De winnaars met tekendocente Marjo Wijtenburg en burgemeester Bezuijen. Foto: Gerard van Warmerdam
De winnaars met tekendocente Marjo Wijtenburg en burgemeester Bezuijen. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Jongeren tekenen posters over de vrede

Actueel 863 keer gelezen

Zoetermeer - Jonge leerlingen laten nadenken over vrede. Dat is de inzet van Lionsclub Soetermare en het ONC Parkdreef. De dames van de Lions houden al enkele jaren op de school de Peace Poster Contest. En dat nadenken over vrede leidt tot posters waarop de leerlingen vrede omzetten in beelden. De 96 VWO-brugklassers bleken daar heel goed in te slagen want de posters waren van hoog niveau. Afgelopen maandag was de bekendmaking.

Door Hélène Ouwerkerk

Tot die conclusie kwamen de jury-leden Marja Milo (beeldend kunstenaar) en Verolique Jacobse (beeldend kunstenaar en lid van Lions Soetermare) die voor de moeilijke taak stonden om de 96 posters te beoordelen en de mooiste eruit te kiezen. “Ik schrok me rot toen ik binnenkwam want ik zag gelijk dat er dit jaar heel veel goede posters waren gemaakt”, vertelt Verolique Jacobse. Milo en Jacobse bekeken alle posters en plakten afzonderlijk van elkaar stickers bij de exemplaren die zij goed vonden. “We waren het gelukkig snel eens”, lacht Milo. “Waar we op hebben gelet is onder andere originaliteit, de techniek, het kleurgebruik en of de tekening ook écht een poster is.”

Alice van Haeff (lid van Lions Soetermare). “De Peace Poster Contest is een wedstrijd van de Lions die over de hele wereld wordt gehouden. Het thema ‘Leidt met compassie’ is door de internationale Lions organisatie bepaald. Het is geen makkelijk thema maar tekendocent Marjo Wijtenburg en ook de andere docenten en mentoren hebben er in de lessen veel aandacht aan besteed. Ik ben onder de indruk hoe mooi de leerlingen hier vorm aan hebben gegeven.” De tekeningen van de winnaars van het ONC worden naar het district, waar Zoetermeer onder valt, gestuurd. Daar wordt de beste poster van het district uitgekozen, vervolgens wordt er vanuit die districtswinnaars de beste poster van Nederland gekozen. En de internationale organisatie kiest vervolgens van alle landen-inzending weer de beste winnaar. “Misschien wint wel een van jullie posters”, hield Van Haeff de leerlingen voor.

In de aula gespannen gezichten bij de leerlingen die nieuwsgierig kijken naar de wand om te zien of de juryleden misschien hun poster eraf halen. Burgemeester Michel Bezuijen is aanwezig om de winnaars bekend te maken. “Ik vind het heel knap hoe jullie met dit onderwerp aan de slag zijn gegaan. Daar was ik op jullie leeftijd niet mee bezig hoor”, verklapt hij. “Ik heb jullie tekeningen al snel kunnen bekijken en jullie hebben heel goed vormgegeven aan vrede en verbonden zijn.” Want dat vrede zeker nu met de oorlog in de Oekraïne actueler is dan ooit is volgens Bezuijen overduidelijk.

Winnaars
Voor de vijf winnaars bekend worden gemaakt, zijn er eerst drie eervolle vermeldingen voor Diede Meijer, Aydin Cakan en Sofia Grigorjan. Hun tekeningen zijn het volgens de juryleden meer dan waard om in het zonnetje te worden gezet. Uiteindelijk worden er vijf winnaars naar voren geroepen. Dat zijn de posters van Tess van der Horst, Christiaan Borst, Riley Sierat, Floor Plug en Lize Kersten. Apetrots nemen de acht leerlingen hun oorkonde in ontvangst waarna de vijf winnende posters worden doorgestuurd naar de districtsjury. De jury legt bij iedere poster uit waarom juist deze poster is gekozen. Elke poster heeft stuk voor stuk een goede kwaliteit en sterk punt.
“Ik had niet verwacht dat ik bij de winnaars zou horen”, zegt Tess van der Harst na afloop maar ik teken altijd. In haar tekening heeft Tess meerdere onderwerpen die allemaal met vrede en verbondenheid te maken hebben verbeeld. “Ik kreeg mijn poster ook niet tijdens de 9 lessen af maar heb er ook wat flexuren voor gebruikt”, vertelt ze. Haar moeder Tamara Schouten kijkt apetrots. “Tess is altijd erg creatief en tekenen is echt een uitlaatklep voor haar.”

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28