Simone Langeveld (links) en Judith Schotanus. Foto: Marcel Daniëls
Simone Langeveld (links) en Judith Schotanus. Foto: Marcel Daniëls

Bij MAX op de koffie: City Show en Kunstprijs als uitsmijter

Actueel 682 keer gelezen

Zoetermeer - Regelmatig gaat het Streekblad in gesprek in het nieuwe café Max in bibliotheek Forum. Deze keer spreken we met Judith Schotanus en Simone Langeveld, drijvende krachten achter het Architectuurpunt Zoetermeer.

Door Marcel Daniëls

Persoonlijke vragen

Voor welk paspoort zou je die van jouw in willen ruilen?
Judith: “Ik heb het prima naar mijn zin in Nederland dus ga ik mijn paspoort niet inruilen. Maar als het echt zou moeten dan met een land met veel bergen, zoals Oostenrijk”.
Simone: “Ik hoef ook niet zo nodig te ruilen, maar één van de Scandinavische landen zou wel een goed alternatief kunnen zijn. Ik hou van een koel klimaat”.
Je lichtend voorbeeld?
Simone: “Alle mensen die durven te staan voor iets en die, bewust of onbewust, een voorbeeld zijn voor anderen”.
Judith: “Ik kan heel veel waardering opbrengen voor mensen met een drive, een passie. Ik denk dan bijvoorbeeld aan mijn eerste werkgever, Gerrit van Es van HVE Architecten”.
Waar naar toe met vakantie?
Simone: “Ik ben in Nederland gebleven, maar hoop volgend jaar nog wel een trip naar de bergen te kunnen gaan maken”.
Judith: “Met het gezin gefietst langs de Loire en prachtige kastelen gezien en bezocht. Een absolute aanrader!”

Waarom bij MAX op de koffie?
Judith trapt af. “Het architectuurpunt Zoetermeer timmert dit jaar extra hard aan de weg, samen met partners als de Schatbewakers, het Historisch Genootschap Oud Soetermeer en de gemeente. We proberen blijvend aandacht te vragen voor de architectuur en de stedenbouwkundige ontwikkeling van Zoetermeer en dan met name vanaf 1962. Het jaar waarin is besloten Zoetermeer te laten groeien van een dorpje van 10.000 inwoners naar een stad met 125.000 burgers”.
” We kijken niet alleen terug, maar ook vooruit, want de ontwikkelingen gaan echt snel. Zeker, wat denk je bijvoorbeeld van de hele energie transitie (ofwel populair gezegd: de overgang van kolen, olie en gas naar zon, wind en water als energiebron), het gebruik van natuurlijke materialen, meer houtbouw en flexwonen, hoe gebruik te maken van alle daken in Nederland of klimaatbestendig bouwen. Het is bijna niet meer bij te houden” lacht een enthousiaste Simone.

Laser Show en Kunstprijs
Maar terug naar “Zoetermeer 60 jaar New Town” want daarover is toch ook het laatste woord nog niet gezegd dames?
“Nee, klopt” beamen ze beiden. “Op vrijdagavond zeven oktober staat ‘The Sweetlake City Show’ op het programma. Dat wordt echt een spectaculaire laser-, video- en droneshow én een optreden van 2Unlimited en DJ Romijn. Daar móet je echt bij zijn!”
“Én” vervolgt Simone trots, “we organiseren een heuse Kunstprijs. Wij hopen dat mega veel Zoetermeerders hun stad daarom een cadeau willen geven in de vorm van een kunstwerk”.
“Maar dat hoeft niets hoogdravends te zijn hoor” vult Judith aan. “Stuur een gedicht of een kort verhaal, maak een vlog of een tekening. Doe iets geks en stuur het op. Alles is welkom! Op deze manier willen we er graag achter komen wat jij als bewoner de stad toewenst, wat deze stad jou gebracht heeft, waar je trots op bent of waar je over hebt gedroomd, hoe je de stad ervaart, wat je voor de toekomst van jouw stad zou willen”.
En dan Simone weer: “Op architectuurpuntzoetermeer.nl vind je alle informatie over deze bijzondere NTKZ (New Town Kunstprijs Zoetermeer). Je leest daar bijvoorbeeld ook dat er voor scholieren een aparte prijs is, dat alle kunstwerken vóór 11 januari 2023 ingeleverd moeten zijn en dat de prijsuitreiking op 15 februari 2023 wordt gedaan door niemand minder dan de burgermeester himself!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38