Foto-onderschrift: Marjolijne Vijverberg verzamelt al 34 jaar genealogische gegevens van Zoetermeerse families. (Foto: Kees van Rongen)
Foto-onderschrift: Marjolijne Vijverberg verzamelt al 34 jaar genealogische gegevens van Zoetermeerse families. (Foto: Kees van Rongen)

GWZ helpt bij zoektocht naar voorouders

Actueel 281 keer gelezen

Zoetermeer - Albums met geboortekaartjes en foto’s van kinderen, die verloskundige mevrouw Boon ter wereld hielp in de periode 1970 tot 1992, werden in 2002 geschonken aan het Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Marjolijne Vijverberg van de Genealogische Werkgroep Zoetermeer (GWZ) heeft alle gegevens in de database ingevoerd, nadat een ander werkgroeplid de foto’s had gescand.

Door Kees van Rongen

“De genalogische database omvat inmiddels 443.297 personen, die in Zoetermeer en omgeving wonen of gewoond hebben,” vertelt Marjolijne. “Ik kwam zelf in 1974 vanuit Amsterdam naar Zoetermeer. Sinds 1988 ben ik bezig met het verzamelen van genealogische gegevens van Zoetermeerse en Zegwaartse families. Als kind was ik al geïnteresseerd in genealogie.” De vrijwilligers van de Genealogische Werkgroep Zoetermeer heeft in samenwerking met het Stadsarchief Zoetermeer veel bronnen met betrekking tot Zoetermeer en Zegwaart bewerkt. De belangrijkste hiervan zijn de volledige doopboeken (1584-1811) en trouwboeken (1605-1811) van Zoetermeer en Zegwaart. De genealogische bibliotheek bevat diverse boeken en tijdschriften. Ook vindt u er de DTB-bronnen (Doop, Trouw en Begraven) uit omliggende plaatsen zoals Leidschendam, Bleiswijk, Nootdorp en Berkel.

Inloopavond
“Iedereen is welkom op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur op onze wekelijkse inloopavond in ’t Nieuwe Huis aan de Dorpsstraat 132. Dan kunt u kennis maken met de activiteiten van de GWZ. De leden van de werkgroep geven genealogische informatie over Zoetermeer en omgeving. U kunt snuffelen in de bibliotheek. Ook kunt u zoeken in de genealogische database en in de collectie familie-advertenties. Van een groot aantal families is informatie verzameld. Tijdens de inloopavond kunt u kijken of het familiedossier in de kast staat.”

Beginners en gevorderden
Menigeen is op zoek naar hun voorouders, maar komt vaak niet verder dan hun opa en oma. GWZ probeert mensen te helpen om te beginnen met familie-onderzoek, maar helpt ook mensen, die al wat verder gevorderd zijn. Bovendien kunt u op deze avond ervaringen uitwisselen met andere mensen, die op zoek zijn naar voorouders. Bij het Stadsarchief Zoetermeer heeft het Historisch Genootschap Oud Soetermeer maar liefst 144 archieven opgeslagen, waaronder voetbalverenigingen DSO en DWO, maar ook van bedrijven als Zephyr, Glasindustrie Pieterman, Van Well en De Spar, Culturele Kring De Seghbloem en nog veel meer.

Familiedrukwerk
De Genealogische Werkgroep is erg geïnteresseerd in familiedrukwerk: geboorte-, trouw- en overlijdenskaarten. Dit zijn de meest betrouwbare bronnen in vergelijking met andere bronnen. Het zijn documenten, die veel informatie bevatten over datum, plaats, namen ouders, beroep en adres.

Het HGOS heeft veel foto’s, prenten en kaarten van Zoetermeer en Zoetermeerders vanaf 1860. Meer foto’s, tekeningen en schilderijen van Zoetermeerders voor 1950 zijn welkom evenals genealogische boeken en tijdschriften, die u niet meer gebruikt.

Stuit u bij uw onderzoek op gegevens over Zoetermeer dan hoort de GWZ dat graag!

Uit de krant

Afbeelding
Vleermuizen zijn helemaal niet zo eng! Natuur onder de Loep 30 sep., 08:34 1
Afbeelding
Inrichting van buitenterrein van nieuwe zwembad Van Tuyllpark is begonnen 29 sep., 16:01
Afbeelding
HagaZiekenhuis behandelt IC-patiënten Zoetermeer voortaan op de locatie in Den Haag 29 sep., 12:51 21
Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03