Samen met een groep kun je als vrijwilliger een huis aan kant maken of een tuin opknappen.
Samen met een groep kun je als vrijwilliger een huis aan kant maken of een tuin opknappen.

Helpende handen gezocht voor klusprojecten bij Present

Actueel 384 keer gelezen

Zoetermeer - Het huis opruimen of de tuin aanpakken – het zijn zomaar enkele activiteiten die je als vrijwilliger bij Stichting Present kunt doen voor mensen die dat zelf niet kunnen. 

In Zoetermeer zijn genoeg mensen die de hulp hard nodig hebben, maar er zijn te weinig vrijwilligers om dat voor elkaar te krijgen. Gerda Griffioen van Stichting Present roept daarom Zoetermeerders op om zich, al dan niet eenmalig, aan te melden als vrijwilliger. “Echt iedereen kan het!”
Toen corona uitbrak was het voor Stichting Present ondoenlijk om nog bij mensen langs te gaan om hen te helpen met het huis opruimen of de tuin opknappen. “Wel deden we andere projecten zoals bloemetjes bezorgen,” legt Gerda uit. “Afgelopen januari wilden we weer opstarten, maar toen kwamen de Oekraïense vluchtelingen voor wie we een ontmoetingsruimte hebben opgezet.” Nu is het tijd om het oude werk van Present op te pakken, maar daarvoor zijn wel nieuwe vrijwilligers nodig.
“Iedereen kan vrijwilliger zijn,” vindt Gerda. “Kinderen kunnen bijvoorbeeld iets brengen naar een oudere, maar we zoeken ook bonusgezinnen die een opa of oma willen adopteren. En ouderen kunnen bijvoorbeeld tijdens het Sinterklaasproject of Zomerproject een cadeautje kopen voor een kind in armoede. Maar waar we nu vooral naar op zoek zijn, zijn mensen die willen klussen bij andere mensen thuis.” Dat kan via een eenmalige klus of vaker via een flexpoule, met een groep bekenden, als bedrijf of individueel – alles is mogelijk.

Hiermee bereikt Present samen met andere maatschappelijke organisaties een groep mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of sociaal isolement. Zij kunnen lichamelijk of psychisch niet zelf schilderen of een tuin opknappen. Ook hebben ze geen netwerk of geld om dat te laten doen. Een groep vrijwilligers gaat een dagdeel aan de slag om het huis en/of de tuin weer opgeruimd te krijgen. “In eerste instantie is het voor die mensen heel spannend dat een groep mensen bij jouw thuis komt om je te helpen,” zegt Gerda. Maar het resultaat levert veel op. “Mensen schamen zich soms voor hun situatie. Als het huis opgeruimd is, wordt er letterlijk en figuurlijk meer ruimte gecreëerd en durven ze bijvoorbeeld weer mensen uit te nodigen of hun leven op te pakken.”
Ook voor de vrijwilligers kan zo’n bezoek inspirerend zijn. “Het kan ons allemaal overkomen dat je je baan verliest, dat je in je scheiding ligt of een aanrijding krijg. Soms is het een opeenstapeling van ellende waardoor mensen in de problemen komen. Met een vrijwilligersactie kun je elkaar ontmoeten en zie je wat het met een ander doet. En daarnaast is het ook nog leuk om met een groep mensen die je kent van het koor of het voetbalteam een keer iets te doen voor een ander.”

Als coördinator van de vrijwilligers hoopt Gerda vooral dat mensen gaan omzien naar elkaar. “Mijn ultieme droom is dat elke Zoetermeerder elk jaar zich een dagdeel inzet voor vrijwilligerswerk. Volgens mij hebben we dan een hoop problemen opgelost.” Via Present kunnen mensen op een laagdrempelige manier een keer helpen. “Als ik hoor dat vrijwilligers het een bijzondere ervaring vinden, geeft dat mij zoveel voldoening. Natuurlijk is het mooi als mensen het na die ene keer vaker willen helpen. Dat mag bij ons of bij een andere organisatie, maar het kan ook zijn dat iemand zijn buurman wat vaker helpt. Dat is mooi!”

Wie graag een keer (of vaker) vrijwilligerswerk wilt doen, kan zich melden bij Stichting Present. Dat kan als bedrijfsuitje, met een vriendengroep of individueel. Hoewel er een dringende oproep is aan klussende vrijwilligers kijkt Stichting Present altijd naar de wensen van de vrijwilligers en zoekt daarbij een passende hulpvraag. Aanmelden kan via https://stichtingpresent.nl/zoetermeer/ of via info@stichtingpresent.nl

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28