AnneMarie: “We hebben vrijwilligers die al jaren bij ons werken, zo leuk vinden ze het.”
AnneMarie: “We hebben vrijwilligers die al jaren bij ons werken, zo leuk vinden ze het.” Renate Mamber

Voorleesexpress voorkomt al tien jaar taalachterstand

Actueel 742 keer gelezen

Zoetermeer - VoorleesExpress Zoetermeer bestaat tien jaar. Om dat te vieren komen een kinderboekenschrijver en Circus Nevermind op 7 september naar Speelboerderij Buitenbeest in Meerzicht. Op 8 september kunnen kinderen taalspelletjes spelen bij Spel en Meer in het Stadshart en op vrijdag 9 september is er voorlezen en knutselen bij Piëzo Meerzicht. Projectleider AnneMarie Hut: “Gezinnen met kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar zijn uitgenodigd te komen.”

Door Renate Mamber

Sinds 2012 zet VoorleesExpress Zoetermeer zich in voor kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand. “Onze vrijwilligers komen twintig weken lang bij gezinnen thuis om voor te lezen”, vertelt AnneMarie. “Dat doen we bij gezinnen waar de kinderen een taalachterstand hebben, of een risico daarop, en waar ouders het zelf moeilijk vinden om de taalontwikkeling te stimuleren. Na die twintig weken hopen we dat het gezin de draad zelf kan oppakken.”

Verhaalbegrip
Uit onderzoek blijkt dat deze aanpak werkt. Ouders die meedoen met de VoorleesExpress gaan vaker zelf voorlezen. Kinderen die meedoen scoren vervolgens beter op verhaalbegrip. Leerkrachten zien dat de kinderen na deelname gegroeid zijn in concentratie en zelfvertrouwen, dat ze meer praten en meer plezier hebben in lezen. 

Dat de inzet van de VoorleesExpress hard nodig is, blijkt steeds opnieuw. “Onderzoeken wijzen uit dat de leesvaardigheid van kinderen en jongeren in Nederland nog steeds achteruitgaat”, vertelt AnneMarie. “Vijftien procent van de jongeren heeft een taalachterstand en heeft moeite met het begrijpen van schoolboeken. De beste manier om dat tegen te gaan, is om al in de vroege jaren van een kind veel aandacht te geven aan taal. De VoorleesExpress kan daarbij helpen.”

100 per jaar
VoorleesExpress Zoetermeer heeft de afgelopen tien jaar honderden gezinnen op weg geholpen. AnneMarie: “Onze vrijwilligers bezochten tot voor kort zeventig gezinnen per jaar. Sinds vorig jaar heeft de gemeente Zoetermeer dat aantal opgehoogd naar honderd gezinnen per jaar. In september starten we weer met een nieuwe lichting van vijftig gezinnen.”
Voor deze inzet heeft de organisatie natuurlijk veel vrijwilligers nodig. “We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers”, zegt AnneMarie. “Mannen en vrouwen die van taal houden, het leuk vinden om voor te lezen, taalspelletjes te doen en met kinderen te werken. Leeftijd is niet belangrijk. Onze jongste actieve vrijwilliger was bij start achttien jaar en de oudste is tachtig jaar. Overigens zijn we ook altijd op zoek naar vrijwillige coördinatoren om de vrijwilligers te begeleiden.”

Band
Volgens AnneMarie is het dankbaar werk. “We hebben vrijwilligers die al jaren bij ons werken, zo leuk vinden ze het. Ook bouwen veel vrijwilligers een band op met het gezin, die band blijft vaak bestaan nadat de VoorleesExpress is afgelopen.”
Nieuwe vrijwilligers hoeven niet bang te zijn dat ze direct in het diepe worden gegooid. “Voordat de vrijwilligers aan de slag gaan, krijgen ze een training ‘Interactief voorlezen’ bij Bibliotheek Zoetermeer”, vertelt AnneMarie. “Bij het eerste bezoek aan de familie gaat een coördinator mee en die coördinator blijft ook daarna bereikbaar voor ondersteuning. Verder hebben de vrijwilligers een app die hen bij hun werk ondersteunt. Ook krijgen vrijwilligers gedurende het half jaar dat ze bij de VoorleesExpress actief zijn, een gratis biebabonnement zodat ze boeken kunnen lenen.”
Wie zich als vrijwilliger wil aanmelden kan dat doen via de website www.voorleesexpress.nl bij de locatie Zoetermeer.
Vooraf aanmelden via zoetermeer@voorleesexpress.nl is niet verplicht, wel gewenst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21