Mantelzorger Martin  te midden van de twee vertrouwelingmaatjes Toos en Erik.
Mantelzorger Martin te midden van de twee vertrouwelingmaatjes Toos en Erik.

Mevrouw De Roos stralend over haar Vertrouwelingmaatjes

Actueel 530 keer gelezen

Zoetermeer - MEE ZHN – Vrijwilliger Thuis is begin dit jaar gestart met de pilot Vertrouwelingmaatje, voor dezelfde doelgroepen als voor hun Thuismaatjes: hulpvragers met een chronische ziekte en/of beperking, geheugenproblemen en dementie. Een vrijwilliger ondersteunt bij vertrouwenskwesties en belangrijke persoonlijke afspraken, zoals doktersbezoek wanneer er geen mantelzorger is of deze niet mee kan gaan.

Een Vertrouwelingmaatje is luisterend oor en verslaglegger, zodat de hulpvrager en/of mantelzorger het besprokene achteraf kan evalueren. Net als de dienst Thuismaatje is Vertrouwelingmaatje een aanvulling op de professionele zorg. Wij gaan in gesprek met mevrouw De Roos (68 jaar), die uiteenlopende chronische klachten heeft. Zij weet zich gesteund door haar mantelzorger en twee Vertrouwelingmaatjes, die haar sinds een half jaar begeleiden. 

“Ik had al wel een artikel over Vertrouwelingmaatje in het Streekblad gelezen, maar wist niet dat wij daarvoor in aanmerking konden komen,” vertelt mantelzorger Martin.
“Ik ben blij dat we via inZet bij Vrijwilliger Thuis uitgekomen zijn. Lotte’s gezondheid ging in die dagen erg achteruit. Er waren zoveel afspraken in het ziekenhuis. Toen het oproepje voor een Vertrouwelingmaatje in het Streekblad stond, kwamen Erik en Toos al gauw op ons pad.” Zij voelden beiden: dit is vrijwilligerswerk dat bij mij past. “Ik wil mij nuttig maken,” zegt Erik, “en ik heb tijd; ik ben met pensioen.” Toos geeft aan: “Echt iets betekenen voor iemand, dat wil ik graag, naast een bestaande baan. Dat geeft mij voldoening. “
Mevrouw De Roos was heel blij dat het meteen klikte met Toos en Erik. En ze voelde dat ze hen kon vertrouwen. ”Ik was zo gerustgesteld dat ik niet meer alleen naar het ziekenhuis hoefde. Ik was vaak te gespannen om te onthouden wat er werd gezegd”. Toos en Erik bespreken van tevoren met haar wat zij belangrijk vindt en helpen mevrouw herinneren bij de arts, als dat nodig is. “Ook al is de informatie heel persoonlijk, omdat het over mijn gezondheid gaat: dat vind ik niet erg.”
Er is een duidelijke verdeling gemaakt over wie meegaat naar welke specialist – het zijn er veel!
Afspraken worden in goed overleg met Martin ingevuld. Hij houdt het totaaloverzicht.
Met z’n drieën vormen zij inmiddels een flexibel team. “Het loopt gewoon goed.” De verslaglegging gebeurt heel zorgvuldig. Uitgangspunt is: het gaat om begeleiding. Beslissingen worden door mevrouw De Roos zelf genomen. Erik zegt: “Als ik Lotte thuis afzet, heb ik het idee dat ik mijn tijd nuttig besteed heb, naast dat het gezellig is.” “Het is heel waardevol om Vertrouwelingmaatje te zijn,” vertelt Toos. “Ik ben mij ervan bewust dat ik Lotte op kwetsbare momenten begeleid. En realiseer mij dat het belangrijk is dat je zelf stevig staat als persoon, dat je je het leed van de ander niet te veel aantrekt.”
Martin: “Vanaf het eerste moment dat de Vertrouwelingmaatjes ingezet waren, gaf het mij rust. Omdat ik overdag weer op mijn werk kon zijn. Daarnaast waren er met betrekking tot Lotte nog genoeg andere zaken waarop ik mijn aandacht te richten had. “
Mevrouw De Roos heeft sinds kort ook een Thuismaatje via Vrijwilliger Thuis, met wie zij naar buiten kan gaan, een kopje koffiedrinken en een praatje maken.
“Ik had me wat te veel teruggetrokken” ervaart zij nu. Vrijwilligerscoördinator Maria van den Akker had gezegd: ”Je weet misschien niet wat je mist”. Daardoor heeft ze toch ja gezegd tegen een Thuismaatje. En zowel mevrouw De Roos als het Thuismaatje, die zelf ook maar een klein netwerk heeft, zijn heel blij met hun koppeling.

Interesse als vrijwilliger? Behoefte aan een Vertrouwelingmaatje? Neem contact op via vrijwilligerthuis@meezhn.nl of met Maria van den Akker 06-10646765.

Om privacyredenen is de naam van mevrouw De Roos gefingeerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09