Samen met een groep kun je als vrijwilliger een huis aan kant maken of een tuin opknappen.
Samen met een groep kun je als vrijwilliger een huis aan kant maken of een tuin opknappen.

Helpende handen gezocht voor klusprojecten bij Present

Actueel 608 keer gelezen

Zoetermeer - Het huis opruimen of de tuin aanpakken – het zijn zomaar enkele activiteiten die je als vrijwilliger bij Stichting Present kunt doen voor mensen die dat zelf niet kunnen. 

In Zoetermeer zijn genoeg mensen die de hulp hard nodig hebben, maar er zijn te weinig vrijwilligers om dat voor elkaar te krijgen. Gerda Griffioen van Stichting Present roept daarom Zoetermeerders op om zich, al dan niet eenmalig, aan te melden als vrijwilliger. “Echt iedereen kan het!”
Toen corona uitbrak was het voor Stichting Present ondoenlijk om nog bij mensen langs te gaan om hen te helpen met het huis opruimen of de tuin opknappen. “Wel deden we andere projecten zoals bloemetjes bezorgen,” legt Gerda uit. “Afgelopen januari wilden we weer opstarten, maar toen kwamen de Oekraïense vluchtelingen voor wie we een ontmoetingsruimte hebben opgezet.” Nu is het tijd om het oude werk van Present op te pakken, maar daarvoor zijn wel nieuwe vrijwilligers nodig.
“Iedereen kan vrijwilliger zijn,” vindt Gerda. “Kinderen kunnen bijvoorbeeld iets brengen naar een oudere, maar we zoeken ook bonusgezinnen die een opa of oma willen adopteren. En ouderen kunnen bijvoorbeeld tijdens het Sinterklaasproject of Zomerproject een cadeautje kopen voor een kind in armoede. Maar waar we nu vooral naar op zoek zijn, zijn mensen die willen klussen bij andere mensen thuis.” Dat kan via een eenmalige klus of vaker via een flexpoule, met een groep bekenden, als bedrijf of individueel – alles is mogelijk.

Hiermee bereikt Present samen met andere maatschappelijke organisaties een groep mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of sociaal isolement. Zij kunnen lichamelijk of psychisch niet zelf schilderen of een tuin opknappen. Ook hebben ze geen netwerk of geld om dat te laten doen. Een groep vrijwilligers gaat een dagdeel aan de slag om het huis en/of de tuin weer opgeruimd te krijgen. “In eerste instantie is het voor die mensen heel spannend dat een groep mensen bij jouw thuis komt om je te helpen,” zegt Gerda. Maar het resultaat levert veel op. “Mensen schamen zich soms voor hun situatie. Als het huis opgeruimd is, wordt er letterlijk en figuurlijk meer ruimte gecreëerd en durven ze bijvoorbeeld weer mensen uit te nodigen of hun leven op te pakken.”
Ook voor de vrijwilligers kan zo’n bezoek inspirerend zijn. “Het kan ons allemaal overkomen dat je je baan verliest, dat je in je scheiding ligt of een aanrijding krijg. Soms is het een opeenstapeling van ellende waardoor mensen in de problemen komen. Met een vrijwilligersactie kun je elkaar ontmoeten en zie je wat het met een ander doet. En daarnaast is het ook nog leuk om met een groep mensen die je kent van het koor of het voetbalteam een keer iets te doen voor een ander.”

Als coördinator van de vrijwilligers hoopt Gerda vooral dat mensen gaan omzien naar elkaar. “Mijn ultieme droom is dat elke Zoetermeerder elk jaar zich een dagdeel inzet voor vrijwilligerswerk. Volgens mij hebben we dan een hoop problemen opgelost.” Via Present kunnen mensen op een laagdrempelige manier een keer helpen. “Als ik hoor dat vrijwilligers het een bijzondere ervaring vinden, geeft dat mij zoveel voldoening. Natuurlijk is het mooi als mensen het na die ene keer vaker willen helpen. Dat mag bij ons of bij een andere organisatie, maar het kan ook zijn dat iemand zijn buurman wat vaker helpt. Dat is mooi!”

Wie graag een keer (of vaker) vrijwilligerswerk wilt doen, kan zich melden bij Stichting Present. Dat kan als bedrijfsuitje, met een vriendengroep of individueel. Hoewel er een dringende oproep is aan klussende vrijwilligers kijkt Stichting Present altijd naar de wensen van de vrijwilligers en zoekt daarbij een passende hulpvraag. Aanmelden kan via https://stichtingpresent.nl/zoetermeer/ of via info@stichtingpresent.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Op obs Arnoldus van Os is de jaarlijkse KEWIK (Kijk eens wat ik kan) wedstrijd gehouden. Er was veel talent te zien! Foto: pr
Talentvolle winnaars van Kijk Eens Wat Ik Kan! op obs Arnoldus van Os gisteren
Jill met haar vader op de schaatsen. Foto: Wiebe Pekema
Jill blij met fantastisch resultaat Skate4Air gisteren
Rolstoelvierdaagse op pad
Rolstoelvierdaagse zoekt begeleiders 28 mrt, 11:18
Arthur Schipper (Goede Doelencommissie Pelgrimshoeve), wethouder Bouke Velzen en Sanne v. Leeuwen (directeur Pelgrimshoeve). Foto: pr
Wethouder Bouke Velzen bezoekt de Pelgrimshoeve 28 mrt, 10:29
Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 28 mrt, 10:27 3
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg 28 mrt, 09:15
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14