Museum de Voorde komt in actie. Foto: PR
Museum de Voorde komt in actie. Foto: PR

De Voorde houdt actiedag voor behoud museum

Actueel 729 keer gelezen

Zoetermeer - Het museum komt in actie. Het nieuwe college is voornemens de subsidie aan Museum De Voorde stop te zetten. Zonder deze subsidie kan het museum niet voortbestaan en gaat een belangrijke culturele instelling verloren. Daarom is er op 3 september een grote actiedag.

Interim-directeur Hans van de Bunte kijkt met een goed gevoel terug op de raadscommissie vergadering. “Het was zo druk dat er stoelen moesten worden bijgezet. Ik dank alle belangstellenden en vrijwilligers dat ze geweest waren. Het was hartverwarmend voor ons en de medewerkers. Want vooral voor de medewerkers zoals conservator Marjonne en medewerkster Melanie is dit een hele heftige tijd”, aldus Hans van de Bunte.
De directeur blijft positief over een goede afloop voor het museum. “Ik merkte dat de raadsleden zoekende waren naar de consequenties van het raadsbesluit. Ik hoop dat wij we ze wat kennis hierover hebben kunnen geven want een museum sluit je niet zomaar daar gaat een heel proces aan vooraf”, zegt hij. “Daarnaast kan ik me niet voorstellen dat je als Zoetermeer terug in de tijd wil naar 1993 toen het museum is begonnen. Ik was verrast was ik van de bijdrage van het Historisch Genootschap die ineens met een voorstel kwam.”
Jan de Ruiter, voorzitter van het Historisch Genootschap laat desgewenst weten dat hij geen voorstander is van het sluiten van het museum. “Daar gaan wij ook niet over maar als het toch gebeurt dan moet er wel een oplossing komen voor de objecten die wij in 1993 in bruikleen hebben gegeven en die wij hebben geschonken. Ook de objecten die het museum na die tijd heeft verworven, moeten wat ons betreft in Zoetermeer blijven. Dat zou in een erfgoedcentrum kunnen met onder andere HGOS en de Stadsbewakers.”

Actiedag
Museum De Voorde houdt zaterdag 3 september een grote actiedag. “We willen laten zien wat het belang van Museum de Voorde is dat actuele sociaal-maatschappelijk relevante thema’s aan de orde stelt”, vertelt Van de Bunte. “Museum De Voorde beheert daarnaast het Zoetermeerse erfgoed. Het erfgoed speelt een zeer belangrijke rol in de educatieve taak van het museum. Zoetermeerse scholieren krijgen in het museum les over de geschiedenis en het culturele erfgoed van Zoetermeer. Voor het najaar staat een project gepland om met de inwoners verhalen over de geschiedenis en het heden van Zoetermeer te ontdekken.”
Het museum roept iedereen op het museum te steunen en om 11.30 uur te verzamelen bij de ingang aan het Stadhuisplein 22. Om 11.58 uur houdt interim-directeur Hans van de Bunte in het museumcafé een korte, inspirerende toespraak. Het museum is op die dag gratis te bezoeken. Kom ontdekken hoe hedendaagse kunstenaars RESPECT! verbeelden in hun werk en stem mee bij de ‘Verkiezing WILD in de stad!’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38