De spoedeisende hulp van het Langeland Ziekenhuis blijft tijdens de avonduren gesloten voor ambulances.
De spoedeisende hulp van het Langeland Ziekenhuis blijft tijdens de avonduren gesloten voor ambulances. Robbert Roos

‘Zoetermeer opnieuw door ziekenhuis voor het blok gezet’

Actueel 1.034 keer gelezen

Zoetermeer - Op 1 oktober gaat de spoedeisende hulpafdeling van het LangeLand Ziekenhuis na een tijdelijke sluiting weer zeven dagen per week open. Echter niet 24 uur per dag zoals eerder werd toegezegd. Ambulances met patiënten zullen de spoedeisende hulpafdeling in de avonduren tussen 21.00 uur en 08.00 uur links laten liggen. Die patiënten moeten noodgedwongen uitwijken en Zoetermeer wordt opnieuw voor het blok gezet.

Het begint er hard op te lijken dat de Zoetermeerse bevolking is voorgelogen door de directie van het ziekenhuis. “In augustus werd de toezegging gedaan dat de maatregelen van tijdelijke aard waren en dat per 1 oktober de situatie weer als vanouds zou zijn”, vertelt wethouder Zorg Ingeborg Ter Laak. “Een uitspraak waar we het ziekenhuis aan mochten houden.” Tijdens de avonduren moeten ambulances uitwijken naar andere ziekenhuizen in Den Haag, Delft, Leiden of Gouda. Een situatie die verre van ideaal is. Toch staat de wethouder met haar rug tegen de muur als het gaat om concrete acties die het ziekenhuis moeten dwingen zich aan de gemaakte afspraken te houden. “Ik vertrouw erop dat alle opties bekeken zijn om de SEH toch volledig te kunnen openen. We hebben namens de gemeente een stevig gesprek gevoerd met de directie en zijn op dinsdagavond bij het ziekenhuis op bezoek geweest om de situatie te bespreken. Ook is er mondeling toegezegd dat er voortaan elke veertien dagen met elkaar aan tafel zitten om de voortgang te bespreken.” Toch verandert dat niets aan de ontstane situatie.

Ontvlechting
De toekomst van de SEH is mede afhankelijk van de ontvlechting van de RHG Groep en de fusie tussen het LangeLand Ziekenhuis en Haga per 1-1-2023. Daarmee blijft het ziekenhuis de functie als basisziekenhuis behouden, maar zal de SEH afdeling geschikt gemaakt worden voor minder complexe zorg. Er komen zogenaamde medium carebedden voor patiënten die beademd of gestabiliseerd moeten worden. De afdeling IC en verloskunde blijven voor acute zorg. Mogelijkheden voor het behoud van de afdeling verloskunde worden nog onderzocht. De nieuwe plannen voor het ziekenhuis bevinden zich in de laatste fase, maar er zijn door de verschillende betrokken partijen zoals banken en zorgverzekeraars echter nog geen handtekeningen onder gezet.

Verantwoord open
Volgens een woordvoerder van het LangeLand Ziekenhuis is de afgelopen periode tijdens de sluiting goed verlopen. “We zijn blij dat we per 1 oktober weer op een verantwoorde manier open gaan met voldoende mensen om de afdeling goed te kunnen laten functioneren. Helaas lukt dat niet voor een deel van de dag wegens een tekort aan de juiste mensen. Het personeelstekort waar het LangeLand Ziekenhuis mee te maken heeft speelt echter ook in de rest van Nederland. Er is een groot tekort aan SEH-artsen.” Het ziekenhuis wil benadrukken dat tijdens de sluiting zich geen onverwachte situaties of calamiteiten hebben voorgedaan.

Gefrustreerd 
Toch is wethouder Ter Laak uitermate gefrustreerd over de hele situatie. “Het is in de praktijk heel erg lastig om concreet iets tegen de ontstane situatie te doen”, legt ze uit. “De directie van het LangeLand Ziekenhuis geeft aan dat het niet anders kan. Ik heb geen inzicht in de afwegingen die zij gemaakt hebben. Bovendien gaan wij, als gemeentebestuur, niet over de bedrijfsvoering van het ziekenhuis. Dat vind ik niet ok, maar ik kan er tegelijkertijd ook niets aan veranderen. Het ziekenhuis is van groot belang voor de inwoners van Zoetermeer. Toch hebben zij in deze kwestie geen enkele stem, en lijken voor de zorgverzekeraars de financiële belangen steeds de boventoon te voeren. Wij willen als gemeenteraad namens onze inwoners weten of dit echt de best mogelijke oplossing is. Daarover willen we graag in gesprek met deskundigen zoals huisartsen, ouderenorganisaties, ambulancedienst en de inspectie voor een second opinion. Je hoopt allemaal dat je het ziekenhuis nooit nodig zult hebben, maar de basiszorg moet voor een stad als Zoetermeer gewoon dichtbij geregeld zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51