Foto-onderschrift: Marjolijne Vijverberg verzamelt al 34 jaar genealogische gegevens van Zoetermeerse families. (Foto: Kees van Rongen)
Foto-onderschrift: Marjolijne Vijverberg verzamelt al 34 jaar genealogische gegevens van Zoetermeerse families. (Foto: Kees van Rongen)

GWZ helpt bij zoektocht naar voorouders

Actueel 359 keer gelezen

Zoetermeer - Albums met geboortekaartjes en foto’s van kinderen, die verloskundige mevrouw Boon ter wereld hielp in de periode 1970 tot 1992, werden in 2002 geschonken aan het Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Marjolijne Vijverberg van de Genealogische Werkgroep Zoetermeer (GWZ) heeft alle gegevens in de database ingevoerd, nadat een ander werkgroeplid de foto’s had gescand.

Door Kees van Rongen

“De genalogische database omvat inmiddels 443.297 personen, die in Zoetermeer en omgeving wonen of gewoond hebben,” vertelt Marjolijne. “Ik kwam zelf in 1974 vanuit Amsterdam naar Zoetermeer. Sinds 1988 ben ik bezig met het verzamelen van genealogische gegevens van Zoetermeerse en Zegwaartse families. Als kind was ik al geïnteresseerd in genealogie.” De vrijwilligers van de Genealogische Werkgroep Zoetermeer heeft in samenwerking met het Stadsarchief Zoetermeer veel bronnen met betrekking tot Zoetermeer en Zegwaart bewerkt. De belangrijkste hiervan zijn de volledige doopboeken (1584-1811) en trouwboeken (1605-1811) van Zoetermeer en Zegwaart. De genealogische bibliotheek bevat diverse boeken en tijdschriften. Ook vindt u er de DTB-bronnen (Doop, Trouw en Begraven) uit omliggende plaatsen zoals Leidschendam, Bleiswijk, Nootdorp en Berkel.

Inloopavond
“Iedereen is welkom op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur op onze wekelijkse inloopavond in ’t Nieuwe Huis aan de Dorpsstraat 132. Dan kunt u kennis maken met de activiteiten van de GWZ. De leden van de werkgroep geven genealogische informatie over Zoetermeer en omgeving. U kunt snuffelen in de bibliotheek. Ook kunt u zoeken in de genealogische database en in de collectie familie-advertenties. Van een groot aantal families is informatie verzameld. Tijdens de inloopavond kunt u kijken of het familiedossier in de kast staat.”

Beginners en gevorderden
Menigeen is op zoek naar hun voorouders, maar komt vaak niet verder dan hun opa en oma. GWZ probeert mensen te helpen om te beginnen met familie-onderzoek, maar helpt ook mensen, die al wat verder gevorderd zijn. Bovendien kunt u op deze avond ervaringen uitwisselen met andere mensen, die op zoek zijn naar voorouders. Bij het Stadsarchief Zoetermeer heeft het Historisch Genootschap Oud Soetermeer maar liefst 144 archieven opgeslagen, waaronder voetbalverenigingen DSO en DWO, maar ook van bedrijven als Zephyr, Glasindustrie Pieterman, Van Well en De Spar, Culturele Kring De Seghbloem en nog veel meer.

Familiedrukwerk
De Genealogische Werkgroep is erg geïnteresseerd in familiedrukwerk: geboorte-, trouw- en overlijdenskaarten. Dit zijn de meest betrouwbare bronnen in vergelijking met andere bronnen. Het zijn documenten, die veel informatie bevatten over datum, plaats, namen ouders, beroep en adres.

Het HGOS heeft veel foto’s, prenten en kaarten van Zoetermeer en Zoetermeerders vanaf 1860. Meer foto’s, tekeningen en schilderijen van Zoetermeerders voor 1950 zijn welkom evenals genealogische boeken en tijdschriften, die u niet meer gebruikt.

Stuit u bij uw onderzoek op gegevens over Zoetermeer dan hoort de GWZ dat graag!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 10 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 13 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16