Burgemeester Michel Bezuijen knipt samen met een leerling het lint naar de boekenkasten door. Foto Kees van Rongen
Burgemeester Michel Bezuijen knipt samen met een leerling het lint naar de boekenkasten door. Foto Kees van Rongen

Stimulans om te lezen en voor te lezen

Actueel 737 keer gelezen

ZOETERMEER - “Leesplezier is zo belangrijk voor kinderen,” zegt Pauline Delfos. Als leesconsulent en coördinator van de Boekfiets bij de bibliotheek bezoekt zij scholen. Bij de opening van de Kinderboekenweek afgelopen woensdag op de Florence Nightingale School had zij voor de nodige volle boekenkasten gezorgd.

Door Kees van Rongen

Burgemeester Michel Bezuijen verrichtte samen met een leerling, die een schitterend groen kostuum had aangetrokken de opening van de Kinderboekenweek in Zoetermeer. De leerling mocht samen met burgemeester Bezuijen het lint doorknippen naar de boekenkasten. Overigens hadden de meeste kinderen groene kleding aan in verband met het thema van de Kinderboekenweek: Gi-ga-groen. Vanaf afgelopen woensdag tot en met zondag 16 oktober zijn de Kinderboekenweken.
“Ik wil iedereen aan het lezen krijgen,” zegt Pauline Delfos. “Je verliezen in een boek, even uit de hectiek van alledag stappen, dat is toch een absolute luxe, die ik iedereen gun. Bij kinderen doe ik er dan ook alles aan om het lezen te stimuleren.”
Het thema Gi-ga-groen van de Kinderboekenweken gaat over de natuur, dieren en avonturen buiten. “Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om te fantaseren over bijzondere dieren en eeuwenoude bomen,” zegt de Schrijvers Centrale. Auteur Andy Griffiths en illustrator Terry Denton van de bij kinderen populaire reeks ‘De waanzinnige boomhut’ maakten het Kinderboekenweek geschenk voor de 68ste Kinderboekenweek. Illustrator Marije Tolman maakte het Prentenboek van de Kinderboekenweek.
Directeur Niels Douma van de Florence Nightingale School aan het Zanzibarplein in de wijk Oosterheem besteedt met zijn docenten veel aandacht aan het lezen en het voorlezen op school. “Leesvaardigheid is voor de kinderen belangrijk in hun verdere leven,” zegt Douma. “Op onze school wordt gewerkt met een deels doorbroken leerstofjaar klassensysteem. We willen de leerlingen op het bij hen passende niveau onderwijs geven. Er wordt onderscheid gemaakt op basis van instructie- en leerbehoeften van de kinderen. Dit betekent dat de leerlingen niet alle vakken in hun eigen groep volgen, maar dat het voor deze vakken mogelijk is, dat zij voor de instructie en verwerking naar een andere groep gaan.”
Op kinderboeken.nl worden boekentips gegeven. “De Kinderboekenweek is een perfecte tijd om extra bezig te zijn met boeken,” meldt de organisatie. Bij besteding van € 12,50 aan kinderboeken, krijgt men het Kinderboekenweek geschenk ‘waanzinnige boomhutverhalen’ van Andy Griffiths cadeau.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21