De bodemdierendagen zijn van 23 september t/m 5 oktober 2022. Regenworm is uit buurttuin Zoete Aarde. Foto: Simone
De bodemdierendagen zijn van 23 september t/m 5 oktober 2022. Regenworm is uit buurttuin Zoete Aarde. Foto: Simone

Natuur onder de loep

Actueel 374 keer gelezen

Zoetermeer - Al ruim tien jaar mag ik, Simone, schooltuinbegeleider bij de Goudsbloemen in Buurttuin Zoete Aarde schooltuinlessen verzorgen. Met veel plezier zijn we op dit moment de bodemdierenles voor deze week aan het voorbereiden.

Onder het Maaiveld

Wist je dat er een heel mooie website is waarop je alles vindt over bodemdieren? Dat is www.bodemdierendagen.nl. Hier vind je veel dat je wilt weten over dat rijke bodemleven van groot tot piepklein dat je onder het maaiveld in de eigen achtertuin kunt ontdekken! Wist je dat zich bodemorganismen in 1 handje gezonde aarde bevinden? Het IVN heeft ook leuke filmpjes gemaakt over het belangrijke bodemleven waar wij mensen altijd maar overheen banjeren.
Neem nou de regenworm, dat is toch een miskent talent? Een regenvorm is altijd aan het opruimen en graven en dat zonder een paar ogen. Die heeft ie ook niet nodig onder de grond, net als zijn aartsvijand de mol. De rivalen graven beiden gangenstelsels. Van de grote grove gangen van de mol hebben we als tuinier wel een beetje last, maar ja een mol in de buurt betekent ook: een gezond bodemleven met veel regenwormen.

Talent van de worm: de tuin luchtig, waterdoorlatend en ook nog eens vruchtbaar houden en dat allemaal door het graven van gangetjes en het oppeuzelen van dode plantendelen. Dat is toch een nobel leven vol met ‘geven’. Dan de naam van deze glibberige spierbundel onder de loep: regenworm. Deze naam heeft de worm van ons mensen gekregen omdat ze juist als het veel regent massaal tevoorschijn komt. En waarom: omdat de regenworm niet wil verdrinken! De gegraven gangetjes lopen immers vol met water bij een flinke regenbui. Dan zal de regenworm een plekje zoeken waar deze nog wel voldoende zuurstof op kan nemen uit de lucht en dat is dan vaak boven de veilige donkere bodem.

Uit de krant

Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03
Afbeelding
Braziliaans Jiu-Jitsu seminar en promoties bij Yotosama 28 sep., 13:09
Afbeelding
Dames van Soetermare in actie tegen zwerfafval en sigarettenpeuken 28 sep., 12:02 1
Afbeelding
Sprookjesachtige kabouterdagen met Staatsbosbeheer in het Bentwoud 28 sep., 11:26 5