Horrorauto in Meerzicht
Horrorauto in Meerzicht

Halloween ook in Zoetermeer steeds populairder

Actueel 603 keer gelezen

Zoetermeer - Het is maandag 31 oktober, Halloweenavond en de oude brandweerauto, verkleed als Halloween bus neemt juryleden, sponsor, reporters en begeleiding mee de donkere nacht in, op weg om verslag te doen van een avond vol horror, lijken, heksen, trollen, geraamtes en andere angstwekkende figuren.

Door Marcel Daniëls

Er zijn twee straten en zes huizen genomineerd om het behapbaar te houden, want het hadden er net zo goed twintig kunnen zijn. Dat Halloween populair ís en steeds populairder wórdt, behoeft dan ook geen betoog.

Halloween wordt traditioneel gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Canada, maar verovert langzaam maar zeker ook andere delen van de wereld, waaronder dus ook Zoetermeer, dé Halloweenstad van Nederland. Zo is de Halloweenwalk in het Stadshart, die dit jaar op vrijdag 28 oktober was, inmiddels niet meer weg te denken. Mummies, spookfiguren, geestverschijningen, alles kon je tijdens de walk tegenkomen.

De walk zorgt er voor dat alle heksen, geraamtes, mummies en andere engerds nog een tijdje rond blijven wandelen, want ze willen hun kunsten nógmaals tonen op dé avond zelf, dit jaar is dat op maandag, maar steeds dus op 31 oktober.

Jury
Als de juryleden hadden verwacht dat ze verkleedde kinderen tegen zouden komen die in het donker bij met pompoenen en lichtjes versierde huizen aanbellen om daar trick or treat te roepen, dan komen ze bedrogen uit. Het blijkt allemaal veel en veel enger te zijn.

Zo heeft de Wildenberg-Zandberg straat zóveel engs georganiseerd dat de juryleden en reporters, door angst overmand, al na het zien van nog niet de helft van alle attracties, besluiten dat het voor hen duidelijk genoeg is, de straatprijs gaat naar deze straat.

Maar het is niet alleen angst wat de inzittenden van de Halloween bus sneller dan ze zouden willen naar het volgende enge huis brengt. Het is ook een gebrek aan tijd. Want zoveel vindingrijk duisters bekijken en beoordelen en ook nog prijzen uitreiken en iedereen recht doen in één avond blijkt een helse klus.

Op de avond van 31 oktober heeft Zoetermeer zóveel engs te bieden dat de juryleden nachten later nog in angstzweet wakker worden en zich afvragen of alle deelnemers die zo ontzettend hun best hebben gedaan om hun huis om te toveren in het meest angstaanjagende onderkomen van heel Zoetermeer, recht is aangedaan.

Maar een wedstrijd is nu eenmaal een wedstrijd en hoewel alle deelnemers het bovenal voor de lol en de belevenis doen, kan er uiteindelijk maar één de eerste worden. En dat is dit jaar de Waarderstraat 105. Het gezin van der Bom heeft werkelijk alles uit de kast getrokken om de juryleden te overdonderen met een totaalbeleving. Zowel buiten als binnen is het een angst en vrees ervaring van de bovenste plank. De Halloween auto laat nog eenmaal een ijzingwekkende kreet klinken en spuit nog één keer een witte rookwolk de duisternis in voordat de nacht wordt afgesloten. Alle geesten en mummies zijn naar de onderwereld teruggekeerd en moeten weer een heel jaar wachten om nog enger en doodser dan daarvoor terug te keren voor Halloween 2023, dan op dinsdag, maar altijd op 31 oktober.

Naschrift
Sponsor So Low heeft ook nog een tweede en derde prijs aan mogen bieden aan respectievelijk de Parijsstraat 24 en de Vijverdreef 282. Alle winnaars gefeliciteerd met de gewonnen prijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jasper van Viegen met Jules Lelieveld (links) en Ger Fens (rechts)
Jasper van Viegen nieuwe hoofdtrainer SVO Buytenpark 5 mei, 09:40
De plantjes aan de balustrade en op de grond moeten weg laat woningcorporatie Vidomes de bewoners weten. Foto: Kees van Rongen
Bewoners teleurgesteld: 'Na vele jaren moeten alle plantjes op galerij ineens weg' 3 mei, 16:03 30
Konijnenbezitters kunnen (op afspraak) hun konijn tegen gereduceerd tarief laten vaccineren en desgewenst gratis laten controleren. Foto: Het Buitenbeest
Konijnenavond voor baasjes op Speelboerderij Het Buitenbeest 3 mei, 13:06
Waylon is live op zijn best. Foto: Robin Eggenkamp
Waylon speelt zijn beste hits in Poppodium Boerderij 3 mei, 12:39
Drie sprekers zullen die avond op dit onderwerp ingaan. Foto: pr
Thema avond Wonen van JongSenioren Zoetermeer 3 mei, 11:40
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05