De schrijfgroep bij Kunstgarage Franx
De schrijfgroep bij Kunstgarage Franx

Oranje route om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen

Actueel 292 keer gelezen

Zoetermeer - Soroptimistclub Zoetermeer e.o. is #medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt vanaf 25 november een looproute door het Stadshart naar kunstgarage Franx oranje. 

Van 25 november tot 10 december vindt de jaarlijkse landelijke actieweek Orange the World plaats. Hierbij wordt aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. De Soroptimistclub Zoetermeer e.o. draagt haar steentje bij door een looproute te creëren met het symbool van Orange the World: het oranje handje. Door deze handjes met krijtverf te spuiten worden twee wandelroutes uitgezet; een door het Stadshart en een langs Bo&Ro. Beide routes beginnen bij het Stadstheater en eindigen bij kunstgarage Franx. Franx verwelkomt tijdens deze actie Soroptimisten en bezoekers in een speciaal voor deze actie ingerichte hoek waar men in gesprek kan gaan en stil kan staan bij geweld tegen vrouwen.

Op 25 november om 10.00 uur zal de Franx schrijfclub onder leiding van Jannie van Maldegem van Schrijfavonturen met zoveel mogelijk schrijvers deze oranje handjes-route volgen en onderweg stilstaan bij en schrijven over het thema. Om 11.00 uur eindigt de groep bij Franx, waar wethouder Ingeborg ter Laak of een collega van haar het laatste oranje handje spuit, waarmee de actie in Zoetermeer officieel begint. Bij Franx staan de koffie en thee met wat lekkers klaar. Deelname aan deze schrijfwandeling is gratis, aanmelden kan via jannievanmaldegem@ziggo.nl . Verzamelen bij bioscoop Kinepolis, Oostwaarts 70.

Campagne
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot 10 december, en de tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’. In Nederland doet inmiddels een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, bijvoorbeeld door een gebouw oranje uit te lichten of de Orange the World vlag uit te hangen, en door in de gemeenteraad, provinciale staten en lokale samenleving extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Thema 2022
In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken. Juist zij kunnen het verschil maken, bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken over grensoverschrijdend gedrag.

Actieperspectief: Ik ben #medestander 
Tijdens de Orange the World campagne wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als individu, als professional, als vriend, teamgenoot, buur of collega.

Uit de krant

Afbeelding
“18-jarigen weet niet wat ze moeten regelen" 6 jun., 09:06
Afbeelding
Bobby is het Dier van de Week 5 jun., 15:33
Afbeelding
Herkenningspunt Escher op Zoetermeerse fietsroute 5 jun., 15:26
Afbeelding
Staf FC Zoetermeer is compleet 5 jun., 13:53
Afbeelding
Jubilarissen gehuldigd tijdens het Voorjaarsconcert 5 jun., 12:56
Afbeelding
Geslaagde 'Zoet op zaterdag' 5 jun., 12:07
Afbeelding
Natuur onder de loep 3 jun., 09:31
Afbeelding
Ontdek Jouw Droomcarrière met De Ultieme Lokale Vacaturekrant 2 jun., 21:38