Burgemeester Michel Bezuijen te midden van de gedecoreerde jongeren v.l.n.r.: Koen van der Voet, Noa van der Ploeg, Emma van der Zalm en Sanam Rafat. Foto Kees van Rongen
Burgemeester Michel Bezuijen te midden van de gedecoreerde jongeren v.l.n.r.: Koen van der Voet, Noa van der Ploeg, Emma van der Zalm en Sanam Rafat. Foto Kees van Rongen

Inzet jongeren voor klimaat beloond met lintje

Actueel 835 keer gelezen

ZOETERMEER - Koen van der Voet, Noa van der Ploeg, Emma van der Zalm en Sanam Rafat werden vrijdag door burgemeester Michel Bezuijen in het Picasso Lyceum verrast met de allereerste Zoetermeerse Jeugdlintjes tijdens de duurzaamheidsconferentie van het Green Team Zoetermeer. De onderscheidingen werden aan de vier jongeren toegekend voor hun inzet voor het klimaat en de duurzaamheid in Zoetermeer.

Door Kees van Rongen

“De gemeenteraad heeft drie maanden geleden besloten om deze bijzondere blijk van waardering, het Jeugdlintje, in het leven te roepen voor inwoners tussen de 6 en 23 jaar, die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor onze stad,” legde Bezuijen uit. Koen, Noa, Emma en Sanam zijn alle vier voorzitter van het Green Team op respectievelijk Picasso Lyceum, Alfrink College, Oranje Nassau College en Erasmus College.
Het Green Team Zoetermeer is in maart 2021 opgericht. Het is een netwerk van jongeren op basis- en middelbare scholen in Zoetermeer, die zich inzetten voor duurzaamheid in Zoetermeer. Ze worden onder andere ondersteund door DuurSamen Zoetermeer, Talentenacademie van Piëzo en Schoon is Gewoon.

Conferentie over klimaat
In het Picasso Lyceum werd afgelopen vrijdag de tweede conferentie over duurzaamheid gehouden. Het thema was klimaatverandering. Nadat de scholieren waren toegesproken door klimaatoptimist Maartje Bregman, gingen zij aan de slag in workshops door Dunea, NJK on tour, LBSNN (Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland-Nicaragua) en lokale politici. De basisscholieren deden een workshop dat in het teken stond van de Kinderboekenweek Gi-ga-groen door Els Kok, de Afvalbutlers gaven een workshop en Groen Links voorzitter Klaas Dijkhuis gaf een workshop met Animal Rights. Tijdens de pauze was er een vegan lunch door Cooking for Life. Vervolgens was er een markt waar Bouwend NL, Waterschap, Dr. Zero, Wereldwinkel en Melanchton Bleiswijk zich presenteerden.

Vier toppers
De burgemeester sloot de conferentie af om de vier voorzitters Koen, Noa, Emma en Sanam in het zonnetje te zetten.
“Koen van der Voet van het Picasso Lyceum is een Green Team topper van het eerste uur,” zegt Bezuijen. “Hij is één van de drijvende krachten achter Green Team Zoetermeer. Hij regelt workshops over het klimaat en duurzaamheid, debatteert met gemeenteraadsleden over dit onderwerp en probeert andere studenten en bedrijven mee te krijgen om zich voor duurzaamheid in te zetten.”
Ook Noa van der Ploeg werd persoonlijk toegesproken door de burgemeester. Zij was al eerder uitgebreid in beeld in het Streekblad, toen zij in november deelnam aan de internationale klimaattop in Glasgow. “Noa zet zich onder meer in op het Alfrink College om van ‘haar’ school een officiële eco-school te maken. Bovendien is zij behalve voorzitter van het Green Team van het Alfrink ook voorzitter van het Green Team Zoetermeer.”
Emma van der Zalm van het Oranje Nassau College ook al een topper van het eerste uur. “Emma ontwierp een logo en houdt een Instagram account over duurzaamheid en het klimaat bij. Bovendien bezoekt zij basisscholen als ambassadrice van het Green Team en zette op ‘haar’ school een project op voor de verbetering van het verzamelen en afvoeren van het oud papier.”
De burgemeester had zich duidelijk goed laten informeren door zijn voorlichter over de Green Team voorzitters. Zo wist hij van Sanam Rafat van het Erasmus College, dat zij op de laatste schooldag overbodige, maar nog wel bruikbare schoolspullen had ingezameld. “Sanam, jij had daar een uitstekende bestemming voor gevonden in Suriname. Daarnaast zet jij je in voor een duurzamere schoolkantine en meer groen op school.”
Overigens prees burgemeester Bezuijen de vele tientallen scholieren, die proberen wat te doen aan milieuvervuiling, opwarming van de aarde, verspilling en omgaan met natuur. “Het mooie is, dat jullie niet de schouders ophalen of zeggen: ach boeiend, wat maakt het uit. Jullie zoeken naar oplossingen. Daarom is deze conferentie over klimaat en duurzaamheid ook zo belangrijk. Met elkaar praten en met ideeën komen. Noa zei het al eerder: ‘De stem van jongeren is heel belangrijk, want het is vooral onze toekomst’. Noa heeft gelijk. Het is goed dat jullie meedenken en dat jullie ons wakker schudden. Ik vind het geweldig wat jullie doen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 20 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 23 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16