Vluchtelingen kunnen langer blijven
Vluchtelingen kunnen langer blijven

College wil opvang verlengen

Actueel 632 keer gelezen

Zoetermeer – De gemeente Zoetermeer wil meer en langer vluchtelingen en statushouders opvangen. Hiermee komt het college tegemoet aan het verzoek van het COA. In de voormalige gevangenis aan de Rokkeveenseweg kunnen straks 630 mensen terecht. Nu zijn dat er nog 500. Ook blijft Zoetemeer er dan nog zeker één of twee jaar vluchtelingen of statushouders opvangen.

Door Hélène Ouwerkerk

Wethouder Ingeborg ter Laak is er duidelijk over. “We vinden het belangrijk om als stad onze verantwoordelijkheid hierin te nemen.” Niet alle steden zijn zo ruimhartig als Zoetermeer. “Maar met het ophogen van 130 mensen doen wij als derde stad van Zuid-Holland genoeg om de 450 plekken die er in de Veiligheidsregio Haaglanden nodig zijn, op te vullen”, zegt zij. Volgens Ter Laak heeft het niks te maken met de woorden van staatssecretaris Van der Burg dat hij gemeenten gaat aanwijzen als ze niet met genoeg crisis opvangplekken komen. “Wij hebben een positieve grondhouding om statushouders en vluchtelingen op te vangen”, aldus Ter Laak.

Sinds februari verblijven er in de voormalige gevangenis statushouders en vluchtelingen. “Dat gaat heel goed”, vertelt Ter Laak. “Er zijn nul incidenten geweest. De statushouders leren Nederlands en gaan op zoek naar werk en wat ze gaan doen is heel gevarieerd.” Statushouders moeten uiteindelijk een woning krijgen. Het is volgens de wethouder niet zo dat alle statushouders die nu in Zoetermeer opvang hebben ook in de stad blijven wonen. “We hebben als gemeente een taakstelling om dit jaar 176 statushouders te huisvesten. We zijn voor dit jaar kneiterhard aan de slag en zijn aardig op streek. Ik verwacht dat we de taakstelling gaan halen. Vorig jaar hadden we een achterstand van 31 en die lopen we ook in.”

Hoewel het besluit om de opvang in de voormalige gevangenis te verlengen en te verhogen een beslissing is die bij het college ligt, wil het daar niet zondermeer een besluit over nemen. “Twee weken geleden hadden we een bijeenkomst met mensen uit de stad. Daar kwamen veel mensen op af maar minder dan vorig jaar. De meeste mensen gaven aan dat de opvang goed gaat maar een enkeling uitte kritische geluiden. Die bekijken we serieus. De komende twee weken vragen we aan de gemeenteraad om wensen en bedenkingen aan te geven. Daarna komt het college van B&W met een definitief besluit.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21