Afbeelding

Noodfonds van 2 miljoen om mensen in geldnood te helpen

Actueel 426 keer gelezen

Zoetermeer - De gemeente komt met een noodfonds van 2 miljoen euro om mensen die in de financiële problemen zijn geraakt te helpen. Ook krijgt de Kindpas een uitbreiding. Dat geldt ook voor het schoolontbijt. Meer scholen moeten dit gaan aanbieden. Dit is de uitkomst van het Najaarsdebat dat afgelopen maandag in de gemeenteraad werd gehouden.

Door Hélène Ouwerkerk

Het noodfonds is nodig om financiële hulp te bieden als gevolg van stijgende kosten voor energie en levensonderhoud.
Margot Kraneveldt (PvdA) is erg blij dat het amendement dat de partij samen met GroenLinks en SP had ingediend, is aangenomen door de raad. “Alle partijen hebben in meer of mindere mate aangegeven dat zij onze meest kwetsbare inwoners willen helpen. Daarover zijn we het dus eens. Dat is prachtig. Meerdere partijen doen daar goede voorstellen voor, die wij als PvdA zoveel mogelijk proberen te steunen, of we hebben ze al mede ingediend. De benodigde budgetten hiervoor kunnen vanuit het noodfonds worden bekostigd”, aldus Kraneveldt.

Wethouder Bouke Velzen ontraadde tijdens het debat het amendement van de PvdA. Dit was echter niet omdat hij niet wilde helpen maar omdat de gemeente al bezig was met een noodfonds. “Ik ben blij dat we met de raad een joint effort hebben om mensen die in de problemen komen te helpen”, zegt Velzen. “Met de projectleider ben ik druk bezig om het noodfonds uit te werken en aan te geven hoe mensen er een beroep op kunnen doen. We komen nog dit jaar met een voorstel naar de gemeenteraad”, zegt hij. “Van oudsher gelden dergelijke maatregelen vooral voor mensen die tot 120 procent van de bijstandsnorm verdienen. Maar we zien dat mensen met een modaal inkomen in de problemen komen. Ik sluit dus niet uit dat we een draai maken en naar besteedbaar inkomen gaan kijken.”

Volgens de wethouder wordt het noodfonds maatwerk zoals dat ook bij het coronanoodfonds het geval was.

Een andere maatregel die wordt uitgebreid is de Kindpas. Ouders kunnen bij Stichting Leergeld een bijdrage vragen voor bijvoorbeeld schoolspullen of een fiets om naar school te gaan. De Kindpas krijgt met 100.000 euro meer ruimte om gezinnen te helpen. Het amendement van GroenLinks werd door de gemeenteraad unaniem aangenomen. Ook had GroenLinks via een amendement gevraagd om de schoolontbijten uit te breiden zodat er geen kinderen meer met honger naar school gaan. “We hebben nog geen aanvragen van scholen die ook een schoolontbijt willen maar we gaan de proef wel met de huidige scholen evalueren. Mogelijk komen daar dus scholen bij zoals de raad heeft gevraagd”, aldus Bouke Velzen.

Begroting

Wethouder Iedema (financiën) is trots dat de begroting door de gemeenteraad is vastgesteld. Toch zijn er volgens Iedema ook zorgen. “De kosten voor de gemeente stijgen aan alle kanten en dat betekent voor de inwoners dat de gemeentelijke lasten met 11% stijgen. Aan de andere kant hebben we teveel OZB ontvangen dus dat krijgen de inwoners weer terug. Hoeveel dat zal zijn hangt af van de waarde van het huis. Via het OZB-formulier wordt duidelijk gemaakt wat dat voor mensen betekent.” De wethouder is positief. “Hoewel we in zwaar weer zitten kunnen we toch investeren zoals in het noodfonds”, aldus Jan Iedema.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

JobHulpMaatje helpt bij de zoektocht naar werk.
Nieuw voorjaarsprogramma JobHulpMaatje 20 feb, 11:44
Robert Verhaaf hangt zijn schilderijen op in de Baztille.
Expositie 'Die weg of Mijn weg' in Ateliers BaZtille 20 feb, 11:35
Drie personen zijn met behulp van een hoogwerker van de brandweer uit de woning gehaald.
Brandweer redt drie personen uit woning in Oosterheem wegens keukenbrand 19 feb, 15:54 1
Foto: Tim Brabander en zijn trainer/coach John Zwalve.
Tim Brabander Nederlands Kampioen Judo 19 feb, 15:30
Stefan de Walle en Eva Van der Gucht overtuigen in toneelstuk Herman
Briljant spel laat rollen verrassend omdraaien 19 feb, 15:24
Scholekster op het gazon van het CKC in het oude dorp. Foto Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 19 feb, 14:49
De Natuurtuin
Rondwandeling in de Natuurtuin 19 feb, 14:43
Samenwerking tussen Hof van Seghwaert en Fonteynenberg
De Hof van Seghwaert en Fonteynenburg gaan voor groei 19 feb, 14:07