Hans van de Bunte overhandigt een volle doos steunbetuigingen. Foto: Gerard van Warmerdam
Hans van de Bunte overhandigt een volle doos steunbetuigingen. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Toekomst Museum de Voorde aan een zijden draad

Actueel 856 keer gelezen

Zoetermeer – Terwijl een deel van de oppositie gaten sloeg in het raadsvoorstel om de subsidie voor Museum de Voorde te stoppen, bleven de collegepartijen volharden in hun besluit. Daarmee hangt het voortbestaan van het enige museum van Zoetermeer nu echt aan een zijden draadje.

Door Hélène Ouwerkerk

Een overvolle publieke tribune en veel insprekers afgelopen maandag bij de raadscommissievergadering over de toekomst van Museum De Voorde. Insprekers en oppositie gaven zich nog niet gewonnen. Hoewel de coalitie in het coalitie-akkoord heeft bepaald dat de subsidie aan het museum moet stoppen met als direct gevolg dat het museum haar deuren moet sluiten. Frank Schoonbeek (D66) waarschuwde in zijn bijdrage voor de gevolgen van de stad. Zowel financieel als op het van erfeducatie. “Dit heeft een grote impact en mag niet zonder uitgebreid onderzoek worden gedaan.” Yuri Nikerk (PvdA) haalde de historie naar boven door aan te geven dat nog maar zeven jaar geleden de LHN, CDA, VVD, Zó!, CU/SGP, D66 en PvdA voor de uitbreiding van het museum waren. Dat de eerste vijf partijen nu ineens een streep willen zetten, bevreemdt Nikerk. Haak (PDvZ) en Duiven (VVD) schermen daarentegen met bezoekersaantallen die volgens hen onvoldoende zijn. Een rij insprekers pleitte voor het behoud van het museum. Zo gaf inwoner Huri Sahin aan dat een dergelijk belangrijk besluit niet het resultaat van coalitie-onderhandelingen mag zijn. Dat is in strijd met het beginsel van behoorlijk bestuur, vond zij. Hans van de Bunte, directeur van de Voorde, benadrukte nogmaals dat een sluiting grote gevolgen heeft omdat de collectie op een goede manier moet worden afgestoten. “Dat gaat jaren duren”, voorspelde hij. Patrick van Thiel, lid van Raad van Toezicht, gaf aan dat de gemeente het museum wel erg moeilijk heeft gemaakt door telkens maar voor één jaar subsidie te geven. Wethouder Marijke van der Meer bleef echter net als alle collegepartijen bij het standpunt dat het museum geen publiekstrekker is en daarmee geen toekomst meer heeft.
Of er nog hoop is voor Museum De Voorde wordt op maandag 12 september duidelijk als het onderwerp in de gemeenteraad wordt behandeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09