Afbeelding

Veilige e-mailmarketing volgens Europese richtlijnen

Actueel 327 keer gelezen

Het versturen van nieuwsbrieven doet ieder bedrijf eigenlijk wel. Logisch, want zo hou je direct contact met je klanten en bezoekers. Of je nu de laatste nieuwsberichten over nieuwbouw deelt of juist je klanten wil attenderen op een bijzonder nieuw product in je webshop; met een nieuwsbrief bereik je iedereen het snelst. Als je een klein bedrijf hebt, dan heb je niet altijd het budget om software aan te schaffen om een nieuwsbrief mee te maken. En daarom gebruiken heel veel bedrijven de gratis service van Mailchimp. Toch is het beter om, vanwege de AVG, te kiezen voor andere e-mailmarketing software die deze regels netjes volgt en je zelfs hierin actief ondersteunt. Kies eens voor Flexmail, hét Mailchimp alternatief.

AVG

In mei 2018 ging de AVG-regeling in, in Europa. AVG is een afkorting en staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. De regelgeving is opgesteld ter bescherming van persoonsgegevens die je opgeeft bij een bedrijf. Bijvoorbeeld om je in te schrijven voor een nieuwsbrief, iets te bestellen of omdat je abonnee bent. Zo mogen persoonsgegevens niet aan derden worden doorverkocht en mogen deze op geen enkele wijze zomaar vanuit de database van een bedrijf openbaar gemaakt worden. Doe je aan e-mailmarketing, via nieuwsbrieven bijvoorbeeld, dan beschik je over een grote database aan gegevens over je klanten. Deze gegevens mag je alleen gebruiken als men toestemming heeft gegeven voor e-mailmarketing. Zonder toestemming mag je de adresgegevens, inclusief het e-mailadres van je klant, niet gebruiken voor je e-mailmarketing.

Regelgeving Amerika vs. Europa

Mailchimp is gevestigd in Amerika en daar geldt de AVG niet, zoals hier in Nederland. De gegevens in je database worden daar dus niet zo goed beschermd als hier. Maar, je verstuurt de e-mail toch vanuit Nederland? Dat klopt, maar de database van dit bedrijf bevindt zich op Amerikaanse servers. Je nieuwsbrief zal dan niet geheel AVG-proof zijn. Het is daarom beter om voor het Belgische Flexmail te kiezen welke wel via de AVG-regels werkt en die alle gegevens op een eigen server voor je bewaart.

Nieuwsbriefkeuzes

Soms wil je over bepaalde onderwerpen geen nieuwsbrief ontvangen. Bijvoorbeeld rondom Valentijnsdag, Moederdag of Vaderdag. Of je bent wel geïnteresseerd in mails rondom nieuwbouw, maar niet in renovaties. Hoe fijn is het dan om je klanten de mogelijkheid te bieden om interesses aan te vinken, zodat zij geen onnodige e-mails ontvangen. Of juist aan te geven wanneer ze liever geen nieuwsbrief willen ontvangen. Het aangeven van dergelijke voorkeuren valt ook onder de AVG-regels. Het heeft immers te maken met persoonlijke voorkeuren van een klant.

Vertel het je klanten

Het is goed om te laten weten aan je bezoekers wat je doet met eventuele persoonlijke gegevens, zoals e-mailadres, naam en dergelijke. Neem een pagina op, op je website waar je vertelt wat de AVG inhoudt en beloof dat je de gegevens niet zal gebruiken voor andere doeleinden. Er zijn verschillende standaarddocumenten te vinden met deze content, die je vervolgens kan aanpassen aan je website en tone of voice. Een e-mail marketingbureau als Flexmail staat ook hierin klaar om je te helpen.

Uitschrijven

Hoe je ook je best doet om mooie nieuwsbrieven te versturen waar je klanten iets aan hebben, er zijn altijd bezoekers die later toch van de nieuwsbrief af willen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals geen tijd om te lezen of geen interesse meer. Je kan altijd om een reden vragen als men zich uitschrijft. Zo krijg je meer inzicht in je e-mail marketing. Let wel dat na het uitschrijven je de gegevens van de klant ook echt uit de database verwijdert, zodat deze niet meer gebruikt kunnen worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Genieten van een biertje op het Nicolaasplein
Bierfestival voor goede doel op Nicolaasplein 19 apr, 10:05
De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07