René van Kooten gaat zijn verjaardag vieren met zijn publiek. Foto: Robbert Roos
René van Kooten gaat zijn verjaardag vieren met zijn publiek. Foto: Robbert Roos

“Ik vier vier maanden mijn verjaardag in het theater”

Actueel 961 keer gelezen

Zoetermeer - René van Kooten wordt op 24 december 50 jaar en zit 25 jaar in het muziekvak. Een jaar vol mijlpalen. Dat moest gevierd worden. Wat begon met een idee voor een voorstelling in ‘zijn’ Stadstheater eindigde in de tournee door Nederland. “Eigenlijk ga ik vier maanden mijn verjaardag vieren”, lacht René.

Door Hélène Ouwerkerk

Met zijn eigen voorstelling ‘Op zoek naar René’ borduurt de Zoetermeerse zanger eigenlijk voort op zijn show ‘Een avond met René’ die hij in 2017 in het Stadstheater speelde. “Dat was toen een Zoetermeers avondje met verhalen over mezelf maar ook over Zoetermeer. ‘Op zoek naar René’ is een blauwdruk van mijn carrière. Uiteraard komen de musicals voorbij maar ook de TV optredens zoals de beste zangers. Het is muziek die mij geholpen heeft. We hebben een leuke lijst samengesteld. Daar kan ik wel 3,5 uur mee vullen dus er zullen nog wel wat pareltjes sneuvelen. Kill your darlings, je ontkomt er niet aan”, aldus René. We is regisseur Martin Hierck en muzikaal leider Bernd van den Bos met wie René de voorstelling maakt. 

Hoewel de avond om René draait doet de zanger het niet alleen. “Iedere avond heb ik een muzikale gast zoals Brigitte Heitzer, Lone van Rosendaal, Vajen van den Bosch en Carolina Dijkhuizen. Wat ik zo leuk vind, is dat geen avond hetzelfde zal zijn. Enerzijds door de gasten maar ook doordat we het publiek laten kiezen tussen een aantal nummers. Het wordt dus ook heel interactief”, zegt hij.
Voor René zat de muziek er al vroeg in. “Ik kom niet uit een heel muzikaal gezin maar er werd wel muziek gedraaid. Mijn vader hield van Rock zoals Jesus Christ Superstar, ELO en Procul Harum. Mijn moeder hield van ABBA. Hoewel ik vroeger veel hield van de rock van mijn vader wordt ook ABBA verwerkt in de voorstelling. Al moet ik wel zeggen dat Jesus Christ Superstar ervoor heeft gezorgd dat ik wilde zingen.”
René merkt dat veel mensen behoefte hebben om hem in een hokje te stoppen. “Dan zeggen ze. Wat jammer dat je in musicals speelt want je had ook zanger kunnen zijn. Goedbedoeld natuurlijk. Maar het heeft mij wel getriggerd om te laten zien wat ik allemaal doen”, zegt hij.
Wat men kan verwachten is vooral een gevarieerd programma. “Natuurlijk ontbreken musicals niet. Les Miserables, Aïda maar er zitten ook stukken in met een persoonlijke touch. Zoals Halsoverkop op jou uit de musical All shook me up - Love me tender. Een nummer wat voor mij een persoonlijke betekenis heeft omdat ik mijn vrouw Tanya heb ontmoet toen zij op dit nummer danste bij Musicals in Ahoy en ik zelf een paar jaar later in deze musical speelde toen ik haar ten huwelijk vroeg. Ook heel persoonlijk is de vertaling van And so it goes. Een nummer van Billy Joël wat ik leerde kennen toen mijn hart voor het eerst was gebroken. Toen mijn jongste dochter Sophia in de couveuse lag neuriede ik dit nummer voor haar en daar werd ze rustig van. Nu gaat de tekst niet over haar maar Belinda Meuldijk heeft een prachtige hertaling van gemaakt”, vertelt René enthousiast. “Maar ook steviger rockwerk zoals ELO en nummers van Queen en U2 komen langs. Een heel gevarieerd repertoire.” Tussendoor praat René met zijn gast van de avond de show aan elkaar. “Maar het is niet te veel gepraat hoor”, haast hij zich te zeggen. “Het is vooral een show van humor en veel muziek.” Die humor komt al naar voren in de titel. “Dat is natuurlijk een knipoog naar de ‘Op zoek naar’ tv shows”, lacht hij.

Stadstheater
René van Kooten begint zijn tournee in het Stadstheater. “Dat is altijd heerlijk om in mijn thuis Zoetermeer te spelen”, zegt hij. Op donderdag 22 september is er een try out. Op zoek naar René gaat op vrijdag 23 september in première.
Kaarten zijn te koop via www.stadstheater.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 22 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 22 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 22 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 23 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24