Wethouder Bouke Velzen. Foto: Gerard van Warmerdam
Wethouder Bouke Velzen. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Bouke Velzen bezorgd over mensen in armoede

Actueel 984 keer gelezen

Zoetermeer - Wethouder Bouke Velzen maakt zich zorgen. Een steeds grotere groep mensen komt in de financiële problemen door hoge energieprijzen en stijgende prijzen in de supermarkt en aan de pomp. “Wat mij frustreert is dat we er als gemeente maar zo weinig aan kunnen doen omdat het Rijk hier toch vooral aan zet is”, zegt hij. Toch legt de wethouder zich er niet bij neer. Hij zoekt contact met collega’s en met ‘Raden in Verzet’ om oplossingen te zoeken.

Door Hélène Ouwerkerk

Dat Bouke Velzen (CU/SGP) armoedebestrijding in zijn portefeuille heeft, is niet toevallig. Hij ging in de onderhandelingen specifiek voor deze portefeuille. “Via mijn werk als gerechtsdeurwaarder maar ook via de kerk, heb ik veel met de schulden- en armoedeproblematiek te maken gehad”, vertelt hij. “Het is hartverscheurend als je ziet wat armoede met mensen doet. En al helemaal wat het doet met kinderen als ze in armoede opgroeien. Dan kunnen ze niet meedoen, niet mee op schoolreisje als de school daarvoor geen regeling heeft, noem maar op. Armoede heeft zoveel impact op gezinnen.”

Waren het voorheen vooral mensen met een uitkering of een heel laag inkomen die in de problemen kwamen, ziet hij nu iets anders gebeuren. “Ook mensen met een baan die voorheen het huishoudboekje prima op orde hadden en spaarden voor de vakantie raken in de financiële problemen. Ik vind dat onbestaanbaar”, zegt hij. Tegelijkertijd voelt hij zich als wethouder een beetje machteloos. “De grootste rol ligt bij het Rijk die gaat over de inkomenspolitiek, de toeslagen en de belastingen. Het is heel simpel een optelsom. Als mensen niet genoeg inkomen hebben en de lasten zijn te hoog, dan gaat het mis en dat is nu het geval. Vorige week was het stikstof en koopkracht debat in de Tweede Kamer maar daar kwamen geen oplossingen. En over een paar weken met Prinsjesdag wordt over de koopkracht alleen iets gezegd voor volgend jaar. Maar de mensen die zich nu bij de gemeente melden, hebben daar niks aan”, aldus Velzen.

De wethouder is er duidelijk over. “De landelijk overheid moet echt ingrijpen. De toeslagenaffaire was natuurlijk echt iets anders maar ook in dit geval verwacht ik een crisis en die moeten we echt zien te voorkomen”, aldus Velzen. “We dachten dat het door Rusland kwam dat de energieprijzen door het dak gingen maar dat is toch niet waar. Er moet echt op de energiemarkt worden ingegrepen.”

Gemeente

Twee weken geleden was Bouke Velzen nog op bezoek bij zijn collega-wethouder in Delft om de zorgen te delen en te kijken wat er op gemeentelijk niveau wel kan worden gedaan. “De koude maanden komen eraan. Wat staat ons te wachten op het gebied van energie-armoede? Daar hebben we op dit moment geen antwoord op, terwijl we ons wel moeten voorbereiden op wat komen gaat. Voorlopig zijn het kleine besparingsmaatregelen die we met de SPUK-gelden die we kunnen faciliteren. Ik ben blij dat we op twee scholen een pilot doen met schoolontbijt. Een kind kan met een lege maag niet leren dus dit is erg belangrijk. Ook de sport- en combinatiefunctionarissen doen goed werk met kinderen in de wijken. Maar feit blijft dat ik me grote zorgen maak. Er komt een storm op ons af, en we hebben als gemeente nauwelijks mogelijkheden om daar wat aan te doen.”
Het CBS voorspelt dat de problemen als een olievlek gaan toenemen. “Ik vind het onbestaanbaar dat hardwerkende mensen de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Daarom heb ik me ook gemeld bij Raden in Verzet om onze zorgen richting het Rijk te delen. De landelijke overheid moet echt in actie komen”, aldus Bouke Velzen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21