Yolanda Snellaars vertelt over UITfestival. Foto: Fred Roland
Yolanda Snellaars vertelt over UITfestival. Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

Genieten van kunst en cultuur tijdens UITfestival

Actueel 818 keer gelezen

Zoetermeer-  Het UITfestival barst 9 en 10 september los. Culturele instellingen in Zoetermeer bieden een inkijkje in hun programma van het komende seizoen. Daarnaast staat de stad bol van verrassende kleine optredens en activiteiten.

De B7, zo noemt Yolanda Snellaars , projectleider van het Uitfestival, de culturele basisinstellingen in Zoetermeer. Dat zijn: Kunstgarage Franx, het Stadstheater, Museum De Voorde, Poppodium de Boerderij, het Nationaal Videogamemuseum, Forum Bibliotheek, en CKC&partners. Elke instelling heeft een eigen programma samengesteld. Bezoekers lopen middels een uitgestippelde wandeling een route langs alle instellingen. Er is een uitgebreide randprogrammering langs de route, in samenwerking met de amateurverenigingen.” We willen bezoekers een inkijkje geven in wat er het komend culturele seizoen te halen en te doen is”, vertelt Yolanda.

Routekaart
Op iedere deelnemende locatie ligt een routekaart. Daar staat precies op waar je als bezoeker langs kunt gaan en wat er te doen is. “We geven een voorkeursroute, die de zekerheid geeft dat je alles meepikt van de programmering maar mensen die niet de hele route willen doen kiezen zelf welke instellingen ze bezoeken en wandelen hun eigen route. Je kunt tijdens het festival op elk moment een routekaart ophalen en van start gaan en je kunt bij iedere instelling een stempel verzamelen. Bij een volle stempelkaart krijg je een prijs. “Op vrijdag 9 september overdag, ontvangen we eerst de leerlingen van het voortgezet onderwijs. Dat is nieuw. Op vrijdagavond tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zaterdag 10 sept tussen 12.00 uur en 17.00 uur is het festival en de mogelijkheid om de route te volgen”

Programmering B7
Een kleine greep: Het CKC&partners houdt een open huis en geeft een inkijkje in de lessen ondersteund door ‘Augmented Reality’. Een cabaretier geeft op humorvolle wijze workshops podiumpresentatie. Franx toont een fotoexpositie getiteld: ‘ Strijdvaardig: activisme gefotografeerd’. Het is een initiatief van Zoetermeers fotograaf Remco Koers, muzikaal ondersteund door protestzanger Michel Ebben. En er is de mogelijkheid om met een textielkunstenaar een groot protestweefdoek te maken. In De Bibliotheek kun je bij de Coderdojo workshops volgen in programmeren, websites bouwen en apps ontwikkelen. Er is het Open Digitaal huis en voorlezen voor de kleintjes, en een Meet en Greet met schrijvers waaronder Machteld Siegmann.  Museum de Voorde trakteert op een sneakpeak over de tentoonstelling; ‘WILD in de Stad! Op safari in Zoetermeer. Het Stadstheater laat haar theater zien vanuit de positie van de artiest. Op zaterdag is er het Comedy-café met optredens van cabaretiers. Filmhuis Cameo vertoont een film, er zijn theatervoorstellingen, live muziek en Silent Disco. Poppodium de Boerderij ligt als locatie te ver uit de route en komt naar het publiek toe met Brass Rave band ‘Blaaskaak’ Op verschillende plekken blazen ze het publiek van de sokken. In het Videogame museum test je je (stalenzenuwen bij ‘Richie’s Plank experience.

Randprogrammering
De nadruk van het Uitfestival ligt op de zaterdag. Op het Nicolaasplein is een openluchtpodium, daar treden de hele dag door koren op. Op de markt is op zaterdagmiddag de taptoe van Harpe Davids.
“Verder zijn er overal kleine optredentjes, zegt Snellaars. “We hebben een singer-songwriter, er zijn theaterverenigingen die kleine pop-ups doen langs de route. En er is ‘Kunst uit de Klep’: waarbij kunstenaars José Koebrugge en Jan de Haan op zaterdag 10 september hun kunstwerken exposeren vanuit de achterbak van hun auto. Voor de jongeren is er vrijdagavond Band Night. Bij het openlucht podium in Palenstein tussen 19.00 uur en 22 uur.

Het complete programma van het Uitfestival kunt u vinden op :www.uitfestivalzoetermeer.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09