De Zoetermeerder Henk Verhoeven in zijn mancave, dat volledig is ingericht als modelspoorbaan met allerlei landschappen. Foto Kees van Rongen
De Zoetermeerder Henk Verhoeven in zijn mancave, dat volledig is ingericht als modelspoorbaan met allerlei landschappen. Foto Kees van Rongen

Kleinkinderen genieten van opa’s modelspoorbaan

Actueel 942 keer gelezen

ZOETERMEER - Henk Verhoeven (70) uit Zoetermeer staat met zijn team zaterdag 12 november in de finale van de Grote Kleine Treinencompetitie. Onder leiding van André van Duin en de juryleden Joyce van Diepen en Evan Daes gaat MAX op zoek naar de beste modeltreinbouwer van Nederland.

Door Kees van Rongen

Het voormalige kamertje van zijn zoon is de mancave van Henk Verhoeven. Het is nu een complete modelspoorbaan voorzien van een wintersportgebied, flat, windmolen, teveel om op te noemen. “Ik vind het leuk om te bouwen. Van kinds af ben ik met treintjes opgegroeid. Mijn vader had al een modelspoorbaan”, zegt Henk.
Dochter Rianne: “Mijn opa was altijd al met modeltreinen bezig. Als kind kan ik me herinneren, dat mijn vader een modelspoorbaan had. Toen wij ouder werden, heeft hij er een tijd niets mee gedaan. Sinds twaalf jaar geleden zijn eerste kleinkind kwam, is het kamertje van mijn broer in het huis volledig in beslag genomen door de modelspoorbaan. Inmiddels zijn er zeven kleinkinderen. Zij kunnen met de talloze knopjes de spoorbaan bedienen.”
Henk: “Er zijn talloze knopjes, waarop zij kunnen drukken. Bij de een gaan koeien loeien en bij een ander knopje mekkeren de geitjes. Tegelijkertijd rijdt de modeltrein, de Nederlandse Hondenkop, door de bergen van de modelspoorbaan. Dat is toch mooi.”
Henk Verhoeven heeft zijn hele zomervakantie opgeofferd voor zijn deelname aan de Grote Kleine Treinencompetitie. “Het heeft een half jaar geduwd. Drie dagen bouwen voor één opname. Tussendoor sliepen we in een hotel. Na die drie dagen ging ik thuis aan de slag voor de volgende opdrachten. In elke televisie-aflevering moest aan de hand van een thema een compleet nieuwe wereld worden gecreëerd.” Elke aflevering was spannend. Henk had zich net als de andere deelnemers als individu opgegeven. MAX stelde het team samen. Henk is de oudste van het oranje team.
Op 8 oktober werd met zes teams begonnen. Elke aflevering had een ander thema. Ieder team kreeg te maken met verplichte elementen als hoogte- en diepteverschillen in de baan of een overbrugging van minimaal een meter. Voor de finale bleven twee teams over. Zij strijden om de mooiste spoorbaan te bouwen. Ditmaal koos MAX als thema de vier jaargetijden. De jury wil twintig zelfgemaakte bomen zien en voor elk seizoen moet iets feestelijks op de baan worden gebouwd. De televisie-uitzending, die gemiddeld door 1,2 miljoen kijkers wordt bekeken, is zaterdag 12 november om 20.29 uur op NPO 1.

Uit de krant

Afbeelding
“18-jarigen weet niet wat ze moeten regelen" 6 jun., 09:06
Afbeelding
Bobby is het Dier van de Week 5 jun., 15:33
Afbeelding
Herkenningspunt Escher op Zoetermeerse fietsroute 5 jun., 15:26
Afbeelding
Staf FC Zoetermeer is compleet 5 jun., 13:53
Afbeelding
Jubilarissen gehuldigd tijdens het Voorjaarsconcert 5 jun., 12:56
Afbeelding
Geslaagde 'Zoet op zaterdag' 5 jun., 12:07
Afbeelding
Natuur onder de loep 3 jun., 09:31
Afbeelding
Ontdek Jouw Droomcarrière met De Ultieme Lokale Vacaturekrant 2 jun., 21:38