De fietskluizen worden verwijderd om meer ruimte te maken voor fietsbeugels.
De fietskluizen worden verwijderd om meer ruimte te maken voor fietsbeugels. Robbert Roos

Fietskluizen verdwijnen, stallingen worden opgeknapt

Actueel 844 keer gelezen

Zoetermeer - De fietskluizen op een aantal Zoetermeerse stations van de RandstadRail gaan verdwijnen. De staat van onderhoud is slecht en er wordt weinig gebruik van gemaakt. Op de plek van de fietskluizen worden straks extra fietsbeugels geplaatst.  

Door Robbert Roos

De heer Paats uit Zoetermeer constateerde onlangs dat de acht NS-fietskluizen bij RandstadRailstation Seghwaert/Zoetermeer weggehaald worden. “De NS stimuleert het gebruik van de fiets om van huis naar het station te komen. Ook de gemeente stimuleert het fietsgebruik om naar het station te fietsen in plaats van de auto om vervolgens het OV te nemen”, laat hij ons weten. “Gisteren zag ik tot mijn verbazing dat de fietskluizen per 13 april verwijderd (zouden) worden. Overigens staan ze er nog.” Als test belde de heer Paats met de NS of hij een fietskluis kon huren, dan kon volgens de NS niet meer. Navraag bij een andere afdeling van de NS wat de reden was van de verwijdering leverde voor hem weinig op. De heer Paats zou hierover worden teruggebeld, maar dat is tot op heden uitgebleven.

Gemeente is eigenaar
Het Streekblad deed navraag bij de NS. Daaruit blijkt dat de fietskluizen in het verleden wel toebehoorden aan de NS, maar dat sinds de verandering van de Sprinter naar de RandstadRail de fietskluizen zijn overgedragen aan de gemeente Zoetermeer. Zij zijn dus ook verantwoordelijk voor het eventueel verwijderen van deze kluizen. Het verhuursysteem van de kluizen wordt tot op heden als een service aan de gemeente aangeboden. Dit is ook de reden dat lopende abonnementen bij de NS moeten worden opgezegd. Maar de NS benadrukt dat de gemeente de eigenaar van de kluizen is.

Gemeente wil situatie verbeteren
De gemeente bevestigt dit. Via hun woordvoerder reageren ze op de situatie. “Tot 15 jaar geleden reed de NS op dit traject. Maar toen de NS vertrok, is het spoor en het station overgegaan naar HTM. HTM nam alleen het spoor en het station over, niet (het beheer van) de fietsenstallingen en de fietskluizen. Uiteindelijk besloot de gemeente Zoetermeer dat die ze in onderhoud zouden nemen. NS was sindsdien geen eigenaar meer maar bleef ze wel verhuren via de website. Dat leidde echter tot de situatie dat de NS wel de baten, maar niet de lasten had. Uiteindelijk is er overleg geweest tussen ProRail, de gemeente en de NS. De gemeente is eigenaar geworden van de fietsenstallingen en fietskluizen. Daarom zijn ze vanaf begin dit jaar niet meer verhuurd, en is de gemeente aan de slag gegaan met een plan om de fietsvoorziening te verbeteren op alle HTM-stations waar deze kluizen nog aanwezig zijn.”

Plan van aanpak
Omdat de kluizen in zeer slechte staat verkeren en nauwelijks worden gebruikt, worden ze door de gemeente verwijderd. De uitvoering van deze werkzaamheden vindt zonder tegenslag dit jaar nog plaats. Deze verbetering geldt voor alle HTM-stations waar deze voorziening aanwezig is. Het is de bedoeling om de kluizen te verwijderen waarbij de overkapping behouden blijft. Hieronder worden nieuwe fietsbeugels terug geplaatst zodat er meer mensen gratis gebruik kunnen maken van een fietsenstalling en de fietsendruk op de al aanwezige fietsenbeugels te verminderen. Verder worden de ruiten waar nodig vervangen en de rubbers aangepast. Er zijn inmiddels nieuwe rubbers beschikbaar die niet meer loslaten én een langere levensduur hebben. Alle verlichting wordt vervangen door duurzame led verlichting die zuiniger is en langer mee gaat. Verder word ook de directe omgeving van de fietsenstalling waar nodig aangepast en/of opgeknapt. De gemeente ziet het verwijderen van de kluizen voor de inwoners van de stad dan ook als een mogelijkheid om juist nog meer fietsen gratis en droog te kunnen stallen, dicht bij de RandstadRail.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21