Hans van de Bunte bij Museum De Voorde. Foto: Gerard van Warmerdam
Hans van de Bunte bij Museum De Voorde. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Van de Bunte: “Wethouder stapt over de raad heen”

Actueel 1.489 keer gelezen

Zoetermeer - “Het college gooit alle deuren dicht en stapt over de gemeenteraad heen”, aldus Hans van de Bunte, interim directeur van Museum De Voorde. Aanleiding voor deze uitspraak is een gesprek dat hij onlangs had met wethouder Van der Meer, die tijdelijk cultuur in haar portefeuille heeft.

Door Hélène Ouwerkerk

“Tijdens het gesprek met mij en de Raad van Bestuur op 13 juli zei wethouder Van der Meer ‘dat museum zijn we al 10 jaar zat’ en gaf ze aan dat het hoe dan ook dicht gaat. We waren perplex want dit zijn toch persoonlijke gevoelens en heeft niks meer met democratie te maken”, aldus Van der Bunte. “De wethouder zit nog in haar witte broodsweken en mag fouten maken maar door deze opstelling gooit ze letterlijk alle deuren dicht.”
De interim-directeur, maar ook de Raad van Bestuur, blijven hoe dan ook strijdbaar om het museum en vooral haar historische collectie voor Zoetermeer te behouden. En daarom spreken Van der Bunte en een lid van de Raad van Bestuur aanstaande maandag in als er over de toekomst van het museum wordt gesproken in de Raadscommissie. Ondertussen wordt iedereen die het museum een warm hart toedraagt opgeroepen om naar de vergadering te komen.
Volgens het raadsvoorstel beëindigt de gemeente de subsidie aan Museum de Voorde en dat zal betekenen, dat het museum haar deuren moet sluiten. “Het college”, zo staat in het raadsvoorstel “gaat onderzoeken hoe de erfgoededucatie en hoe de collecties kunnen worden behouden voor de stad.” Hans van de Bunte reageert hierop: “Het college mag dat onderzoeken maar feit is wel dat Museum de Voorde een geregistreerd museum is en dat voor het afstoten van een collectie een procedure en een ethische code geldt. Niks ten nadele van het Historisch Genootschap maar een geregistreerd museum mag de collectie alleen aan een andere professionele organisatie overdragen.” Een deel van de collectie heeft het museum 20 jaar geleden van datzelfde genootschap gekregen. “Maar daar is het niet bij gebleven. De collectie is uitgebreid, er zijn schenkingen en legaten gedaan en er zijn objecten aangekocht. Voor een museum gelden veel voorwaarden. Zo mag een stichting objecten verkopen maar een museum mag dat niet. En dan hebben we het ook nog over de kennis en het onderzoek wat verloren gaat als het museum haar deuren moet sluiten.” Hans van der Bunte hoopt van harte dat de gemeenteraad op haar schreden terugkeert. “Anders hebben we straks een tweede zwembaddebacle maar dan voor een museum”, zegt hij. “Je kan toch geen besluit nemen als je niet eerst weet wat er gaat gebeuren? Voor mij geldt dat ik goed maar vooral professioneel wil zorgen voor de collectie.”

Steunbetuigingen
Ondertussen loopt het aantal steunbetuigingen door. “Ik weet niet precies hoe hoog de stand nu is omdat ik met vakantie ben, maar een paar weken geleden zaten we op 500. Is dat veel of weinig? Dat is moeilijk te zeggen. Bij een stad met een omvang als Zoetermeer gaan mensen er gewoon vanuit dat een voorziening als een museum er gewoon is. Maar ik hoor dat veel mensen het museum binnenlopen om ons te steunen”, vertelt van der Bunte. “Wel kregen we van een raadslid de vraag hoeveel bezoekers we in juni en juli hebben gehad. Maar wat zegt zo’n aantal? Ga je ook aan Franx, het Theater of het CKC vragen hoeveel bezoekers er zijn geweest in diezelfde periode? Zoiets moet je toch over een langere periode bekijken.”

Vergadering
De toekomst van Museum De Voorde en haar collectie komen aanstaande maandag 29 augustus aan bod tijdens de raadsvergadering van de Commissie Samenleving. De vergadering begint om 20.10 uur in de commissiezaal in het Stadhuis. Iedereen is welkom. Directeur Hans van de Bunte roept zelfs iedereen op die het museum een warm hart toedraagt om te komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Genieten van een biertje op het Nicolaasplein
Bierfestival voor goede doel op Nicolaasplein 19 apr, 10:05
De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07