Frank Boeijen belooft een avond ouderwets genieten (foto: Maarten Ederveen)
Frank Boeijen belooft een avond ouderwets genieten (foto: Maarten Ederveen) Maarten Ederveen

Frank Boeijen neemt voorbeeld aan Dylan en Aznavour

Actueel 828 keer gelezen

ZOETERMEER - Bij menig vijftiger gaat het hart sneller kloppen bij het horen van de naam Frank Boeijen. Ze wanen zich even terug in de jaren 80 toen een feest nog een fuif heette en een club een discotheek. Ik weet niet hoe het mijn leeftijdsgenoten vergaat, maar sinds ik hoorde dat ik Frank Boeijen mocht interviewen zing ik onafgebroken ‘Denk niet wit, denk niet zwart’ in mijn hoofd.

Door: Annemarie de Vries

Gelukkig kunnen wij ons hart ophalen, want op 15 oktober is Boeijen live te horen en te zien in de Boerderij in Zoetermeer. En ja natuurlijk komen ze voorbij volgende week, de bekende hits uit die jaren: Zwart Wit, Kronenburg Park en natuurlijk Zeg Me Dat Het Niet Zo Is. Die laatste krijgt voor velen helaas met het toenemen der jaren en levenservaring alleen maar meer betekenis. “Het wordt een reis door de tijd,” vertelt de zanger, “al de bekende hits, die jouw generatie als geen ander kent, die komen voorbij, maar ook de latere nummers, als Vaderland, Koud In Mijn Hart en Die Zelfbedachte Hemel. Het is eigenlijk een reis door de tijd.”

Zwart Wit is wel één van zijn bekendste nummers en nog steeds actueel. Boeijen schreef het naar aanleiding van de moord op de 15-jarige Kerwin Duijnmeijer in 1983. Duijnmeijer was van Antilliaanse afkomst en werd vermoord door een racistische skinhead. Er ging een schok door Nederland in die tijd. “Natuurlijk had ik contact met de familie van Kerwin, voordat ik Zwart Wit uitbracht, maar dat is in de loop van tijd wat verwaterd. Een paar jaar geleden was ik te gast in de talkshow van Beau. Zonder dat ik het wist zat de broer van Kerwin in het publiek, na afloop hebben we elkaar uitgebreid besproken, dat was heel fijn. Hij vertelde dat het voor hem destijds dubbel was. Hij vond het een heel mooi nummer, maar voelde ook telkens weer de frustratie als hij het hoorde. Het is nu al bijna 40 jaar geleden, maar voor velen is het nog steeds als de dag van gister. Veel geleerd hebben de mensen ook niet nog geloof ik. Het grote gevaar is dat mensen eigenschappen aan groepen mensen toeschrijven in plaats van aan individuen. Zo maak je het abstract en is het makkelijker de haat toe te laten. We wilden een toegankelijk nummer over racisme maken, het stemt tot nadenken, maar tegelijkertijd is het een lekker swingnummer en danst en zingt iedereen mee.”

Tijd is toch iets waarover Frank Boeijen zich verbaast. Zelf zit hij al zo’n 45 jaar in het vak en wordt over niet al te lange tijd 65. “Ik denk dat ik ergens tussen de 30 en de 40 ben blijven hangen ofzo,” mijmert hij: “zo voel ik me nog steeds en ik denk nog steeds niet aan pensioneren. Ik heb natuurlijk een paar hele goeie voorbeelden, binnenkort ga ik naar het concert van Bob Dylan, die is al over de 70 en hoe oud was Charles Aznavour wel niet?” Helaas voelen de jaren 80 ook weer opvallend dichtbij, met de dreiging uit Rusland, na het binnenvallen van Oekraïne. Boeijen vindt dat zorgelijk. “We leefden toen in de koude oorlog, met de continue dreiging van een kernbom uit Rusland. Het is niet mijn nummer, maar ‘Voordat de bom valt’ van DoeMaar is veelzeggend wat dat betreft. Het zou nu opnieuw een hit kunnen worden. Bizar toch.”  

Met de revival of de eighties, niet alleen is de Koude Oorlog terug, ook de mode komt weer terug, lijkt de avond van 15 oktober dus een uitgelezen kans om even lekker te genieten en uit je dak te gaan. En waarom zou je eigenlijk niet gewoon gezellig je kinderen meenemen? Het is zeker twintig jaar geleden dat Boeijen in de Boerderij te gast was, en je wilt tenslotte niet nog eens twintig jaar hoeven wachten. “Het wordt genieten,” vertelt hij, “Ik sta er natuurlijk niet alleen, ik heb een uitgebreide band bij me waaronder twee gitaristen. Gewoon weer lekker als vanouds.”

Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar via de site van de boerderij: www.poppodiumboerderij.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21