een lege jas aan de deur. (Foto: Frans Jansen)
een lege jas aan de deur. (Foto: Frans Jansen)

Natuur onder de Loep

Actueel 119 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op natuurweetjes. Deze week schrijft Frans Jansen over ‘garderobe’

Ik krijg nog wel eens een opmerking dat ik te veel griezels laat zien. Mijn standaardantwoord luidt dan: “Alles heeft zijn schoonheid mits je bereid bent omdat te zien.” 

Kringspin
Zo liep ik van de week de voordeur uit en bungelde er iets voor mijn ogen. Ik heb inmiddels een geoefend oog en herkende terstond de schorsmarpissa. Dat is een algemeen voorkomende springspin die je vaak op muren tegenkomt als ze op jacht zijn naar prooi.
De schorsmarpissa is een schoonheid pur sang. Je verdrinkt in haar ogen zodra je haar ziet. Als ze aan de bar zou zitten dan bood ik haar direct wat te drinken aan, zo mooi!

Groei
Het is gelijk ook één van de grotere soorten springspinnen die in Nederland voorkomen. Dat groeien is voor spinnen wel een dingetje. Ze kruipen als een minuscuul spinnetje uit hun ei maar groeien al snel uit hun jas en dat is nu precies waar ik met mijn snufferd tegenaan liep: een oude jas van een onvolwassen schoonheid.

Om een volwassen spin te worden, moeten spinnen een aantal malen vervellen. Als de verpakking niet meer past, ontstaat daar een scheurtje in.
Dat is hier op de scheiding tussen de kaken en de ogen gebeurd. Ze heeft als het ware zelf haar eigen schedel gelicht, is uit haar jas gekropen en heeft die aan mijn voordeur achtergelaten.

Knaapje
De zwaartekracht werkt blijkbaar ook mee want alle spinnen die ik heb zien vervellen of de aangetroffen lege huidjes daarvan, hingen allemaal aan een draadje met de kop naar beneden. Haar lege jas hangt nu op een knaapje in de garderobe.

Uit de krant

Uit de krant