Tijdens Burendag bezoeken vele tientallen mensen de noodopvang in de voormalige gevangenis. Foto Kees van Rongen
Tijdens Burendag bezoeken vele tientallen mensen de noodopvang in de voormalige gevangenis. Foto Kees van Rongen

Buurt positief over opvang vluchtelingen

Actueel 682 keer gelezen

ZOETERMEER - “Is er wel voldoende ruimte,” vroeg een bewoonster, die dichtbij de voormalige gevangenis woont. “Is het wel humaan,” was een andere vraag. De buurtbewoners nabij de noodopvang maakten zich afgelopen donderdagavond vooral zorgen over de vluchtelingen en niet over mogelijke overlast door de noodopvang. “Die is er niet,” zo vond menigeen.

Door Kees van Rongen

Enige tientallen omwonenden van de noodopvang voor vluchtelingen kwamen naar de inloopbijeenkomst in Het Wapen van Zoetermeer. Minder dan de gemeente had verwacht en veel minder dan eind vorig jaar, toen het COA bij de gemeente een verzoek had ingediend om 500 vluchtelingen op te vangen in de voormalige gevangenis. Immers destijds was er nog zoveel onduidelijkheid. Burgemeester Michel van Bezuijen, wethouder Ingeborg ter Laak (asielbeleid), gemeenteraadsleden, medewerkers van de gemeente en het COA namen vorige week deel aan de gesprekken, die aan verschillende tafels plaatsvonden.

De inloopbijeenkomst werd gehouden, omdat het COA aan de gemeente heeft gevraagd om de noodopvang in de voormalige gevangenis te verlengen met tenminste één jaar. Ook verzoekt het COA om het maximaal aantal opvangplaatsen te gebruiken. Dat betekent een verhoging van 500 naar 630 mensen.

Positieve signalen uit de wijk

De nodige vragen en zorgen eind vorig jaar voor de ingebruikname van de noodopvang leken nu niet te bestaan. Sinds de opening van de noodopvang op 9 februari zijn er bij de gemeente weinig vragen binnengekomen. Volgens de politie zijn er ook geen echte incidenten gemeld. Vanuit de omgeving zijn geen signalen binnengekomen, dat de veiligheid of leefbaarheid zijn verslechterd sinds de komst van de noodopvang. Een en ander blijkt uit de evaluatie na zes maanden. Sterker nog, het zijn voornamelijk positieve signalen uit de wijk: meer klandizie in winkels, bewoners die workshops aanbieden zoals yoga, dansles en lessen op creatief gebied. Verder zijn er gezamenlijke sportactiviteiten, voetbaltoernooien en jongeren die zich aanmelden bij voetbalclubs en scholen.

“De meeste mensen in de noodopvang willen graag werken en ze hadden in hun eigen land allerlei beroepen van brandweerman tot advocaat,” zo weet de woonbegeleider.

De eerder genoemde bewoonster nabij de voormalige gevangenis: “Ik merk weinig van de vluchtelingen. Als ik in mijn voortuin bezig ben, zie ik wel eens mensen langs lopen. Ze proberen dan kennelijk hun geleerde Nederlands in de praktijk te brengen zoals laatst de opmerking: ‘lekker bezig, mevrouw’. Haar vraag of voor 630 mensen wel ruimte is in de voormalige gevangenis werd door de woonbegeleider direct bevestigd. “Zeker, een hele vleugel van het gebouw staat nog leeg.”

Taalles miniem

Volgens gemeenteraadslid Yvonne Bink van Zoetermeer Vooruit zou de taalles in de noodopvang wel miniem zijn, zo had zij vernomen. “Het COA zou toch daarvoor zorgen?” De woonbegeleider van de COA geeft toe, dat de taallessen beperkt zijn. Aanvankelijk gaven twee docenten les, maar daarvan is inmiddels één docent afgevallen. “Ook wij voelen net als overal in het land het tekort aan onderwijskrachten.”

De doorstroming van statushouders, die recht hebben op een woning verloopt traag, omdat de woningmarkt op slot zit. Het is een van de redenen waarom het COA uitbreiding van de noodopvang wil. Daarnaast is het tekort aan opvangplekken in Nederland en steeds meer vluchtelingen komen naar ons land.

Beperkte ruimte

Belangrijk is wel, dat de noodopvang in de voormalige gevangenis tijdelijk moet zijn voor de vluchtelingen. De voormalige cellen zijn nu kamers met een beperkte ruimte. Voor twee personen staat daarin een stapelbed, een kast, een tafeltje met tv erop. Douches zijn elders in het gebouw en de keukens moeten gezamenlijk worden gebruikt. Het COA hield tijdens Burendag afgelopen zaterdag een open dag in de noodopvang. Vele tientallen mensen maakten gebruik van de uitnodiging om een kijkje te nemen. Verschillende vluchtelingen trakteerden de bezoekers op wat lekkers, dat zij zelf hadden bereid. De bezoekers constateerden met eigen ogen, dat het echt om noodopvang gaat. “Eigen woonruimte is snel nodig voor de statushouders.”

De gemeente maakt een verslag van alle inbreng van afgelopen donderdagavond. Daarna vergadert de gemeenteraad hierover op 17 oktober. De gemeente laat weten, dat nadrukkelijk rekening wordt gehouden met de belangen van de stad, van inwoners en ondernemers. Vervolgens wordt bekeken of aan het verzoek van het COA om de noodopvang uit te breiden kan worden voldaan. De huidige overeenkomst loopt in februari 2023 af. Daarvoor moet de beslissing zijn genomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 19 uur geleden
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 20 uur geleden 1
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 21 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24
Straatartiesten in het Stadshart tijdens Koningsdag.
Vier Koningsnacht én Koningsdag in Stadshart Zoetermeer 16 apr, 11:00
Het team van Da Graca
Succesvolle 'The Day of the Youth and the Beginners' 16 apr, 10:31
Een klein deel van de meer dan honderdvijftig salamanders uit de vijver in de woonwijk Buytenwegh. Ze zijn op een aantal plaatsen waar al salamanders leven weer losgelaten. Foto: Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 13 apr, 11:44 8
Afbeelding
Onafhankelijk vergelijken, overstappen en besparen: Internetvergelijk.nl en Verzekeringvergelijk.nl 12 apr, 09:34