Syrische Adnan Alloush exposeert bij Franx.
Syrische Adnan Alloush exposeert bij Franx.

Adnan Alloush met expositie ‘Lijden’ in Franx

Actueel 1.871 keer gelezen

Zoetermeer - Sinds kort kent kunstgarage Franx een nieuwe ‘bewoner’. De Syrische kunstenaar Adnan Alloush is als artist in residence regelmatig in de studio te vinden. Bij Franx toont hij zijn eerste expositie in Nederland met als titel ‘Lijden’.

De passie voor kunst begon al als kind: als tienjarige maakte hij kleine tekeningetjes naast zijn huiswerk. Inmiddels, 54 jaar later, heeft hij al veel mogen doen als professioneel kunstenaar. In Syrië had hij zijn eigen galerie en gaf hij les op universiteiten. Later begon hij een nieuw bestaan in de Emiraten, waar hij zich onder meer bezig hield met kalligrafie en liturgische kunst en les gaf op scholen. Vanwege de oorlog moest hij vluchten. Nu is hij statushouder in het COA in Zoetermeer en maakt hij nieuw werk. Sinds kort heeft Adnan een tijdelijke atelierruimte bij Franx om daar te werken aan zijn kunst. “Het is een goede plek,” zegt Adnan enthousiast in het Engels. “Nu werk ik aan grote canvassen, want ik heb nu de ruimte.”

Wie Adnan aan het werk ziet, ziet een gepassioneerd kunstenaar. “Wat ik zie in de wereld, neem ik op in mijn hoofd en teken ik,” vertelt Adnan. “Het geeft me ook de kans om de problemen van kinderen en families in Syrië te tekenen.” Dat gaat net zo vloeiend als hij het uitlegt. Over zijn ene werkt doet hij twee uur en over een ander werk een dag. “Ik werk heel snel,” zegt Adnan en hij lacht. “Maar ik ben ook niet meer nieuw in het vak, hè?”

Zijn tekeningen worden vanaf 26 augustus geëxposeerd in de galerij van Franx, waarin hij het werk van de afgelopen tien maanden laat zien. Daarin zullen diverse kleinere tekeningen en een aantal grotere canvassen te zien zijn, allemaal grotendeels in zwartwit. Sinds vijf jaar werkt hij vooral met zwart en wit, voorheen gebruikte hij meer kleur in zijn werk. “Kleur heeft ruimte nodig en kost ook meer geld,” vertelt Adnan eerlijk. “Vandaar deze keuze.”

Adnan kijkt enorm uit naar zijn eerste expositie in Nederland. Toch is hij als kunstenaar nooit uit gedroomd, want het volgende project in Nederland zit alweer in zijn hoofd. “Er komt een groot project aan, maar dat is nog een verrassing!” lacht hij. En hij heeft nog een wens: “Ik hoop beter Nederlands te leren spreken.” Voor nu kan het publiek tussen 26 augustus en 23 oktober zijn expositie ‘Lijden’ bewonderen. Tegelijkertijd (vanaf 01.09) is ook de expositie ‘Strijdvaardig’ te bewonderen, over activisme in de fotografie. Kom langs tijdens de openingstijden van Franx.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27