oktober kon met een alternatieve route doorgaan. Wel werd er toen een noodbevel voorbereid voor het geval dit nodig zou zijn vanwege dreigen wanordelijkheden. Het bleek gelukkig niet nodig. Minder goed ging het op 11 november. De politie wilde de demonstratie faciliteren maar de demonstranten wilden geen gehoor geven aan de alternatieve route. Uiteindelijk heeft de politie vier demonstranten aangehouden en de demonstratie beëindigd.

Maatregel
Burgemeester Michel Bezuijen betreurt de maatregel. “Maar we willen natuurlijk geen onveilige situaties tijdens de drukke winkeldagen. Het beste zou zijn als mensen een demonstratie bij de gemeente aanmelden dan kunnen we met hen om tafel gaan zitten om de route te bepalen en de veiligheid door te spreken”, aldus Bezuijen. “Hoewel het besluit geldt voor de vrijdag, zaterdag en zondag betekent dit niet dat er op de andere dagen automatisch wel in het Stadshart mag worden gedemonstreerd. Iedere situatie wordt met de politie bekeken. Uitzonderingen blijven mogelijk maar wel in overleg.”

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28