De Zoetermeerse Remco Koers mag zijn reportage over de protestbeweging in Belarus in Franx exposeren. Foto: Nelly Smits
De Zoetermeerse Remco Koers mag zijn reportage over de protestbeweging in Belarus in Franx exposeren. Foto: Nelly Smits

Franx brengt indrukwekkende fototentoonstelling

Actueel 542 keer gelezen

Zoetermeer - Activisme is van alle tijden en tegelijkertijd actueler dan ooit. Kunstgarage Franx brengt met de nieuwe expositie ‘Strijdvaardig – activisme gefotografeerd’ een gevarieerd scala aan foto’s die op hun eigen manier een actueel protest laten zien. 

Onder meer de oorlog in Oekraïne, de zondagprotesten in Belarus, de zeespiegelstijging en de klimaatverandering vormen het onderwerp in de reportages van fotografen Remco Koers, Henri Blommers, Sanne Derks en Joris van Gennip.
De expositie is een initiatief van de Zoetermeerse fotograaf Remco Koers, die tijdens de expositie zijn reportage in Belarus laat zien. Hij reisde in 2020 af naar dit land om daar de grootschalige protesten te fotograferen toen Loekasjenko de verkiezingen won. In een portrettenserie gaf hij deze protestbeweging een gezicht. Inmiddels is er veel veranderd in het land, waarbij Belarus haar steun aan Rusland heeft gegeven in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. “Ook voor de geportretteerden is er in de tussentijd veel gebeurd,” legt Remco uit. “Zo zijn er meerdere mensen uit Belarus gevlucht voor het regime van Loekasjenko of leven nog steeds in angst in hun thuisland. Met deze expositie wil ik daar aandacht aan besteden door de foto’s van toen te combineren met de verhalen van nu.”
De dromerige beelden van Henri Blommers laten een ander thema zien, namelijk de klimaatproblematiek en de zeespiegelstijging. De foto’s zijn bewerkt met zout en botanische ingrediënten, waardoor de foto’s haast poëtisch aandoen. “Ik wil een poëtisch beeld schetsen zodat mensen het niet zien als het probleem van ergens anders,” vertelt Henri. “Maar als een mogelijke droom waar je langzaam ingetrokken wordt.” Droge voeten zijn namelijk niet vanzelfsprekend.
Met haar achtergrond in antropologie en cultuurpsychologie brengt fotograaf Sanne Derks een verrassende kijk op het nieuwe leven in de verlaten ruïne-dorpen in Spanje. Met Rutopia laat zij zien hoe de bewoners zelf in actie komen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen en te zorgen voor een duurzame toekomst. “Rutopia documenteert het proces van herbevolking in zeven Spaanse dorpen,” legt Sanne uit. “Niet alleen het dagelijks leven in deze opkomende gemeenschappen, maar ook de inspanningen, veelal off-grid, en de uitdagingen van de bewoners om een utopische mini-maatschappij te creëren.”
Volkskrant-fotograaf Joris van Gennip brengt de oorlog in Oekraïne in beeld. Dat onderwerp diende zich onverwachts aan. In de nacht dat de oorlog in Oekraïne uitbrak, kwam Volkskrant-fotograaf Joris van Gennip net aan in Litouwen om een achtergrondverhaal te maken over de spanningen in de regio. “De oorlog brak uit en een dag later waren wij aan de grens getuige van de enorme vluchtelingenstroom,” vertelt Joris. “Sommige onderwerpen kies je niet. Die kiezen jou.” Als fotograaf werkt hij dicht op het onderwerp. Toch blijft hij altijd eerst mens en dan fotograaf. “In Oekraïne zijn er ontelbare momenten geweest dat het nemen van een foto plaats maakte voor het geven van een knuffel.”

De expositie bij kunstgarage Franx toont verder recente nieuwsfoto’s van het boerenprotest, het woonbeleid en de coronamaatregelen, maar ook van demonstraties van Black Lives Matter en Extinction Rebellion. Fotografen Owen O’Brien, Joris van Gennip, Nico Garstman, Eva Plevier, Charles M. Vella en Remco Koers legden dit activisme op de gevoelige plaat vast. De beelden verrassen, raken en zetten de kijker aan tot nadenken. Tegelijkertijd roept het ook de vraag op wat de rol van de fotograaf is: in hoeverre zijn de beelden zelf ook een uiting van activisme?

‘Strijdvaardig’ is te zien van 1 september t/m 23 oktober 2022 bij Kunstgarage Franx Zoetermeer (Vlamingstraat 1). Tegelijkertijd is ook de expositie ‘Lijden’ te zien van Syrisch kunstenaar Adnan Alloush. Op 3 september tussen 12.00 en 18.00 uur is er een feestelijke opening van beide exposities.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09