Wethouder Iedema
Wethouder Iedema

OZB gaat in 2023 eenmalig omlaag

Actueel 1.630 keer gelezen

Zoetermeer - In 2023 gaat het OZB tarief eenmalig omlaag. Dat maakte wethouder Jan Iedema (financiën) bekend bij de presentatie van de Programma Begroting 2023-2024. Reden hiervoor is dat Zoetermeerders dit jaar teveel hebben betaald omdat de prijzen van de huizen harder stegen dan was begroot.

Door Hélène Ouwerkerk

Hoeveel het financiële voordeel precies is, is moeilijk te zeggen en verschilt per persoon. Maar volgens wethouder Iedema moet men denken aan enkele tientjes. Inwoners krijgen geen bedrag terug maar het bedrag wordt volgend jaar met de OZB-aanslag berekend.

Hoewel het ook voor de gemeente financieel lastige tijden zijn, kiest Iedema ervoor om te blijven investeren in de stad. “De financiële positie van de gemeente is de komende jaren licht positief maar als het zo doorgaat verwachten we voor 2026 een tekort van 15 miljoen. Die zorgen blijven er wel. Dit komt door maatregelen van het rijk waardoor de inkosten van gemeenten flink dalen”, zegt Iedema. Toch wil de wethouder niet nu al op de rem trappen en de hand op de knip houden. “In het coalitieakkoord hebben we afgesproken om flink in te zetten op veiligheid en het instellen van extra hulpverleners. Iedereen moet zich veilig voelen in zijn huis, wijk en stad. Helaas zien we dat het soms aan het veilige gevoel ontbreekt en dat willen we herstellen. In totaal is daar 19 miljoen voor beschikbaar. Ook qua bouwen wil Zoetermeer de weg vrij maken”, zegt hij. De gemeente bouwt niet zelf maar wil wel de weg vrij maken voor ontwikkelaars. “Voorheen had ieder project een keurslijf van een vast percentage sociaal, midden en dure woningen. Dat willen we loslaten. We kijken liever wat er per project en wijk nodig is. In wijken met weinig sociale woningen willen we dat toevoegen terwijl we dat in andere wijken loslaten.” De wethouder hoopt daarmee de bouw aan te jagen. Ook wil de gemeente investeren om woon- en leefgenot van Zoetermeerders te verbeteren.

De wethouder ziet in de stad echter de gevolgen van de enorme inflatie en de energiearmoede. “Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen. Kant en klare oplossingen hebben we als gemeente nog niet. We kijken wel naar manieren om inwoners hulp te bieden als ze dat nodig hebben”, zegt Iedema. “Zo komt er in ieder geval extra structureel budget voor bijvoorbeeld schuldhulpverlening, jeugd, mantelzorg en buurtwerk.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21