Jeroen Weierink met het ULO. Foto: PR
Jeroen Weierink met het ULO. Foto: PR

“Een orkest dat ik nooit had willen hebben”

Actueel 782 keer gelezen

Zoetermeer - “Dit is een orkest dat ik nooit had willen hebben”, zegt Jeroen Weierink. Donderdag 24 november treedt hij namelijk in het Stadstheater op met het Ukraine Liberation Orchestra (ULO). Een orkest dat alleen bestaat uit Oekraïense vluchtelingen.

Door Hélène Ouwerkerk

Een groot deel van de musici uit zijn orkest wonen in het Irishuis in Deventer, een opvanglocatie die door Weierink samen met de directeur van de Deventer Schouwburg is opgezet. “We hebben het hier over professionele musici”, zegt Weierink. “Ze moeten dus kunnen spelen want als ze dat niet doen dan holt hun vaardigheid achteruit.” Hoewel hij blij is dat de musici bij elkaar in het Irishuis wonen, vindt hij het ook pijnlijk. “Het is natuurlijk fijn dat ze veilig zijn maar ze zijn wel ontheemd en slapen met een paar man op een kamer en hebben veel moeten inleveren.” Des te fijner is het volgens Jeroen om op te treden. “Muziek heeft natuurlijk een helende werking”, zegt hij.

Jeroen Weierink is geen onbekende in Oekraïne en overigens ook in Rusland niet. Hij komt al jaren in Oekraïne waar hij als dirigent bij diverse operagezelschappen op de bok staat. “De musici in het ULO komen uit diverse steden in Oekraïne zoals Charkov, Dnipro, Donetsk en Kiev”, vertelt Weierink. “Klassieke muziek staat in de Oekraïne hoog aangeschreven. Iedere stad, groot en klein, heeft grote operatheaters. In Nederlands zie je nauwelijks jonge mensen bij klassieke concerten maar in Oekraïne is het anders en leeft de klassieke muziek ook bij jonge mensen. Verliefde stelletjes bij de opera is heel gewoon. Het klinkt raar maar ook de oude Russische muziek is in Oekraïne heel populair.”

Met de Oekraïense vluchtelingen uit het Irishuis heeft Jeroen Weierink eerder dit jaar een vijftal benefietconcerten gegeven. “Maar ik wilde meer doen. Het zijn professionele muzikanten die hun geld verdienen met de muziek. Ik wilde af van de benefietconcerten”, zegt de dirigent. “In het Stadstheater speelt ULO een concert met hoop”, zegt Jeroen Weierink. “Ik heb gekozen voor muziek van Bizet, Mozart en Elgar. Mooie louterende muziek om even bij stil te staan.”
Hilko Folkeringa, directeur van het Stadstheater, is erg blij dat Weierink met zijn kamerorkest naar Zoetermeer komt. “Jeroen en ik kennen elkaar van een reis naar Jekaterinenburg, een stad diep in Rusland, waar ik was namens het Meppels theater. Ik verwacht ondanks alle ellende en zorgen een superleuk concert”, vertelt hij. “Maar we willen als Stadstheater met dit concert ook het goede doel ondersteunen. Daarom gaat de helft van de ticketopbrengst van het concert naar Max maakt het mogelijk. Dit goede doel verleent noodhulp aan de mensen die naar buurland Moldavië zijn gevlucht. Geld voor opvang en voedsel zijn hier het hardst nodig.”

Concert
Het concert van het ULO is op 24 november in de grote zaal van het Stadstheater. Het ULO wisselt hartstochtelijke opera-aria’s af met onder andere de luchtige muziek van Mozart. De solisten, die hun sporen verdiend hebben in de grote Oekraïense operahuizen, zingen het emotionele O mio babbino caro van Puccini en het beroemde duet uit De Parelvissers van Bizet.
Soloklarinetist Taras Skrypnikov neemt je mee naar de wereld van de klezmermuziek en brengt onder andere de Klezmersuite Gefilte Fisch ten gehore. De lyrisch sopraan Maria Knihnytska zingt het prachtige Ave Maria van Caccini, evenals aria’s uit Verdi’s Rigoletto. En natuurlijk mag Rossini’s wereldberoemde Largo al factotum (Figaro…Figaro..Figaro…) uit de Barbier van Siviglia niet ontbreken.

Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 16,50 euro en zijn te reserveren via www.stadstheater.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Staatsbosbeheer legt MTB route aan in Bentwoud 6 dec., 12:04 5
Afbeelding
Kaarsjesavond in de Dorpsstraat met de mooiste etalages 5 dec., 16:48 2
Afbeelding
Open atelier Debora Makkus aan de Dorpsstraat 99a 5 dec., 16:11 1
Afbeelding
Groot Jumbo kerstfestijn in Stadstheater 4 dec., 11:51 1
Afbeelding
Superzeldzame Gele stamjager Natuur onder de loep 2 dec., 12:22 2
Afbeelding
Magisch Zoetermeer houdt 2e Santa Evening Run en Santa Kids Run in en om het Stadshart 1 dec., 16:01
Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26