Zicht op de Conference. Foto: Wouter Parent
Zicht op de Conference. Foto: Wouter Parent

Natuur onder de loep

Actueel 387 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op natuurweetjes. Deze week schrijft Suzanne Verboon over Hof van Seghwaert.

Veel mensen hebbende de afgelopen maanden genoten van het mooie weer. Maar zo langzamerhand klonken er ook steeds meer verontrustende geluiden. We snakten naar koelte en schaduw. Bomen verloren vroeg hun bladeren. Ook de dieren kregen het moeilijk. Vogels vonden geen wormen meer omdat de grond te droog werd, bijen en vlinders vonden weinig voedsel doordat bloemen minder nectar maakten. Iedereen kan zien dat de natuur het de laatste jaren zwaar heeft. Gelukkig kunnen we de natuur en onszelf een handje helpen.
Op zo’n hete dag ontdek je lopend door de stad het verschil al: Wat is het aangenaam als er bomen in de straat staan, en wat een koeltje geeft een simpel slootje als je erlangs fietst. De natuur brengt koelte. En dat klopt. Niet alleen brengt natuur schaduw, het beschermt ook de bodem tegen opwarming. De koelte van de nacht frist de boel weer op. Het vocht in lucht zorgt dat er in de ochtend dauw ontstaat. Fris water dat ondergrond gezond houdt. En doordat de bodem natter blijft zijn er ook meer planten en meer wormen en andere diertjes. Meer eten dus voor de vogels, en meer bloemen met voedsel voor de bijen. Groen maakt het verschil. En geeft jou als stadsbewoner heel veel mogelijkheden. In een gemiddelde stad is 40% van de oppervlakte in het bezit van de bewoners. Als jij je balkon, tuin of je dak groen maakt maak jij de stad groen. Dan zorg jij ervoor dat de vogels die uit het ei komen wormen kunnen pikken, zorg jij ervoor dat vlinders nectar kunnen vinden en zorg jij voor je eigen aangename koele plek. Een groene stad stopt de opwarming en maakt jou gelukkiger. Maak dus van je tuin geen steenoven maar een groen paradijs. Ideeën nodig? Ga eens kijken bij een buurtuin. Daar kan je zelf ervaren wat een groene omgeving met je doet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21