Gerda Griffioen en Hans van der Bilt ontvangen iedereen bij de Watertoren op de Gedenkdag. Foto: Marit Nikerk
Gerda Griffioen en Hans van der Bilt ontvangen iedereen bij de Watertoren op de Gedenkdag. Foto: Marit Nikerk

Samen sterk je geliefden herdenken bij de Watertoren

Actueel 730 keer gelezen

ZOETERMEER -Elk jaar is er een gedenkdag bij de Watertoren in Rokkeveen. Luisterend naar teksten, muziek en de voorgedragen namen kun je even stilstaan bij jouw dierbare geliefde(n). Op zondag 30 oktober is elke Zoetermeerder weer welkom om samen sterk staan bij de herdenking. Organisatoren Gerda Griffioen en Hans van der Bilt van Pelgrim Zoetermeer zijn dankbaar dat ze weer dit mogen vormgeven: “Het is voor iedereen fijn om een keer die naam weer te horen.”

Door Marit Nikerk

‘Samen sterk’ is het thema van deze Gedenkdag en niet zonder reden. “Met degene die je mist was je samen sterk,” legt Gerda uit. “Maar je kunt ook samen sterk zijn in het delen van je gemis. Dat is wat we op de Gedenkdag doen.” Centraal in deze bijeenkomst staan de namen van degenen die gemist worden. “We gaan een ketting maken met daaraan de namen van de mensen die overleden zijn,” vertelt Hans. “Dat weergeeft ook het thema ‘samen sterk’.” Daarnaast worden er mooie teksten en gedichten voorgedragen, aangevuld met instrumentale muziek. Het hoogtepunt is zoals ieder jaar het hardop uitspreken van alle namen die herdacht mogen worden, die mensen zelf kunnen aandragen. Terwijl de wind ruist en iedereen stil is, hoor je nog even die naam die voor jou zo belangrijk is.
Juist omdat de bijeenkomst in de openlucht is kunnen mensen makkelijk aansluiten, zelfs voorbijgangers. Na afloop is er een mogelijkheid om na te praten voor wie daar behoefte aan heeft. Dat levert mooie gesprekken op, vinden Gerda en Hans. “Mensen willen over het verlies praten en daar de diepte ingaan,” zegt Hans.  “Vorig jaar had ik ook gesprekken met mensen die niet goed afscheid hadden kunnen nemen, omdat de familie dat bijvoorbeeld niet toeliet,” vult Gerda aan. “Die mensen hebben tijdens de Gedenkdag alsnog afscheid genomen van hun dierbare.”

Niet alleen voor de mensen die komen, ook voor Gerda en Hans zelf betekent deze Gedenkdag veel. “Het blijft fijn om het gemis met mensen te delen en dat je daarin ondersteunend kunt zijn. Dat geeft een goed gevoel,” vindt Gerda. Dat kan Hans helemaal beamen. “Ik was heel jong toen mijn vader overleed. Dat neem je de rest van je leven mee. Ik mag nu zien hoe mijn kinderen het doen en dat allemaal wel meemaken. Dat zet het leven in een bepaald perspectief. Dat is waarom je er nog steeds mee bezig bent.” “Ik denk dat veel mensen herkennen dat een overledene naar boven komt op een bepaalde dag of een bepaald moment. Bijvoorbeeld dat je de leeftijd bereikt zoals je vader of moeder die bereikt heeft,” vertelt Gerda.
Zingeving is daarom heel belangrijk in rouwverwerking. De bekende opmerking ‘je moet het een plaatsje geven’ kan dan ook verkeerd vallen. “Je kunt het nooit een plaatsje geven,” zegt Hans eerlijk. “Het verlies blijft altijd. Wat wel kan helpen is hoe jij ermee om kunt gaan, hoe je er kracht uit put en hoe je daardoor weer zin aan je eigen leven geeft. Dat is wat we willen.” De Gedenkdag, maar ook de gesprekken over het gemis kunnen daarbij helpen. “Ik vind het hartstikke mooi om dit op deze manier met elkaar te delen.” En dat kan voor iedere geliefde zijn, vult Gerda aan. “Er zijn mensen die tien, twintig of dertig jaar geleden zijn overleden die je nog steeds mist. Dan kan dit nog steeds helpen om verder te kunnen.”

Gedenkdag
De Gedenkdag vindt op zondag 30 oktober van 15.00 tot 16.00 uur plaats bij de Watertoren in Rokkeveen (Derde Stationsstraat). Daarna kunt u napraten in de naastgelegen De Wijngaard. U bent van harte welkom om de bijeenkomst bij te wonen, maar er zal ook een livestream zijn. Bij slecht weer wordt de ceremonie verplaatst naar De Wijngaard. Kijk voor de laatste informatie op www.depelgrimzoetermeer.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 20 uur geleden 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 21 uur geleden 1
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 22 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24
Straatartiesten in het Stadshart tijdens Koningsdag.
Vier Koningsnacht én Koningsdag in Stadshart Zoetermeer 16 apr, 11:00
Het team van Da Graca
Succesvolle 'The Day of the Youth and the Beginners' 16 apr, 10:31
Een klein deel van de meer dan honderdvijftig salamanders uit de vijver in de woonwijk Buytenwegh. Ze zijn op een aantal plaatsen waar al salamanders leven weer losgelaten. Foto: Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 13 apr, 11:44 8
Afbeelding
Onafhankelijk vergelijken, overstappen en besparen: Internetvergelijk.nl en Verzekeringvergelijk.nl 12 apr, 09:34