Tekst bij foto: Patricia Datau, eigenaresse van Familiecafé ’t Nestje, samen met een van haar vaste jonge bezoeker Eva. “Iedereen mag zich welkom voelen.”
Tekst bij foto: Patricia Datau, eigenaresse van Familiecafé ’t Nestje, samen met een van haar vaste jonge bezoeker Eva. “Iedereen mag zich welkom voelen.”

Meer leren over het ouderschap bij nieuw initiatief Parents Proof

Actueel 276 keer gelezen

Zoetermeer - Afgelopen week was de eerste bijeenkomst van ‘Parents Proof’ in Familiecafé ’t Nestje. Dit nieuwe initiatief van moeder en eigenaresse Patricia Datau geeft toekomstige en nieuwe ouders meer kennis en zelfvertrouwen in het ouderschap: “Als je vanaf het begin kunt zorgen dat je zeker staat in jouw manier van opvoeden, dan neem je dat mee in de jaren daarna.”

Door Marit Nikerk

Nog maar anderhalf jaar geleden startte Patricia in coronatijd ’t Nestje in de Dorpsstraat. Het is een brasserie met een winkel, maar ook inmiddels uitgegroeid tot ontmoetingsplek. De jongste bezoekers worden altijd warm onthaald met een lach, een high five of knuffel. Ouders en kinderen kunnen ontspannen met wat lekkers, baby’s kunnen kruipen door de hele zaak terwijl grotere kinderen zich vermaken met de speelhut. “Je merkt dat mensen zich hier op hun gemak voelen,” vertelt Patricia. “Ik bouw echt een band op met mijn klanten. Ze durven ook hun verhaal te doen waar ze mee zitten.”

De plek
Met haar nieuwe initiatief Parents Proof wil Patricia ouders een laagdrempelig plek bieden waar ze meer informatie kunnen krijgen over allerlei zaken rondom de zwangerschap en ouderschap. “Al sinds ik het ’t Nestje startte, was dit al mijn plan,” vertelt Patricia. “Dit is echt de plek.” Zeker nu het Mamacafé onlangs gestopt is, wilde Patricia haar plan doorpakken en ging ze sprekers benaderen. “De specialisten die meedoen vinden het allemaal een gaaf initiatief.”
Enkele onderwerpen die op de planning staan zijn Babygebaren, EHBO, dragen en kinderfysiotherapie. “Het gaat alle kanten uit,” legt Patricia uit. “De specialisten komen zelf ook met vernieuwende onderwerpen om te bespreken, zoals afgelopen keer met de rol van de partner.” Patricia hoopt een breed publiek aan te spreken. “Daarom is het laagdrempelig met vrije toegang, alleen een koffietje. Mensen met een kleine portemonnee kunnen dit ook doen. Je kunt gewoon naar een lezing komen en er wat van op steken. Als je verder de diepte in wilt gaan op dat onderwerp, kun je altijd contact opnemen met de specialist. En als het niet bij je past, zeg je makkelijk gedag.”

Onzekerheid
Met de serie hoopt Patricia (toekomstige) ouders een steuntje in de rug te bieden. “Je voelt als ouders al snel dat je het niet goed doet. Het wordt soms een strijd tussen bepaalde manieren van opvoeden, terwijl we allemaal het goed willen doen.” De bijeenkomsten zijn erop gericht om niet zozeer te vertellen ‘hoe het moet’, maar meer een introductie te geven in bepaalde onderwerpen. “Ik heb gezien dat het gemis aan zulke informatie er is bij ouders, met name bij toekomstige en nieuwe ouders. Daar zit de meeste onzekerheid. Hier kun je bij elkaar komen, weten dat je in hetzelfde schuitje zit en lekker met mama’s praten.” De komende maanden heeft Patricia al een bomvol programma met mooie onderwerpen. “Sommige onderwerpen zijn al populair, bijvoorbeeld de EHBO-cursus in oktober. Als je zeker wilt zijn van een plekje is het aan te raden om te reserveren, maar je kunt binnen lopen. Alleen vol is vol.” Toch hoopt Patricia nog meer publiek aan te spreken in de toekomst. “Uiteindelijk is mijn ultieme doel is het opstarten van een online platform. Dat gaat parentingproof.nl heten en daar wil ik een community opbouwen.”

Bijwonen
Voor nu is iedereen welkom om een of meer bijeenkomsten bij te wonen, gewoon bij ‘t Nestje (Dorpsstraat 117a). De bijeenkomsten vinden plaats op verschillende dagen en tijden. De toegang is gratis, alleen is een consumptie verplicht. Kinderen zijn ook welkom. Voor het hele programma, kijk op https://tnestje.nl/evenementen/lijst/ of op Facebook (@tnestjezoetermeer of Instagram @familiecafetnestje. Reserveren via 06-30945587 of info@tnestje.nl.

Uit de krant

Uit de krant