Suzanne Verboon bezoekt als Klimaatburgemeester graag duurzaamheidsinitiatieven in de stad.
Suzanne Verboon bezoekt als Klimaatburgemeester graag duurzaamheidsinitiatieven in de stad. Robbert Roos

‘Het belang van duurzaamheid onder de aandacht brengen’

Actueel 704 keer gelezen

In de week van 31 oktober tot 6 november is het de Nationale Klimaatweek. Tijdens die week wordt er in heel het land aandacht gegeven aan de veranderingen in het klimaat en het belang van duurzaamheid. Suzanne Verboon, bestuurslid van de Hof van Seghwaert, is dit jaar de Klimaatburgemeester van Zoetermeer. “Ik wil het belang van duurzaamheid onder de aandacht brengen.”

Robbert Roos

Klimaatburgemeesters en Klimaatsupporters zijn mensen, bedrijven, of andere organisaties die zich actief inzetten voor een beter klimaat én die bereid zijn om hun verhalen te delen tijdens de Nationale Klimaatweek om daarmee anderen te inspireren. Suzanne Verboon is zo’n klimaatburgemeester. “Ik zag een oproep van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en besloot me aan te melden. Ik ben bij de Hof van Seghwaert al veel met duurzaamheid bezig, dus het was voor mij eigenlijk wel logisch om me ook aan te melden voor het Klimaatburgemeesterschap.”

In heel Nederland zetten meer dan 180 Klimaatburgemeesters zich op hun eigen manier in om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat en samen inspireerden zij Nederland om bewuster om te gaan met het klimaat. Klimaatburgemeester ben je voor een jaar. “Het is zelfs mogelijk om meerdere klimaatburgemeesters en klimaatsupporters in een stad te hebben. Er waren dit jaar landelijk nog meer aanmeldingen dan vorig jaar, dat is een goede ontwikkeling. Maar in Zoetermeer ben ik de enige Klimaatburgemeester”, vertelt Verboon enthousiast. “Het is goed dat er meer bekendheid komt over het belang van duurzaamheid, en mensen weten waar je meer over duurzaamheid te weten kunt komen, bijvoorbeeld bij de buurttuinen. De Klimaatweek gaat niet alleen over de opwarming van de aarde, het gaat ook over natuur, gezonde lucht en schoon water. Het gaat over een gezond leefklimaat.”

Suzanne wil Klimaatburgemeester zijn voor alle leeftijdsgroepen. Voor scholen schreef ze een wedstrijd uit en vroeg de kinderen om een duurzame ambtsketting voor haar te ontwerpen. Natuurlijk komt zij graag ook langs bij evenementen van andere organisaties. “En bij de Hof van Seghwaert organiseren we diverse activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Die zijn terug te vinden op de website: https://hofvanseghwaert.nl/klimaatweek-2022/ “

“Zoetermeer is al één van de groenste gemeentes van ons land, het zou mooi zijn als we ook de duurzaamste worden. En zelf kan je daar best veel aan doen”, zegt Suzanne. “Het simpelste is om lokaal te kopen en minder spullen te kopen.” legt Verboon uit. “Koop alleen spullen die je nodig hebt, koop als het kan tweedehands en geef gebruikte spullen weg in plaats van ze weg te gooien. Dat kan in Zoetermeer heel makkelijk, er zijn veel kringloop winkels. Zo hoeven die spullen niet gemaakt en vervoerd te worden. Bedenk dat veel van wat wij kopen aan de andere kant van de wereld gemaakt wordt. Minder kopen, en lokaal kopen scheelt heel veel energie en grondstoffen. Zo je spullen kopen geeft je echt een goed gevoel.”

Verboon kijkt het meeste uit naar de Natuurwerkdag aan het einde van de Klimaatweek. “Dat is zo’n dag waarop iedereen echt samen de handen uit de mouwen steekt om ervoor te zorgen dat Zoetermeer groene duurzame stad wordt. Een dag waar je vol energie aan begint, aan het eind van de dag heel moe bent, maar nog steeds vol energie zit door alles wat je die dag gedaan hebt.” Ook de actie met de duurzame ambtsketting is iets waar ze naar uitkijkt. “Er doen nu al zes scholen mee, en ik hoop dat nog meer scholen iets voor het klimaat en duurzaamheid gaan doen. In dat geval kom ik als Klimaatburgemeester graag langs om te ondersteunen en uit te leggen waarom het zo belangrijk is.” Meer weten? Zie: https://nkw2022.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 18 apr, 10:07