Kinderen planten hun eigen boom.
Kinderen planten hun eigen boom.

Kinderbomenbos ziet het levenslicht in Bentwoud

Actueel 350 keer gelezen

Benthuizen - “Ieder kind een boom”. Dat is de slogan van de Stichting Nationale Boomfeestdag. En dat is helemaal niet zo gek als je bedenkt dat de Stichting, die dit jaar 65 jaar bestaat, met kinderen in heel Nederland al miljoenen bomen heeft geplant. Marleen van den Ham, directeur van de Stichting Nationale Boomfeestdag is er trots op. “Er wordt momenteel veel gesproken over klimaatmaatregelen. Wij werken al 65 jaar aan het vergroenen van Nederland. Het planten van bomen is leuk en goed voor de wereld.”

Ieder jaar planten zo’n 100.000 kinderen in de basisschoolleeftijd bomen tijdens de Nationale Boomfeestdag.
Van den Ham ziet dat de Boomfeestdag door generaties heen gaat. “Kinderen die vroeger een boom hebben geplant, komen nu ook bomen planten met hun eigen kinderen of zelfs kleinkinderen. En ook opa’s en oma’s zijn enorm betrokken”, vertelt ze. De Boomfeestdagen worden in bijna alle gemeenten wel gehouden.
Daarnaast is de Stichting Nationale Boomfeestdag actief in diverse provincies voor het realiseren van speciale Geboortebossen. Zo wordt er in het Bentwoud tussen Zoetermeer en Benthuizen een Nationaal Kinderbomenbos gerealiseerd. De feestelijke plantdag voor dit bos vindt dit jaar plaats op zaterdag 26 november. Het KinderBomenBos is maar liefst 20 hectare groot. Het bevat naast diverse Geboorteboomcirkels ook een zogenoemde Levensbomencirkel. Hierin worden bomen geplant voor stil geboren en overleden kinderen. In deze groene kamer groeien maximaal 500 individueel herkenbare Levensbomen. Deze bieden de ouders een KinderGedenkplekje.
Boswachter Jonathan Leeuwis is erg blij dat dit Kinderbomenbos is gerealiseerd. Ieder jaar is er een plantdag. “Die plantdagen zijn heel bijzonder”, vertelt Jonathan Leeuwis. “De plantdag voor het geboortebos is vrolijk en gezellig. Soms zijn kinderen al in de kleuterleeftijd en kunnen ze zelf hun boom planten. Een enorme leuke dag voor kinderen, ouders en grootouders.”
De levensbomen zijn een ander verhaal, maar volgens Jonathan juist daarom enorm bijzonder. “Het zijn best wel heftige dagen en door alle emoties voor mij wel even slikken. Maar mensen vinden het zo mooi dat ze hun overleden kinderen op deze manier een plekje kunnen geven”, vertelt de boswachter. “Voor het levensbomenbos zijn Italiaanse populieren gekozen. Dat zijn hele grote hoge bomen die richting de hemel reiken. Ook zijn het sterke bomen die lang meegaan, want het zou natuurlijk heel naar zijn als de boom die je voor je kind hebt geplant het niet redt. We verzorgen deze bomen extra intensief. Zo krijgen de bomen met droog weer water en ook qua ziektes houden we het goed in de gaten.”
De plantdag in het Kinderbomenbos in Bentwoud is op zaterdag 26 november. Bomen voor deze plantdag kunnen tot uiterlijk 5 november worden besteld.
Op dit moment realiseert Stichting Nationale Boomfeestdag in samenwerking met diverse partijen zoals Staatsbosbeheer enkele nieuwe Geboortebossen. Marleen van den Ham is erg blij met deze uitbreidingen. “Ik gun elk kind een groene, gezonde, toekomst en dus ook boom in een van de Geboortebossen. “Veel ouders en grootouders vinden het erg leuk en symbolisch om één of meerdere bomen in het Geboortebos te kopen en te schenken aan een kindje. We organiseren voor hen een leuke plantdag en de ouders krijgen voor de kinderen een certificaat. Tijdens de plantdag vertelt de boswachter van alles vertelt over de bomen die worden geplant en over het gebied waar het bos ontstaat.

Bestellen
Wie ook een boom wil planten in een van de Geboortebossen kan kijken op de site Geboortebos.nl. Een boom voor Bentwoud kan tot en met 5 november worden besteld. Voor meer informatie over het organiseren van Boomfeestdagen, zie Boomfeestdag.nl

Uit de krant

Afbeelding
“18-jarigen weet niet wat ze moeten regelen" 6 jun., 09:06
Afbeelding
Bobby is het Dier van de Week 5 jun., 15:33
Afbeelding
Herkenningspunt Escher op Zoetermeerse fietsroute 5 jun., 15:26
Afbeelding
Staf FC Zoetermeer is compleet 5 jun., 13:53
Afbeelding
Jubilarissen gehuldigd tijdens het Voorjaarsconcert 5 jun., 12:56
Afbeelding
Geslaagde 'Zoet op zaterdag' 5 jun., 12:07
Afbeelding
Natuur onder de loep 3 jun., 09:31
Afbeelding
Ontdek Jouw Droomcarrière met De Ultieme Lokale Vacaturekrant 2 jun., 21:38