Jamai Loman, Tooske Ragas en Gerard Joling hebben sinterklaasboeken geschreven.
Jamai Loman, Tooske Ragas en Gerard Joling hebben sinterklaasboeken geschreven.

Win een van de nieuwe sinterklaasboeken

Actueel 537 keer gelezen

Zoetermeer - De nationale sinterklaasboeken zijn er weer! Die zijn sinds 2003 jaarlijks gratis verkrijgbaar bij deelnemende supermarkten. De prentenboeken stimuleren het voorlezen aan jonge kinderen én het zelf lezen ervan. Zo vergroten kinderen hun woordenschat, creativiteit en gevoel voor taal. Bovendien versterken de sinterklaasboeken de band tussen (groot)ouders en kinderen, juist in de gezellige periode dat kinderen naar het sinterklaasfeest toeleven.

De nieuwe prentenboeken voor 2022 zijn geschreven door Gerard Joling, Tooske Ragas en Jamai Loman.

Gerard Joling vindt het ontzettend leuk dat hij voor de boeken is gevraagd en had volop inspiratie. ‘Ik heb een aantal verhalen geschreven en uiteindelijk is één ervan voor het boek verder uitgewerkt,’ vertelt hij. Dat hij zoveel inspiratie had voor een leuk sinterklaasverhaal is volgens hem niet zo verwonderlijk. De sinterklaastraditie was belangrijk in huize Joling. ‘Ik woonde in de Havenstraat in Schagen, dus uiteraard bij de haven waar de Sint aankwam. Wij gingen als kinderen dan ook altijd kijken. Dan zaten we op de grindbergen om de aankomst van Sinterklaas te zien. Dat was spannend. Daarna liepen we altijd achter de drumband in de optocht mee.’

Deze jeugdherinnering, maar ook zijn eigen muzikaliteit, is dan ook de basis voor zijn sinterklaasboek ‘De valse noot’. In dit verhaal is er paniek in het paleis van de Sint, want de Pietenband kan alleen nog maar valse noten spelen na het eten van foute pepernoten. Dus moet er hals-over-kop een nieuwe act komen voor de intocht in Nederland. Maar die acts mislukken allemaal op mysterieuze wijze.

Schrijven
‘Ik had nog nooit een boek geschreven, maar ik vond het leuk om te doen. Ook bijzonder om de prachtige tekeningen te zien die Richard Feld bij mijn verhaal heeft gemaakt. Ik vind het sowieso enorm knap als iemand zo goed kan tekenen. De illustraties voegen echt iets toe,’ zegt Gerard Joling.

Het sinterklaasfeest werd bij Gerard Joling thuis altijd groots gevierd. ‘Voor ons als kinderen was het natuurlijk enorm spannend als er ineens op de deur werd gebonsd en er een grote zak cadeautjes voor de deur stond. Daar zat van alles in, een goocheldoos maar ook een chocoladeletter of chocoladekikkers. Ik bewaar warme herinneringen aan die tijd,’ zegt hij. ‘Het sinterklaasfeest hoort echt bij de Nederlandse folklore en moeten we in ere houden. En als de Pieten er dan anders uitzien dan vroeger, maakt mij niet uit. Als je er iemand blij mee maakt, vind ik het prima.’

Gerard Joling hoopt dat zijn boek de kinderen zal stimuleren om te gaan lezen. ‘Bij ons thuis werd veel gelezen. Ik kom uit een gereformeerd gezin en er werden altijd veel Bijbelverhalen voorgelezen,’ zegt Gerard Joling. ‘Ook heb ik op school een keer de voorleeswedstrijd gewonnen. Op school las de juf ook altijd voor uit de Bijbel. Ik was erg geïnteresseerd in de verhalen en hing aan haar lippen.’

Boeken
Tooske Ragas en Jamai Loman zijn de andere auteurs van de nationale sinterklaasboeken. Tooske schreef het boek ‘Koen in mijn schoen’ en Jamai maakte het boek ‘Sint is zijn ring kwijt’. Het is voor de negentiende keer dat bekende Nederlanders een sinterklaasboek schrijven. De boeken zijn bij aankoop van actieproducten van Unilever verkrijgbaar bij de supermarkten PLUS, Deen, Hoogvliet, Poiesz en Jan Linders.

Lezers van deze krant maken via deze lezersactie kans op een gratis boek. Wilt u een van de boeken winnen? Mail dan het antwoord op de volgende vraag naar redactiestreekblad@telstarmediacentrum.nl, Vermeld hierbij uw naam en adres. Wie schreef het boek ‘De valse noot’?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51