't Oude Huis aan de Dorpsstraat 7 in Zoetermeer. Foto Kees van rongen
't Oude Huis aan de Dorpsstraat 7 in Zoetermeer. Foto Kees van rongen

Jan van der Spekprijs voor ’t Oude Huis

Actueel 441 keer gelezen

ZOETERMEER - ’t Oude huis aan de Dorpsstraat 7 in Zoetermeer is uitgeroepen tot winnaar van de Jan der Spekprijs 2022. De prijs wordt in principe om de twee jaar uitgereikt aan iemand of organisatie, die zich op bijzondere wijze heeft ingespannen voor het behoud van het cultureel erfgoed in Zoetermeer en omgeving.

Door Kees van Rongen

Eigenaar van ’t Oude Huis, de heer Richard Spek, nam de prijs een glazen schaal met inscriptie in ontvangst uit handen van wethouder Marijke van der Meer.

’t Oude Huis is een rijksmonument uit 1866. Aanvankelijk was het de woning van diverse Zoetermeerse burgemeesters. Later werd het een tandartsenpraktijk, het gemeentekantoor en het Stadsmuseum met het Historisch genootschap Oud Soetermeer (HGOS). Sinds 2020 is er een opleidingsinstituut in gevestigd. Veel van het interieur is volgens een tevoren gemaakte bouwhistorische analyse in oorspronkelijke staat teruggebracht. “De nieuwbouw is een verbetering ten opzichte van de oude situatie,” zegt Arjen van der Burg van de Commissie Historisch Erfgoed van het HGOS. De jury, die uit vier genomineerde kandidaten voor de Jan van der Spekprijs moest kiezen, meldde: “De uitbouw is terughoudend uitgevoerd en in samenhang met de voor- en achtertuin een zeer bepalend ensemble in Zoetermeer.”

Vier genomineerden
Het HGOS, dat de vier kandidaten nomineerde, heeft het publiek betrokken bij de keuze van de winnaar. Tijdens de Oldtimerdag in mei hebben bezoekers in ’t Nieuwe Huis aan de Dorpsstraat 132 hun stem kunnen uitbrengen. Daarnaast zijn de leden van HGOS uitgenodigd hun stem uit te brengen. Uiteindelijk zijn 225 stemmen uitgebracht. Akkerlust aan de Vlamingstraat 49 kreeg 26% van de stemmen, Kunstgarage Franx aan de Vlamingstraat 1, 24%, woonhuis Schinkelweg 75, 13% en ’t Oude Huis 37%.

Arjen van der Burg: “Om kennis en bewustwording over cultuur-historisch erfgoed te bevorderen heeft HGOS in 2001 de Jan van der Spekprijs in het leven geroepen. De prijs is genoemd naar drs. Jan van der Spek, oprichter van de eerste oudheidkamer in Zoetermeer en jarenlang voorzitter van de vereniging, het Historisch Genootschap.”

De prijs werd al eerder acht maal uitgereikt. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22