Bart Tuinman en de kinderen spelen het spel van de egelsnelweg bij de nieuwe tentoonstelling in het museum.
Bart Tuinman en de kinderen spelen het spel van de egelsnelweg bij de nieuwe tentoonstelling in het museum. Robbert Roos

Ga mee op safari door Zoetermeer bij Museum De Voorde

Actueel 746 keer gelezen

In een moderne stad als Zoetermeer zou je verwachten dat de natuur ver te zoeken is. Toch is niets minder waar, want ook in onze stad vinden planten en dieren hun plek. Wil je ontdekken wat Zoetermeer op dat gebied allemaal te bieden heeft? Kom dan naar de nieuwe tentoonstelling ‘Wild in de Stad. Op safari in Zoetermeer’ bij Museum De Voorde. Op vrijdag 14 oktober werd de tentoonstelling feestelijk geopend door verslaggever van het NOS Jeugdjournaal Bart Tuinman. 

Robbert Roos

Het is een drukte van belang op vrijdagmiddag bij Museum De Voorde als Bart Tuinman zijn opwachting maakt op de nieuwe tentoonstelling te openen. Tientallen schoolkinderen en scouts hebben zich verzameld om de opening bij te wonen en de nieuwe tentoonstelling te bezoeken. “Ik ben zelf dol op de natuur”, vertelt de presentator enthousiast. “Ik had vroeger zelf een eendenclubje met een paar vrienden. Ik had zelfs een favoriete eend die ik dikwang noemde. Ook in mijn huidige werk kan ik nog steeds vaak de natuur in, bijvoorbeeld op zoek naar de wolf.” 

Die zul je in Zoetermeer niet snel tegenkomen. Maar wist je dat er in de stad zo’n 200 verschillende stoepplantjes voorkomen? Ook bijzondere dieren als de egel, slechtvalk, libellen en vleermuizen vinden in de stad hun plek. “Stadsecoloog Hendrik Baas wilde bij zijn afscheid graag iets educatiefs voor de stad als cadeau”, vertelt Marjonne Kube - van Dijk, conservator bij Museum De Voorde. “Zo is het idee voor deze tentoonstelling ontstaan. We willen met deze tentoonstelling niet alleen laten zien wat voor planten en dieren er allemaal in de omgeving te vinden zijn, maar onze bezoekers ook enthousiasmeren om zelf in beweging te komen. Bijvoorbeeld door een insectenhotel op te hangen, een tegel te wippen om ruimte te maken voor plantjes, lid te worden van een natuurvereniging, of een egelsnelweg aan te leggen in de eigen tuin.” Op een grote kaart van Zoetermeer kunnen de bezoekers aangeven wat zij zelf gaan doen. “De gemeente kan straks haar natuurbeleid afstemmen op de uitkomsten hiervan”, vertelt museum-bestuurde a.i. Hans van de Bunte. “De tentoonstelling is hyperlokaal, en erg toegankelijk. We hopen dan er dan ook een nog breder publiek mee te trekken.” De tentoonstelling sluit wat Van de Bunte betreft naadloos aan bij de visie van het museum. “Het gaat precies over jou en mij, en het hier en nu. We hebben het echt lokaal gemaakt door gebruik te maken van locaties en initiatieven in de stad.” Duurzaamheid speelt bij deze nieuwe tentoonstelling een belangrijke rol. Zo zijn alle decoraties gemaakt van recyclebaar karton en zullen de interactives na het beëindigen van de tentoonstelling geschonken worden aan de stadsboerderijen om daar opnieuw gebruikt te worden.

Tijdens de opening van de tentoonstelling wordt wordt ook bekendgemaakt welk dier de nieuwe ambassadeur van Zoetermeer wordt. Er kon gestemd worden op drie dieren te weten de slechtvalk, de wilde eend en de egel. Na het tellen van de meer dan 750 ingeleverde stembiljetten komt de egel uiteindelijk als winnaar uit de bus.

Naast interactieve opstellingen en uitdagende spelletjes kunnen kinderen en hun ouders of grootouders ook zelf aan de slag om met karton een verblijfsplaats voor mensen en dieren te maken. Die worden, als ze klaar zijn, zelf ook onderdeel van de tentoonstelling. Ook zijn er fraaie schilderijen en bijzondere items te zien die aantonen hoe de natuur zich in de loop der jaren in onze stad ontwikkeld heeft. “De tentoonstelling richt zich op kinderen vanaf 8 jaar maar is erg geschikt om juist met meerdere generaties te bezoeken”, licht Marjonne toe. De tentoonstelling is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken en loopt tot het einde van de voorjaarsvakantie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09