Caroline de Winter en Johan van Oeveren op het dak, bij de ingang naar de zolder.
Caroline de Winter en Johan van Oeveren op het dak, bij de ingang naar de zolder. Annemarie de Vries

Ontdek de verborgen kanten van de Oude Kerk

Actueel 1.085 keer gelezen

ZOETERMEER - Van 23 tot en met 26 november is weer het festival Klassiek Zoetermeer. Een mooi kans voor Zoetermeerders om veelal gratis kennis te maken met klassieke muziek. Dit jaar is er een zeer bijzondere activiteit aan de agenda toegevoegd: Parade Klassiek, waarbij u een kijkje mag nemen in de Oude Kerk en op plaatsten komt waar u nog nooit geweest bent. 

Door: Annemarie de Vries

Het idee ontstond vorig jaar tijdens Zoetermeer Klassiek, vertellen organisatoren Caroline de Winter van Netwerk Zoetermeer en Johan van Oeveren, beiaardier van de Oude Kerk. “Vorig jaar hielden we beiaardconcerten en kwam ik boven bij het carillon,” vertelt de Winter, “Ik was onder de indruk. Wanneer kom je daar nou?” Van Oeveren vult aan: “Ik wilde ook wel eens laten zien, hoe de toren er uitziet, veel mensen hebben geen idee. Maar bij het carillon kunnen echt maar twee of drie mensen tegelijk staan, dat is een hele krappe ruimte. Afgelopen jaar werd er aan de zolder boven de kerk gewerkt en ik ging vragen wat ze aan het doen waren. Toen hoorde ik dat daar de Joodse onderduikers hadden gezeten in de oorlog. Ik dacht gelijk dat we daar wat mee moeten doen.”

Wandeling
Zo kreeg langzamerhand het idee van Parade Klassiek vorm. De Parade is eigenlijk een wandeling door de Oude Kerk waarbij u op plaatsen komt waar u anders nooit komt. En pas op: het is kruip door, sluip door. Steile trappen, lage deurtjes en zelfs een stukje over het dak. Dus het is niet geschikt voor wie hoogtevrees heeft of slecht ter been is, maar voor alle andere is het een prachtig avontuur.

De Parade vindt plaats in vier groepen van twintig, want meer mensen passen niet in de vaak kleine ruimtes. Bij de ingang van de kerk wordt u ontvangen door stadsdichter Robbert Roos. In de kerk kunt u genieten van een mini-concert van het Lincon Trio bestaande uit vader en twee zoons, die Hongaarse en Roemeense muziek ten gehore brengen. Verteller Ties Brunt vertelt daar verhalen over klassieke muziek.

De toren in
Daarna is het tijd om naar boven te gaan in de toren. Houd u goed vast, want de traptreden zijn smal en de trap is steil, op de terugweg moet u achterstevoren. Boven aangekomen maakt u door de dakgoot en een klein deurtje de oversteek naar de zolder van de kerk. Daar zijn loopbruggen gemaakt waar vandaan u op de gewelven van de kerk kijkt. Hier verstopten de Joden zich vroeger als er een razzia kwam. Alleen hadden zij natuurlijk die loopbruggen niet. Luister hier naar hun indrukwekkende verhaal. Bij terugkomst in de toren worden Joodse liederen ten gehore gebracht.  

Nagenieten
Organisatoren de Winter en van Oeveren zijn razend enthousiast en zijn stiekem al bezig met de invulling van deze avond voor volgend jaar. “Het is zo bijzonder dit,” glundert de Winter, “Hier praten mensen nog lang over na, dit maak je niet standaard mee.”

Oosterkerk Scratch
Een andere kerk die tijdens Zoetermeer Klassiek in trek is, is de Oosterkerk, waar van Oeveren en de Winter de Oosterkerk Scratch organiseren, waarbij iedereen mee mag zingen en ‘s avonds deelnemen aan het concert. “We zoeken nog wat mannen om mee te zingen en natuurlijk toeschouwers,” vertelt van Oeveren.

Aanmelden en informatie
Aanmelden voor beide gratis evenementen is noodzakelijk en kan via de website www.klassiekzoetermeer.nl. Op deze site vindt u ook het volledige programma van Klassiek Zoetermeer. Zo is er een instrumenten carrousel, een lunchconcert, een optreden van een Oekraïens orkest en zijn er activiteiten voor peuters en basisscholieren. Genoeg te doen en te beleven dus, voor jong en oud!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27