Alexander Warenberg speelt op de cello van Jean-Baptiste Vuillaume (bouwjaar 1845). Foto PR
Alexander Warenberg speelt op de cello van Jean-Baptiste Vuillaume (bouwjaar 1845). Foto PR

Topmusici in kamermuziekconcert De Regenboog

Actueel 514 keer gelezen

ZOETERMEER - Met Alexander Warenberg op cello en Nicola Meeuwsen op piano haalt de Stichting Regenboogmuziek wederom twee internationaal gevierde musici naar Zoetermeer. Zij verzorgen woensdag 23 november om 20.15 uur het kamermuziekconcert in Centrum De Regenboog aan de Nathaliegang 263.

Door Kees van Rongen

“Ik ben in Zoetermeer opgegroeid,” vertelt de 24-jarige Alexander Warenberg. “Vanaf mijn vijfde speel ik cello. Met mijn vader ging ik van jongs af aan mee naar concerten. Hij speelt viool, maar mijn oom cello. Het moest cello worden, vond ik.” Van zijn achtste tot zijn achttiende kreeg hij les van Monique Bartels aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds oktober 2016 studeert hij bij professor Frans Helmerson aan de Kronberg Academie in Berlijn. Hij won zes jaar geleden zowel de eerste prijs als de Publieksprijs van het Nationaal Cello Concours in Amsterdam. Hij was eersteprijswinnaar van het Prinses Christina Concours en won het internationale celloconcours Antonio Janigro in Kroatië. In 2021 won hij de Grachtenfestivalprijs en de Elisabeth Evertsprijs. Hij trad als solist met orkesten op in binnen- en buitenland en was geregeld te zien op tv. Inmiddels speelt hij vijf jaar op de cello van Jean-Baptiste Vuillaume, bouwjaar 1845. “Deze cello heb ik in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Ik zat op basisschool ‘t Schrijverke en het Erasmus College. Studeren heb ik nooit met tegenzin gedaan. Het hoefde ook niet van mijn ouders, ik wilde zelf altijd heel graag. Op een goede studiedag studeer ik zo’n zes uur, dan heb ik ook nog tijd om te tennissen en te koken. Ik vind het belangrijk alles met plezier te doen.”
De cellist speelt in Zoetermeer samen met Nikola Meeuwsen, een pianotalent van 20 jaar. Nikola won in augustus van dit jaar de Grachtenfestivalprijs in Amsterdam en diverse andere prijzen. Nikola trad op met het Residentie Orkest, maar geeft ook soloconcerten in binnen- en buitenland. Hij studeert bij Marlies van Gent aan het Koninklijk Conservatorium en krijgt les van Enrico Pace op de piano-academie in Imola. Hij heeft een prachtige Bösendorfer vleugel in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Tijdens het Regenboogconcert spelen Alexander Warenberg en Nicola Meeuwsen werken van Bach, Schubert (Arpeggione-sonate) en Brahms (Tweede Sonate), afsluiting met een virtuoze toegift. Toegangsprijs € 16,50. Tot 25 jaar € 5,00. ZoetermeerPas gratis, kaarten uitsluitend: www.regenboogmuziek.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27