De schrijfgroep bij Kunstgarage Franx
De schrijfgroep bij Kunstgarage Franx

Oranje route om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen

Actueel 396 keer gelezen

Zoetermeer - Soroptimistclub Zoetermeer e.o. is #medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt vanaf 25 november een looproute door het Stadshart naar kunstgarage Franx oranje. 

Van 25 november tot 10 december vindt de jaarlijkse landelijke actieweek Orange the World plaats. Hierbij wordt aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. De Soroptimistclub Zoetermeer e.o. draagt haar steentje bij door een looproute te creëren met het symbool van Orange the World: het oranje handje. Door deze handjes met krijtverf te spuiten worden twee wandelroutes uitgezet; een door het Stadshart en een langs Bo&Ro. Beide routes beginnen bij het Stadstheater en eindigen bij kunstgarage Franx. Franx verwelkomt tijdens deze actie Soroptimisten en bezoekers in een speciaal voor deze actie ingerichte hoek waar men in gesprek kan gaan en stil kan staan bij geweld tegen vrouwen.

Op 25 november om 10.00 uur zal de Franx schrijfclub onder leiding van Jannie van Maldegem van Schrijfavonturen met zoveel mogelijk schrijvers deze oranje handjes-route volgen en onderweg stilstaan bij en schrijven over het thema. Om 11.00 uur eindigt de groep bij Franx, waar wethouder Ingeborg ter Laak of een collega van haar het laatste oranje handje spuit, waarmee de actie in Zoetermeer officieel begint. Bij Franx staan de koffie en thee met wat lekkers klaar. Deelname aan deze schrijfwandeling is gratis, aanmelden kan via jannievanmaldegem@ziggo.nl . Verzamelen bij bioscoop Kinepolis, Oostwaarts 70.

Campagne
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot 10 december, en de tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’. In Nederland doet inmiddels een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, bijvoorbeeld door een gebouw oranje uit te lichten of de Orange the World vlag uit te hangen, en door in de gemeenteraad, provinciale staten en lokale samenleving extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Thema 2022
In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken. Juist zij kunnen het verschil maken, bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken over grensoverschrijdend gedrag.

Actieperspectief: Ik ben #medestander 
Tijdens de Orange the World campagne wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als individu, als professional, als vriend, teamgenoot, buur of collega.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1