De route van Franx naar het Stadstheater wordt met oranje handjes aangegeven,
De route van Franx naar het Stadstheater wordt met oranje handjes aangegeven,

Aandacht voor geweld tegen vrouwen

Actueel 385 keer gelezen

Zoetermeer - De jaarlijkse actieweek Orange the World wordt van 25 november tot 10 december gehouden. Soroptimistclub Zoetermeer e.o. is medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Om aandacht te vragen voor de campagne Orange the World werkt de club nauw samen met lokale partners en andere clubs in de regio en organiseert een drietal activiteiten om het wereldwijde evenement op de kaart te zetten.

Op donderdag 24 november houdt de club samen met Filmhuis Cameo een filmavond in het Stadstheater. De film Herself beschrijft het complexe verhaal van een vrouw in een gewelddadige relatie en hoe zij met haar kinderen hieruit ontsnapt. De opbrengst van deze avond komt ten goede aan projecten, lokaal en internationaal, waarmee de positie van vrouwen en meisjes wordt verbeterd. Kaarten voor de film kunnen gekocht worden via de website van het Stadstheater en filmhuis Cameo en kosten € 12,50. De film start om 20.00 u.

Oranje handjes route
Op vrijdag 25 november kleurt de looproute van het Stadstheater naar kunstgarage Franx in de Dorpsstraat oranje door het symbool van de campagne, een oranje handje, met krijtverf op de grond te spuiten. De wandeling start om 10.00 u onder leiding van Jannie van Maldegem van Schrijfavonturen bij bioscoop Kinepolis en eindigt om 11.00 u bij Franx, waar de koffie en thee met wat lekkers klaar staan. Kunstgarage Franx verwelkomt tijdens deze actie tot en met 10 december Soroptimisten en bezoekers in een speciaal voor deze actie ingerichte hoek waar men in gesprek kan gaan en stil kan staan bij geweld tegen vrouwen.

Lezing ter gelegenheid van de Dag van de rechten van de mens
Tot slot organiseert Soroptimistclub Zoetermeer e.o. samen met andere clubs uit de regio op 10 december een lezing in Gymnasium Novum, Voorburg. Onder de titel ‘Hoe staat het met de bescherming van de mensenrechten in Nederland?’ zal Franka Olujic van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten spreken over de handhaving en de bescherming van mensenrechten in Nederland. Rajae Azaroual (Bureau Clara Wichmann) zal een aantal voorbeelden geven van principiële rechtszaken waarin met name de rechten van vrouwen centraal staan. De lezing start om 16.00 u, inloop vanaf 15.30 u. Kaarten kosten € 10,- en zijn verkrijgbaar aan de zaal, wel graag aanmelden per mail via soroptimist.rechtenvandemens@gmail.com.

Orange the World
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot 10 december, en de tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.

Soroptimisten
Soroptimistclub Zoetermeer e.o. is een lokale afdeling van Soroptimist International, de wereldwijde organisatie van vakvrouwen, www.soroptimist.nl, en zet zich in voor verbetering van de positie van vrouwen en meisjes, lokaal en internationaal. Soroptimist International, met 72.000 leden in 120 landen, zet zich via acties, belangenbehartiging en bewustwording in voor ondersteuning van vrouwen en meisjes. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21