Suzanne Verboon praat over het klimaat bij Café Max. Foto: Marcel Daniëls
Suzanne Verboon praat over het klimaat bij Café Max. Foto: Marcel Daniëls

Bij MAX op de koffie: gesprek over duurzaamheid

Actueel 576 keer gelezen

Zoetermeer - Regelmatig gaat het Streekblad in gesprek in het nieuwe café Max in bibliotheek Forum. Deze keer spreken we met Suzanne Verboon, bestuurslid bij ‘Hof van Seghwaert’ en klimaatburgemeester van Zoetermeer.

Tijdens de Nationale Klimaatweek is Suzanne, als klimaatburgemeester volop in beeld. Toch gaat het niet om de persoon, het gaat om de boodschap die zij als klimaatburgemeester wil uitdragen. En die boodschap is dat verduurzaming echt nodig is maar ook dat het niet moeilijk en zelfs leuk is om bij te dragen aan een beter toekomst. Maar Max zou ‘op de koffie’ niet zijn als we toch iets meer over Suzanne willen weten.

Persoonlijke vragen
Voor welk paspoort zou je die van jouw in willen ruilen?
“Dat is denk ik Canada” trapt Suzanne af. “Een land met volop schitterende natuur. Veel mensen leven daar nog midden in de bossen, er is bewust aandacht voor de natuur, het land is er terecht trots op. Voordeel is dat qua cultuur het land dicht bij onze normen en waarden ligt. Ik denk dat ik me daar wel thuis zou voelen.”
Je lichtend voorbeeld?
Ook daar hoeft Suzanne niet lang over na te denken. “Marjan Minnesma. Oprichter van stichting Urgenda, een organisatie voor innovatie en duurzaamheid. In mijn ogen is zij het boegbeeld van het Nederlandse duurzaamheidsdenken. Zij stimuleerde bijvoorbeeld ook al bijna 15 jaar geleden de aanschaf en het gebruik van elektrische auto’s. En hoewel haar doelstelling toen (een miljoen volledig elektrische auto’s in 2020) niet gehaald is, heeft zij er zeker toe bijgedragen dat elektrisch rijden in een stroomversnelling terecht is gekomen”.
Waar naar toe met vakantie?
“Ik ben net terug uit Zuid Frankrijk. Ik ben daar met de trein naar toe gegaan, wat overigens heerlijk relaxed was”.

Waarom bij MAX op de koffie?
“De directe aanleiding is natuurlijk de Nationale Klimaatweek onder de aandacht wil brengen. In de rubriek Max op de Koffie lees ik vaak inspirerende verhalen, daar mag een verhaal over het belang van verduurzaming natuurlijk niet in ontbreken. Aandacht voor klimaat en natuur is dus van levensbelang. Zelf heb ik gemerkt dat je bijna zonder moeite zelf een positieve bijdrage kan leveren aan een schonere wereld. Als ik bijvoorbeeld iets leuks in de winkel zie denk ik eerst na of ik het wel écht nodig heb en of het ook tweede hands te krijgen is. Verder gebruik ik de fiets veel prima alternatief in de stad én véél gezonder voor jezelf en de natuur.

Hof van Seghwaert
“Ik wil ook een actieve bijdrage leveren aan de stad waarin ik woon. Toen ik hoorde dat vlakbij ons huis een oude perenboomgaard verloren dreigde te gaan, heb ik samen met andere actieve bewoners actie ondernomen. De Hof van Seghwaert is nu een sociaal groen trefpunt in de wijk. In de Klimaatweek doen zij natuurlijk ook mee met activiteiten. Zoals de Natuurwerkdag op 5 november, een lezing over de groen in de wijk op 9 november en de workshop wormencompost op 12 november. En ik ben een groot fan initiatieven zoals ‘Meer Bomen Nu’, dat gratis bomen weggeeft aan particulieren”

Wat raad je anderen aan?
“Wat ik vooral belangrijk vind is dat mensen zich bewust zijn dat klimaatverandering écht aan de gang is. Verdiep je daar eens in, het is geen kletspraat. Gelukkig zijn er manieren en technieken om dit op te lossen. En je probeer zelf je eigen bijdrage leveren. Koop bewust en meer lokaal, eet meer plantaardig, ga meer fietsen, vlieg wat minder of sluit je aan bij groene initiatieven. Samen kunnen we de wereld duurzaam maken”.

Wilt u ook bij Max op de koffie? Dat kan. Streekbladjournalist Marcel Daniëls gaat regelmatig met mensen in gesprek. Geef u op via redactiestreekblad@telstarmediacentrum.nl. Vermeld in uw mail waar u het over wilt hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
Een foto van de operette vorig jaar. Foto: Hans den Boer
Operette Viktoria und ihr Husar in het Stadstheater 9 apr, 09:31
Wim Blansjaar
Blansjaar met krappe meerderheid gekozen 8 apr, 20:50 3
Wim Blansjaar
Blansjaar stuurt alsnog een excuusbrief over museumdirecteur 8 apr, 14:10 2
Het team van CrossFit 2712
CrossFit 2712 is fitste CrossFit 8 apr, 13:39