Het Leger Des Heils is op zoek naar mensen of bedrijven die een warme huiskamer beschikbaar willen stellen.
Het Leger Des Heils is op zoek naar mensen of bedrijven die een warme huiskamer beschikbaar willen stellen. Campagnebeeld Leger Des Heils

Warme huiskamers voor Zoetermeer

Actueel 580 keer gelezen

Zoetermeer - Het buurthuiskamers van het Leger Des Heils zullen deze winter langer geopend zijn. Iedereen die door de huidige crisis zijn rekeningen niet meer kan betalen en noodgedwongen de verwarming uit moet zetten is van harte welkom. Ook kerken en bibliotheken openen hun deuren om mensen in de knel te verwelkomen en roepen op hetzelfde te doen. Zo verspreiden zij deze winter een deken van warme huiskamers over Nederland. Ook in Zoetermeer.

Robbert Roos

Menno de Boer, woordvoerder namens het Leger Des Heils: “Deze zomer zagen we al de eerste ontwikkelingen in het werkveld die ons zorgen baarde. Niet alleen bij gezinnen, ook bij jongeren, ZZP’ers en studenten. Rond Prinsjesdag hebben we een brief de deur uitgedaan om te waarschuwen voor de effecten van de enorme prijsstijgingen. We voorzagen dat mensen in de winter straks hun verwarming uitzetten en in de kou zitten om zo te besparen.”

Dat ging het Leger Des Heils een stap te ver. “We besloten de maatschappij zelf een aanbod te doen. De regering heeft wel een prijsplafond afgesproken, maar wij voorzien dat de eerste schrijnende gevallen zich al voorgedaan hebben voor het concreet is. De mensen die in zo’n situatie zitten of dreigen te komen willen wij een warme plek bieden in een van onze 130 buurthuiskamers.” Daar kunnen mensen rustig een kop koffie of thee drinken, of meedoen aan een van de activiteiten. Ook andere partijen zoals bibliotheken en protestantse kerken openen hun deuren. “Daar zijn we erg blij mee. Bij de bibliotheken kunnen mensen voor veel dingen terecht. Je kunt er even bijkomen in de koffiehoek, maar ook rustig een boek lezen, huiswerk maken of even een mailtje versturen.” Er zijn ook spontane acties. “Sommige studenten melden zich spontaan aan om als vrijwilliger een dagdeel mee te draaien of te assisteren bij een activiteit. Ook andere mensen bieden spontaan hun hulp aan. Dat is heel bemoedigend om te zien. Personen, bedrijven, sportverenigingen of instellingen die ook iets willen betekenen voor hun medemens worden verzocht zich aan te melden. “We kunnen nog meer warme huiskamers gebruiken”, vertelt Menno enthousiast. Ook actieve inzet is vereist. “Omdat we de openingstijden van onze buurthuiskamers hebben verruimd hebben we ook extra vrijwilligers nodig om die uren aanwezig te zijn. Wilt u actief bijdragen of een warme huiskamer beschikbaar stellen? Neem dan contact op via de website: www.warmekamers.nl. Hierop zijn ook alle andere warme huiskamers in Nederland te vinden. In Zoetermeer zijn op dit moment drie warme huiskamers. In Bij Bosshardt aan de Justus van Effenrode in Buytenwegh, bij Forum Zoetermeer aan het Stadhuisplein en de Wijkbibliotheek aan de Nathaliegang in Rokkeveen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22