Pierre van den Dobbelsteen (rechts) met een vrijwilliger plukken al de eerste peren. Foto Kees van Rongen
Pierre van den Dobbelsteen (rechts) met een vrijwilliger plukken al de eerste peren. Foto Kees van Rongen

Perenplukfestijn in Hof van Seghwaert

Actueel 1.248 keer gelezen

ZOETERMEER - De perenbomen hangen vol, de peren zijn rijp. Voor het Hof van Seghwaert nabij Gaardedreef 169 is het hoogtepunt van het jaar een week eerder dan andere jaren. Zaterdag 3 september is het Perenplukfestijn, waarbij iedereen welkom is om te helpen. “We kunnen alle handjes gebruiken. Een half uurtje plukken is al fijn,” roept Pierre van den Dobbelsteen de Zoetermeerders op om de peren te oogsten.

Door Kees van Rongen

Buurtbewoner Bert Dekkers nam in 2014 het initiatief om de verwaarloosde boomgaard te behouden en om te vormen tot een wijktuin. Aanvankelijk gaf de gemeente een gebruikersovereenkomst voor drie jaar. Inmiddels is de overeenkomst verlengd tot 2037. Zeker honderd vrijwilligers werken in het Hof van Seghwaert, maar meer vrijwilligers zijn altijd welkom. De mensen genieten van het werk in de boomgaard.
Het gebied van zo’n één hectare telt bijna zeshonderd perenbomen. Behalve perenbomen is er een moestuin, waar allerlei gewassen worden gekweekt rode biet, sla, snijbonen, maïs, tomaten, broccoli, courgettes en pompoenen. Aantrekkelijk is de kruidentuin met allerlei kruiden en theesoorten. Ook vindt men er een aardbeienveld. Verder is er een bijenstal, een kippenhok en een stiltetuin. “Ook hebben we een wijngaard,” vertelt Pierre. “We hebben honderd stokken. De druiven worden eind september en begin oktober geoogst voor het maken van onze eigen wijn.” Alles wat gekweekt wordt, is te koop. Een imker verzorgt de bijen en geeft voorlichting.

300 kilo per bak
Het gaat ons nu eerst om de peren. Er staan 18 bakken klaar, die straks moeten worden gevuld met 300 kilo peren per bak. De mensen, die helpen met de perenoogst, mogen maximaal vijf kilo kopen voor één euro per kilo peren. Het gaat om Conference, zo’n 80 procent en 20 procent van het ras Doyenne du Comice. De meeste peren worden echter bij een professioneel bedrijf geperst tot perensap. Uiteindelijk levert dat zo’n vijf tot zes duizend liter perensap op. De opbrengst wordt gebruikt voor het onderhoud en de aanschaf van gereedschap voor het Hof van Seghwaert.
Een deel van de boomgaard is speciaal ingericht voor kinderen en uitgerust met een uitkijktoren en een blotevoetenpad. Bij het terras is een buitenkeuken en een pizzaoven. Er wordt samengewerkt met andere maatschappelijke organisaties, zodat de tuin behalve een ontmoetingsplek voor de buurt, ook kansen biedt voor participatieprojecten.
Overigens wordt er niet gewacht met het oogsten van de peren tot zaterdag 3 september. Scouts komen volgende week al helpen en ook schoolklassen uit de buurt gaan volgende week al plukken. Volgens Pierre van den Dobbelsteen blijft er dan nog genoeg te plukken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Huub Schreurs. De bijeenkomst werd afgesloten met een geanimeerde signeersessie. Foto: pr
Zoetermeerder Huub Schreurs presenteert boek over wegen naar sociale verandering 26 apr, 12:18
Het dementie vriendelijke pad is te herkennen aan blauwe Vergeet-mij-nietjes op de tegels. Foto: pr
Vergeet-mij-niet-pad Rokkeveen feestelijk geopend met bewoners Floriadehof en bezoekers Carpe Diem 26 apr, 11:31
In een gezellige sfeer schaakpartijtjes spelen. Foto: pr
Doe gezellig mee met Schaakclub InZet Palet Welzijn Rokkeveen 26 apr, 11:00
Op 25 mei en 26 mei heeft  The S(w)inging Company haar jubileumuitvoering in het CKC. Foto: Leon Koppenol
Viering 25 jaar The S(w)inging Company met uitvoering in CKC 26 apr, 10:42
The Five Guitars.
Jubileumtournee van The Five Great Guitars komt ook naar Zoetermeer 26 apr, 10:35
Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36