Irene van Ophoven heeft de nieuwe expositie ‘Makersmomenten’ vormgegeven. Foto: Catherine Terpstra
Irene van Ophoven heeft de nieuwe expositie ‘Makersmomenten’ vormgegeven. Foto: Catherine Terpstra

Kunst voor elk moment van de dag bij kunstgarage Franx

Actueel 1.202 keer gelezen

ZOETERMEER - Als laatste expositie van 2022 brengt kunstgarage Franx de grootschalige groepstentoonstelling: ‘Makersmomenten’. Zoals de titel verklapt staan tientallen makers centraal in deze expositie. De bezoeker krijgt een rondreis door hedendaagse kunst, ambachtelijk gemaakte meubels en design, passend bij elk moment van de dag. En met de feestdagen in het vooruitzicht biedt Franx iedereen de kans om zelf met een artistiek cadeau naar huis te gaan.

“We wilden een speciale expositie maken voor het einde van het jaar,” vertelt designer en stylist Irene van Ophoven, die ‘Makersmomenten’ samen met Franx vormgeeft. In de expositie word je als bezoeker meegenomen langs negen stijlkamers, beginnend bij ‘ochtend’ en eindigend met ‘nacht’. Je doorloopt als het ware de dag en ontdekt hoe kunst past bij elk moment.

“Het is een expositie met bijna alle kunstenaars die aan Franx zijn verbonden,” legt Irene uit. De schilderijen en objecten worden aangevuld met bijpassende ontwerpen van pasafgestudeerden van het Hout- en Meubileringscollege en Willem de Kooning Academy. “We willen de uitingen met elkaar verbinden zodat duidelijk wordt hoe je het kunt plaatsen of combineren.”

De tientallen werken komen samen in de verschillende stijlkamers en daar probeert Irene een goede balans in te brengen: “Elke kunstenaar die aan Franx verbonden is, maakt werk met een eigen signatuur. Bij zo’n eindexpositie moet iedereen gelijkwaardig tot zijn recht komen. Ook hou ik rekening met hoe kleuren en vormen met elkaar samenwerken. We gebruiken een kleurverloop dat past bij de verandering van het licht door de dag heen. De objecten en kunstwerken vertellen in mijn ogen ook iets over dat bepaalde moment van de dag. Als stylist probeer ik zo een bepaalde sfeer te creëren” legt Irene uit.

“Franx is een prachtige ruimte,” vindt Irene. “Het is mooi licht en hoog. Wat ik fijn vind is om mensen iets bijzonders te laten ervaren en dat op een makkelijke, prettige manier tot zich te laten nemen.”

Voor de bezoeker biedt de expositie de ruimte om zelf na te denken over datgene wat er te zien is en hoe kunst en design toepasbaar is. “Ik denk dat de manier waarop wij het neer gaan zetten onderlinge gesprekken uitlokt,” vertelt Irene. Voor haar is het dan ook altijd leuk om te ontdekken wat de bezoeker van het concept vindt. “Ik ben benieuwd welke associaties mensen gaan maken en hoe mensen zelf die kunst willen toepassen.”

Niet alleen kunst kijken, ook het bemachtigen er van vormt een belangrijk onderdeel van de expositie. Het merendeel van de kunstwerken is te koop. De bezoeker krijgt dus de kans zelf een collectorsitem te kopen. De Makerswinkel van Franx wordt ook uitgebreid met niet-alledaagse designartikelen voor elke portemonnee. Wie in aanloop naar de feestdagen een mooi kunstcadeau zoekt, voor zichzelf of een ander, is bij Franx dan ook aan het goede adres. Meer dan 50 makers inspireren de bezoekers in Makersmomenten. “Kom en laat je verrassen,” zegt Irene enthousiast. “Het is een hele leuke manier om alle kunstenaars van Franx bij elkaar te zien. Het wordt op een poëtische manier bij elkaar gebracht en is daarmee een mooie afsluiter van het jaar!”

De expositie ‘Makersmomenten - kunst, design en ambachten bewonderen en bemachtigen’ is van 5 november tot en met 23 december te zien bij kunstgarage Franx. Op 5 november is er een feestelijke openstelling van 16.00 tot 18.00 uur. Je kunt de werken wekelijks van dinsdag tot en met zondag bewonderen en bemachtigen tijdens de openingstijden (11.00 - 17.00 uur) van Franx. De kunstgarage is te vinden aan de Vlamingstraat 1 in Zoetermeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Blindegeleide markeringen aangebracht op de trappen van de Wethouder Jennétunnel bij station Zoetermeer-Oost. Foto: pr
Blindegeleide markeringen op trappen verbeteren veiligheid voor mensen met visuele beperking 1 mrt, 10:07
Circusacts van leerlingen.
Leerlingen ONC tonen hun talenten en schitteren in voorstelling Healthy, Happy, Wonderful 1 mrt, 09:36
Afbeelding
Vacaturegids nu ook online: heel veel werk en banen! 29 feb, 15:17
Anna- Sofia en Livia met hun donatie.
Anna-Sofia en Livia zamelen geld in voor de Egelopvang Zoetermeer 29 feb, 13:39 3
Ilion schittert op NK indoor atletiek. Foto: Ed Turk
Ilion presenteert goed tijdens het NK indoor atletiek 29 feb, 12:47 1
Deelnemers maken kennis met het rondje gezond Driemanspolder.
Architectuurwandeling met rondje gezond in Driemanspolder 29 feb, 11:41
Diverse locaties van inZet sluiten aan bij deze actie en verwelkomen vrijwilligers graag bij hun activiteiten.
Vrijwilligers welkom bij locaties van inZet tijdens NLdoet op 15 maart 29 feb, 11:05
Doordeweeks zijn er voordelige Cineplus voorstellingen in de ochtend of de middag bij Kinepolis Zoetermeer. Met de speciale kortingsactie op broodjes of maaltijden van Family Zoetermeer maakt u er zelfs een compleet dag je uit van.
Voordelig naar de bioscoop tijdens de Cineplus voorstellingen van Kinepolis Zoetermeer 29 feb, 11:00